Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Pon gru 07, 2009 12:38 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

Ja też czekam na przepisy :) może by założyć jakiś oddzielny wątek z przepisami np. na koci-łapci...?

Cameo

 
Posty: 16220
Od: Pt cze 20, 2008 23:44

Post » Pon gru 07, 2009 12:43 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

Gdzieś są właściwie na każdym forum, na którym jestem takie specjalne wątki ale... ja wole przepisy wypróbowane i polecone przez Was :oops:
W tej chwili nie wiem gdzie są linki do tych wątków :)
...Obrazek...Obrazek

kussad

Avatar użytkownika
 
Posty: 14240
Od: Pt paź 13, 2006 9:59
Lokalizacja: Warszawa

Post » Pon gru 07, 2009 13:00 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

Koty olały kino :lol: . Musisz wytłumaczyć tym ptaszyskom, że mają się ruszać!
KK1, KK2, Kocia Koalicja 3
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Avatar użytkownika
 
Posty: 12552
Od: Śro lut 08, 2006 21:42
Lokalizacja: Kraków

Post » Pon gru 07, 2009 13:15 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

Leniwe te pierzaste i tyle. Nawet godziwego spektaklu koteckom nie zapewnia :evil:
Obrazek

Chat

Avatar użytkownika
 
Posty: 12883
Od: Nie cze 15, 2008 8:57
Lokalizacja: Belgia

Post » Pon gru 07, 2009 13:25 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

witajcie cioteczki :1luvu:
mam dzisiaj do wykonania ogrom pracy (fucha) z materiałem wideo do dokumentu o znanym dyrygencie a muszę to skończyć jak najprędzej :roll: więc wpisów tematycznych dzisiaj niet :roll:

przepisy ma Joasia ale chyba tylko te dla opornych :twisted:

ptaszki były chyba zmarznięte bo jak jest słoneczko ooo to wtedy koty szczekają :lol:

alus1

 
Posty: 13699
Od: Śro wrz 03, 2008 16:26
Lokalizacja: Warszawa Mokotów

Post » Pon gru 07, 2009 14:42 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

BRY :D
alus1 pisze:przepisy ma Joasia ale chyba tylko te dla opornych :twisted:

Tak, mam :D
Nawet już raz wklejałam, ale mogę zrobić to jeszcze raz, jeżeli jest taka potrzeba 8)
Obrazek

JoasiaS

 
Posty: 16791
Od: Wto sie 02, 2005 18:45
Lokalizacja: Dąbrowy

Post » Pon gru 07, 2009 14:52 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

Obrazek
Kocham te krągłości Myszencji :1luvu: :1luvu: :1luvu: :D
Obrazek

JoasiaS

 
Posty: 16791
Od: Wto sie 02, 2005 18:45
Lokalizacja: Dąbrowy

Post » Pon gru 07, 2009 14:52 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

Będzie jakiś nowy przepisek?
Obrazek
Obrazek

kalair

Avatar użytkownika
 
Posty: 233427
Od: Czw maja 24, 2007 21:07
Lokalizacja: Beskid Śląski

Post » Pon gru 07, 2009 15:25 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

JoasiaS pisze:BRY :D
alus1 pisze:przepisy ma Joasia ale chyba tylko te dla opornych :twisted:

Tak, mam :D
Nawet już raz wklejałam, ale mogę zrobić to jeszcze raz, jeżeli jest taka potrzeba 8)


ja poproszę 8)
Obrazek

Danusia

 
Posty: 119538
Od: Pon kwi 02, 2007 11:56
Lokalizacja: Opole

Post » Pon gru 07, 2009 15:34 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

trawa11 pisze:
JoasiaS pisze:BRY :D
alus1 pisze:przepisy ma Joasia ale chyba tylko te dla opornych :twisted:

Tak, mam :D
Nawet już raz wklejałam, ale mogę zrobić to jeszcze raz, jeżeli jest taka potrzeba 8)


ja poproszę 8)

Służę 8)

Kukurydziane smakołyki z marchewką

przygotowanie 15-20 minut

Składniki na 2 osoby:
1 podwójny filet z kurczaka
płatki kukurydziane (trzeba je pokruszyć. Na przykład tak: wsypać do grubszej torebki i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków)
2 jajka
sól, pieprz
olej (np. słonecznikowy)
paczka marchewki mrożonej liliputki (lub kostka)
1 łyżka masła
pół łyżeczki cukru
szczypta soli
2 łyżki bułki tartej

sos (gotowanie zacząć od zrobienia go - niech sobie czeka)

Sos robimy z 2 łyżeczek musztardy, 2 łyżeczek ketchupu, 4 łyżeczek majonezu (można go zastąpić gęstym jogurtem), soli, pieprzu, ziół prowansalskich i pokrojonego drobno szczypiorku.

