Mysia i Neron(*) *kotowanie z Alą*wątek kocio-kulinarny 5

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw maja 19, 2011 14:53 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 5

alus1 pisze:
JoasiaS pisze:
amyszka pisze:Zjeść to bym zjadła ,ale robić to by mi się nie chciało :oops: :lol:

Otóż to :lol: . Skoro piszesz, że to nie takie weselne, to chętnie bym spróbowała, ale ta robota przy nich... :roll:

no wiesz planowałam przywieźć coś bardziej wykwintnego do Was ale jak chcesz….

Nie wierzysz we mnie i zamierzasz przybyć z własnym prowiantem? :twisted:
Dobra, niech będą te flaczki :lol:
Obrazek

JoasiaS

 
Posty: 16785
Od: Wto sie 02, 2005 18:45
Lokalizacja: Dąbrowy

Post » Czw maja 19, 2011 14:55 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 5

JoasiaS pisze:
alus1 pisze:
JoasiaS pisze:
amyszka pisze:Zjeść to bym zjadła ,ale robić to by mi się nie chciało :oops: :lol:

Otóż to :lol: . Skoro piszesz, że to nie takie weselne, to chętnie bym spróbowała, ale ta robota przy nich... :roll:

no wiesz planowałam przywieźć coś bardziej wykwintnego do Was ale jak chcesz….

Nie wierzysz we mnie i zamierzasz przybyć z własnym prowiantem? :twisted:
Dobra, niech będą te flaczki :lol:

chciałam zrobic Vitello tonato, a może zrobię oba dania hmm....
W Ciebie wierzę dobrze o tym wiesz, poza tym największą ochotę to mam na coś z grila :mrgreen: ale chciałam Wam coś od siebie no :roll:

alus1

 
Posty: 13699
Od: Śro wrz 03, 2008 16:26
Lokalizacja: Warszawa Mokotów

Post » Czw maja 19, 2011 14:58 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 5

alus1 pisze:W Ciebie wierzę dobrze o tym wiesz, poza tym największą ochotę to mam na coś z grila :mrgreen:

Możemy zrobić, jeżeli tylko masz ochotę :wink:
Szczegóły obgadamy na pv, ok?
alus1 pisze:ale chciałam Wam coś od siebie no :roll:

:1luvu:
Obrazek

JoasiaS

 
Posty: 16785
Od: Wto sie 02, 2005 18:45
Lokalizacja: Dąbrowy

Post » Czw maja 19, 2011 21:21 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 5

Ala, masz przepis na muffiny?

Cameo

 
Posty: 16220
Od: Pt cze 20, 2008 23:44

Post » Pt maja 20, 2011 7:38 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 5

Dzięki za przepis na flaczki. Zrobię na sobotę.

zuzia 1

 
Posty: 161
Od: Śro lip 16, 2008 11:05
Lokalizacja: Swiętokrzyskie

Post » Pt maja 20, 2011 8:33 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 5

zuzia 1 pisze:Dzięki za przepis na flaczki. Zrobię na sobotę.

uważaj, zapowiadają burze a one potrafią się skinąć podczas burzy :roll:

alus1

 
Posty: 13699
Od: Śro wrz 03, 2008 16:26
Lokalizacja: Warszawa Mokotów

Post » Pt maja 20, 2011 8:36 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 5

Cameo pisze:Ala, masz przepis na muffiny?

zgubiłaś? :lol:
tutaj proszę : viewtopic.php?f=1&t=101226&p=5155493&hilit=+muffiny#p5155493

alus1

 
Posty: 13699
Od: Śro wrz 03, 2008 16:26
Lokalizacja: Warszawa Mokotów

Post » Pt maja 20, 2011 8:40 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 5

alus1 pisze:
Cameo pisze:Ala, masz przepis na muffiny?

zgubiłaś? :lol:
tutaj proszę : viewtopic.php?f=1&t=101226&p=5155493&hilit=+muffiny#p5155493

A tam, Cameo, będziesz się z tym pitolić godzinę :roll:
Kup te:
http://www.gellwe.pl/produkty/produkt/t ... adowe-105/
15 minut i gotowe :mrgreen:
Obrazek

JoasiaS

 
Posty: 16785
Od: Wto sie 02, 2005 18:45
Lokalizacja: Dąbrowy

Post » Pt maja 20, 2011 9:11 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 5

JoasiaS pisze:
alus1 pisze:
Cameo pisze:Ala, masz przepis na muffiny?

zgubiłaś? :lol:
tutaj proszę : viewtopic.php?f=1&t=101226&p=5155493&hilit=+muffiny#p5155493

A tam, Cameo, będziesz się z tym pitolić godzinę :roll:
Kup te:
http://www.gellwe.pl/produkty/produkt/t ... adowe-105/
15 minut i gotowe :mrgreen:

no wlasnei nie trzeba sie pitolić, tego nawet się nie miesza dokładnie bo jak za dobrze wymieszasz to nie są takie jak być powinny :roll:

alus1

 
Posty: 13699
Od: Śro wrz 03, 2008 16:26
Lokalizacja: Warszawa Mokotów

Post » Pt maja 20, 2011 9:23 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 5

alus1 pisze:no wlasnei nie trzeba sie pitolić, tego nawet się nie miesza dokładnie bo jak za dobrze wymieszasz to nie są takie jak być powinny :roll:

Ale napisali czas wykonania 40 minut :P
Obrazek

JoasiaS

 
Posty: 16785
Od: Wto sie 02, 2005 18:45
Lokalizacja: Dąbrowy

Post » Pt maja 20, 2011 9:37 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 5

JoasiaS pisze:
alus1 pisze:no wlasnei nie trzeba sie pitolić, tego nawet się nie miesza dokładnie bo jak za dobrze wymieszasz to nie są takie jak być powinny :roll:

Ale napisali czas wykonania 40 minut :P

się czepiasz dorbiazgów ech no :roll: :lol:

alus1

 
Posty: 13699
Od: Śro wrz 03, 2008 16:26
Lokalizacja: Warszawa Mokotów

Post » Pt maja 20, 2011 16:42 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 5

witaj miło Aluś i kociaste :1luvu:
"Umrzeć - tego nie robi się kotu,bo co ma począć kot w pustym mieszkaniu.." - Wisława Szymborska.

Obrazek

Ciepła

 
Posty: 15709
Od: Nie cze 22, 2008 14:10
Lokalizacja: Wejherowo

Post » Sob maja 21, 2011 9:11 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 5

Obrazek

Cameo

 
Posty: 16220
Od: Pt cze 20, 2008 23:44

Post » Sob maja 21, 2011 11:40 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 5

alus1 pisze:obiecany przepis na drobiowe flaczki

Składniki
Różne mięso chude: podudzie indycze, wołowe, podudzie kurze
Włoszczyzna
Cebula
1- 1,5 kg żołądków kurzęcych (dla mnie najsmaczniejszy jest właśnie z kurzych)
Mielona słodka papryka
5-7 ziaren ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
Sól, pieprz
Majeranek
1 cała gałka muszkatołowa

Obieramy włoszczyznę i ścieramy na tarce, pora drobno kroimy, cebulę opalamy jak do rosołu. Gotujemy bulion taki porządny mięsny bulion, ale nie za tłusty, mięso bez skórek itd do gotowania dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, sól i pieprz. Żołądki płuczemy i jeżeli są na nich takie żółte błonki to je oczyszczamy (mi udało się kupi ć już bez tych żółtych części), jeżeli nie oczyścimy to te części żołądków będą twarde jak podeszwa. Oczyszczone żołądki gotujemy w czystej wodzie do miękkości (im dłużej gotujemy tym mniej „smaczku” będą miały żołądki w bulionie więc tu możemy sterować intensywnością smaku flaczków), odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy w paseczki, nie musi być zachowana mistrzowska precyzja, jak poleci tak kroimy. Z bulionu usuwamy cebulę i mięso które zostawiamy do ostygnięcia (cebulę wyrzucamy). Jak już jesteśmy w stanie wziąć mięso w rękę to kroimy je na drobne kawałeczki i wrzucamy do bulionu razem z pokrojonymi żołądkami, przyprawiamy sporą ilością majeranku 1-2 łyżkami słodkiej papryki i ścieramy gałkę muszkatołową, jeżeli ktoś lubi to można dodać imbir u mnie w przepisie rodzinnym nie występował więc nie dodaję. Gotujemy jakieś pół godziny i sprawdzamy smak, doprawiamy w gdyby coś nam jeszcze nie pasowało, papryki i majeranku naprawdę nie musimy żałować.
Smacznego

PS: sekretem dobrych flaczków jest bulion, jeżeli będzie mdły i nieciekawy to flaczki będa takie same.

A ja robię prawie tak samo - jedyne, co dodaję jeszcze to pokrojone w paski pieczarki - dodają jeszcze smaczku :D
amyszka pisze:Zjeść to bym zjadła ,ale robić to by mi się nie chciało :oops: :lol:

Wbrew pozorom to dość szybkie i proste danie :D
Ja uwielbiam :1luvu:
A....i jeszcze jedno: możnaby zobaczyć Mysz? :1luvu:
Obrazek Obrazek

shira3

 
Posty: 25005
Od: Śro mar 11, 2009 21:51
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Post » Sob maja 21, 2011 11:55 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 5

shira3 pisze:A ja robię prawie tak samo - jedyne, co dodaję jeszcze to pokrojone w paski pieczarki - dodają jeszcze smaczku :D
Ja uwielbiam :1luvu:
A....i jeszcze jedno: możnaby zobaczyć Mysz? :1luvu:

we flaczkach 8O :lol:
pieczarek nie dawaliśmy nigdy hmm trzeba spróbować 8)

alus1

 
Posty: 13699
Od: Śro wrz 03, 2008 16:26
Lokalizacja: Warszawa Mokotów

[poprzednia][następna]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Anna2016, MruczkiRządzą, Paula05 i 74 gości