Zamrożoną marchewkę wrzucamy do garnka, wsypujemy sól i cukier, dodajemy 1 łyżeczkę masła, przykrywamy pokrywką i dusimy około 15 minut.

Mięso kroimy w paski o średnicy około centymetra i długości około 5 cm, solimy troszkę i pieprzymy.

Kawałeczki mięsa zanurzamy w jajku, następnie wrzucamy w płatki kukurydziane i obtaczamy w nich tak dokładnie, aby na mięsie była gruba warstwa.

Wrzucamy na dobrze rozgrzany olej. Smażymy tak, by były w nim do połowy zanurzone.

Gotowe wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

W tym czasie marchewka powinna być już gotowa, zdejmujemy pokrywkę i wsypujemy dwie łyżki bułki tartej mieszamy, dwie minutki i gotowe.

Podawać z sosem (frytki, ziemniaki, ryż zbędne – to bardzo syte danie!).


CHIŃSZCZYZNA

Składniki na dwie osoby:
20 dkg mięsa (może być każde wybieramy ulubione) – podwójny filet
1 paczka warzyw do chińszczyzny
sos sojowy jasny lub ciemny
1/2 opakowania chińszczyzny knorra – FIX do potraw chińskich
1 opakowanie makaronu sojowego (są dwie wielkości opakowań, na dwie nie mocno głodne osoby wystarczy 10gramowe)
2-3 łyżki oleju dowolnego, choć oliwy z oliwek bym nie dodała, nie ten smak
pieprz
ostra papryka jak lubimy pikantne
można dodać - dla zaawansowanych imbir, więcej bambusa właściwie wszystko można dodać .

Mięso kroimy w paseczki
Pieprzymy i doprawiamy sosem sojowym (można przygotować je dzień wcześniej lub rano wtedy ładnie wciągnie smak)
Wlewamy na patelnię dwie - trzy łyżki oleju nie więcej
Gdy olej będzie gorący i wrzucamy mięsko i smażymy 3-4 minuty na mocnym ogniu w zależności od tego jakie mięso wybraliśmy
W międzyczasie nastawiamy w czajnkiu wodę, która będzie potrzebna do makaronu
Następnie wrzucamy warzywa - zamrożona paczka Mieszanki chińskiej Hortexu
Do miski wkładamy makaron sojowy i zalewamy wrzątkiem na 5 minut
Rozrabiamy pół opakowania Fix do potraw chińskich Knorra wg instrukcji na opakowaniu
Po jakiś 10 minutach smażenia warzyw z mięskiem dolewamy miksturę i jeszcze z 5 minut trzymamy już na mniejszym ogniu
Sprawdzamy smak, doprawiamy sosem sojowym i pieprzem lub innymi przyprawami
Dodajemy makaron (uwaga makaron długo trzymany na patelni "łamie" się na maleńkie kluseczki więc mieszamy szybko i podajemy)


SPAGHETTI z SOSEM RAGOU

składniki potrzebne do przygotowania:
1 duża cebula
pęczek natki pietruszki
2-3 ząbki czosnku
30-40 dkg mielonej wołowiny
makaron ulubiony (dzisiaj użyłam pełnoziarnistego spaghetti lubelli)
olej/oliwa z oliwek
sól, pieprz i ostra papryka (najlepiej świeża, ale może być suszona)
1-2 puszki pokrojonych lub całych pomidorów
koncentrat pomidorowy
parmezan lub inny twardy ser.

czas przygotowania 10-15 minut
czas gotowania bez ludzkiej interwencji 1,5 godziny

Cebulę kroimy w kostkę (nie musi być bardzo drobno), a natkę pietruszki siekamy
na dużej patelni (lub szerokim rondlu)
rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę i natkę
szklimy (znaczy nie rumienimy cebuli) i dokładamy czosnek pokrojony w plasterki lub wyciśnięty praską (jak nam wygodniej) oraz mięso
całość mieszamy, żeby mięso się porozpadało i wymieszało z cebulą i natką (ok. pięć minut)
UWAGA dopiero teraz solimy,pieprzymy i dodajemy ostrą papryczkę !!!
po czym wszystko zalewamy pomidorami dodając 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Ustawiamy najmniejszy możliwy płomień przykrywamy pokrywką i od czasu do czasu mieszamy. Dusimy tak około 1,5 godziny

Gotujemy makaron al dente, i co najważniejsze, po odlaniu nie przelewamy zimną wodą tylko wrzucamy go z sitka do garnka, stawiamy na mały gaz i dodajemy sos po trochu, wtedy dokładnie oblepi kluski przez co danie będzie dużo smaczniejsze

nie trzeba go dodawać w całości bo potem nakładając na talerz polewamy odrobinę na wierzch i posypujemy tartym serem

Pozostały sos można zamrozić i użyć gdy przyjdzie nam ochota

To danie można zrobić też bez mięsa. Zamiast niego trzeba dodać marchewkę (uwaga: dłużej mięknie) i cukinię

LECZO

Składniki:
Hortex - mieszanka warzyw na leczo
jeżeli nie ma to: 2x2 papryki (czerwona i zielona) + cukinia
puszka pomidorów
jakieś mięsko około 20 dkg
jakaś kiełbaska około 20 dkg
(dla niejadających mięsa ten składnik do skreślenia lub zastąpienia boczniakami)
1 cebula
przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól
ryż, makaron lub ziemniaki, a nawet bułka czy chleb
polecam też kuskus (jeszcze szybciej się zrobi)
duża patelnia lub rondel

mięsko, kiełbasę lub boczniaki kroimy i podsmażamy w dużym rondlu lub na patelni też dużej
dodajemy do tego cebulkę i czekamy żeby się zeszkliła (robimy to na sporym ogniu)

jeżeli z kiełbaski nie ma tłuszczu można dodać max 2 łyżki oleju

doprawiamy w/w przyprawami

wrzucamy mieszankę lub pokrojone warzywa (cukinii nie trzeba obierać)
przykrywamy, zmniejszmy płomień do minimum i dusimy około 10 minut

dorzucamy puszkę pomidorów (jeżeli są mocno kwaśne to dodajemy pół łyżeczki cukru)
i dusimy jeszcze max 10 minut przygotowując w miedzy czasie ziemniaki, ryż lub kuskus

sprawdzamy czy już dobre próbując odrobinkę (tylko się nie poparzcie!)
i nakładamy. Jest pyszne, szybkie i małokaloryczne



Dobry makaron z duszoną kalarepką

Składniki
• kalarepa 2-4 szt z zieleniną (ilość zależy od wielkości kalarepki lub porcji)
• cebula 1-2 szt. (ilość zależy od ilości kalarepki)
• śmietana kremówka 0,5 szklanki/1 szklanka
• wywar warzywny 0,5 szklanki/1 szklanka
• koperek 1 pęczek (o tej porze roku to na pewno jeden)
• masło 2 łyżeczki
• sól, pieprz
• gałka muszkatołowa
• dobry makaron jajeczny np. szerokie wstążki tagliatelle

Kalarepki umyć, obrać i pokroić w cienkie, tak najwyżej pół centymetrowe półplastry.
Liście kalarepy pokroić w wąskie paseczki będą potrzebne później.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle.
Dodać kalarepki, wywar, śmietankę, przyprawy i dusić na wolnym ogniu przez około 15 minut.

W tym czasie można ugotować makaron.

Pod koniec duszenia wrzucić liście, pokrojony drobno koperek i dusić jeszcze max 3-4 minuty. Kalarepki wyjąć z sosu na talerz, ułożyć jakoś ładnie, a do sosu wrzucić makaron, wymieszać i nakładać na talerz.
Ilość sosu może być przez was sterowana dodawaniem bulionu i śmietany. To zależy co lubimy. Wyśmienite w smaku, choć nie dietetyczne danie.

PS: uwielbiam gałkę muszkatołową, a w tym przepisie gra ważną rolę, podnosząc smak o kilka stopni wyżej
Obrazek

JoasiaS

 
Posty: 16791
Od: Wto sie 02, 2005 18:45
Lokalizacja: Dąbrowy

Post » Pon gru 07, 2009 15:36 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

Rozmawiałyśmy wcześniej o oddzielnych wątkach... na ostatnich 22 stronach na Koci-łapci były już takie

Co robicie na obiad viewtopic.php?f=8&t=98700

WOK czyli Wirtualny Kurs Kucharzenia viewtopic.php?f=8&t=13724

Zjadłabym słodką pychotkę czyli przepisy na ciasta viewtopic.php?f=8&t=98640

Mokre suche ciasto jak zrobić viewtopic.php?f=8&t=98640

Ciasto czekoladowe viewtopic.php?t=19812&postdays=0&postorder=asc&start=0

Rady jak tanio przeżyc miesiac cz.2 viewtopic.php?f=8&t=90724

Wege przepisy viewtopic.php?f=8&t=27505

Kaczka w pomarańczach viewtopic.php?f=8&t=104112

Ryba po grecku viewtopic.php?f=8&t=104143

Bitki wołowe viewtopic.php?f=8&t=100499

Sałatka bez majonezu viewtopic.php?f=8&t=89937

Zupy viewtopic.php?f=8&t=98220

Jaką kawę lubicie viewtopic.php?f=8&t=90485

Herbata viewtopic.php?f=8&t=55964

Jakie sery lubicie viewtopic.php?f=8&t=103567

Wątek słoikowy viewtopic.php?f=8&t=97045

Gruszki viewtopic.php?f=8&t=100556

Smaki lata viewtopic.php?f=8&t=97819

Zapomnij o diecie co lubicie jeść i pić viewtopic.php?f=8&t=58535

Pytania do DPD (Doskonałych Pań Domu) cz 2 viewtopic.php?f=8&t=74852

Szybkowar viewtopic.php?f=8&t=96129
Ostatnio edytowano Pon gru 07, 2009 15:43 przez kussad, łącznie edytowano 2 razy
...Obrazek...Obrazek

kussad

Avatar użytkownika
 
Posty: 14240
Od: Pt paź 13, 2006 9:59
Lokalizacja: Warszawa

Post » Pon gru 07, 2009 15:41 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

Joasiu dziękuję :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Te kukurydziane smakołyki :1luvu:
Obrazek

Danusia

 
Posty: 119538
Od: Pon kwi 02, 2007 11:56
Lokalizacja: Opole

Post » Pon gru 07, 2009 15:45 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

trawa11 pisze:Te kukurydziane smakołyki :1luvu:

Uwielbiam je :!: :lol:
Obrazek

JoasiaS

 
Posty: 16791
Od: Wto sie 02, 2005 18:45
Lokalizacja: Dąbrowy

Post » Pon gru 07, 2009 15:51 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

Bardzo dziękuję już sobie przekopiowałam i zapisałam a w sprawie innych napisałam :oops:

Skleroza nie boli ale jest dokuczliwa... jakiś czas temu skądś wydrukowałam sobie przepisy na ciasta, które dość często piekę. Chciałam je zebrać do oddzielnego pliku bo koleżanka... właściwie przyjaciółka od 40 lat :oops: pytała co najczęściej piekę i nie wiem gdzie je znalazłam ...
...Obrazek...Obrazek

kussad

Avatar użytkownika
 
Posty: 14240
Od: Pt paź 13, 2006 9:59
Lokalizacja: Warszawa

Post » Pon gru 07, 2009 15:52 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny II

JoasiaS pisze:
LECZO

Składniki:
Hortex - mieszanka warzyw na leczo
jeżeli nie ma to: 2x2 papryki (czerwona i zielona) + cukinia
puszka pomidorów
jakieś mięsko około 20 dkg
jakaś kiełbaska około 20 dkg
(dla niejadających mięsa ten składnik do skreślenia lub zastąpienia boczniakami)
1 cebula
przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól
ryż, makaron lub ziemniaki, a nawet bułka czy chleb
polecam też kuskus (jeszcze szybciej się zrobi)
duża patelnia lub rondel

mięsko, kiełbasę lub boczniaki kroimy i podsmażamy w dużym rondlu lub na patelni też dużej
dodajemy do tego cebulkę i czekamy żeby się zeszkliła (robimy to na sporym ogniu)

jeżeli z kiełbaski nie ma tłuszczu można dodać max 2 łyżki oleju

doprawiamy w/w przyprawami

wrzucamy mieszankę lub pokrojone warzywa (cukinii nie trzeba obierać)
przykrywamy, zmniejszmy płomień do minimum i dusimy około 10 minut

dorzucamy puszkę pomidorów (jeżeli są mocno kwaśne to dodajemy pół łyżeczki cukru)
i dusimy jeszcze max 10 minut przygotowując w miedzy czasie ziemniaki, ryż lub kuskus

sprawdzamy czy już dobre próbując odrobinkę (tylko się nie poparzcie!)
i nakładamy. Jest pyszne, szybkie i małokaloryczne




Wypróbujemy! :D
Obrazek
Obrazek

kalair

Avatar użytkownika
 
Posty: 233427
Od: Czw maja 24, 2007 21:07
Lokalizacja: Beskid Śląski

[poprzednia][następna]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Barbasia, Blue i 213 gości