Filuś - konkretny kot-konkret w swoim domu :-)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lis 27, 2011 18:46 Re: Filuś - konkretny kot-konkret w swoim domu :-)

z Jamesem to Filuś był najlepszy kumpel.
James nawet miał lekką tęsknotę w oczach po wyprowadzce Filusia. widać było, że brakuje mu towarzysza.
myślę, że Filuś to tego typu kot, że dogada się ze wszystkimi. moja maupa-Szejna nawet go z pozytywnym lekceważeniem traktowała - a to w jej przypadku naprawdę wielki sukces. był nawet jeden przypadek, że leżeli obok siebie na piecu... ja to nie mogłam uwierzyć 8O

to kciuki za towarzystwo dla Filusia :ok:
Obrazek
Obrazek

Joanna KA

Od: Nie mar 15, 2009 20:34

Post » Nie lis 27, 2011 20:23 Re: Filuś - konkretny kot-konkret w swoim domu :-)

Szczerze mówiąc naprawdę nie wiem jak teraz zareagował by na innego kota. Ostatnio był zazdrosny i obrażony gdy zajmowałam się moim 5-letnim siostrzeńcem. Jak mały pojechał do domu to Filek nie pozwolił mi się nawet pogłaskać dał się dopiero przeprosić jak dostał smakołyk. :D

katiko

Od: Sob wrz 10, 2011 14:45

Post » Nie lis 27, 2011 20:49 Re: Filuś - konkretny kot-konkret w swoim domu :-)

katiko pisze:Szczerze mówiąc naprawdę nie wiem jak teraz zareagował by na innego kota. Ostatnio był zazdrosny i obrażony gdy zajmowałam się moim 5-letnim siostrzeńcem. Jak mały pojechał do domu to Filek nie pozwolił mi się nawet pogłaskać dał się dopiero przeprosić jak dostał smakołyk. :D

Haha, rozpieszczony jedynak :wink: :ryk:
‎"Czy dom bez kota - najedzonego, dopieszczonego i należycie docenianego
- zasługuje w ogóle na miano domu?" M.Twain

dzikafretka

Od: Pt lut 11, 2011 14:35

Post » Czw gru 01, 2011 14:28 Re: Filuś - konkretny kot-konkret w swoim domu :-)

Jakie cudowne wieści!
Tak dawno nie zaglądałam na temat Filusia, a tu takie rzeczy się wyprawiają! Jestem szczęśliwa, że Filuś znalazł swój ukochany domek :1luvu:

A poza tym jako Duża własnego pana Filka, wiem jedno- Filusie to fajne Chłopaki! :kotek:

Depka

Od: Czw cze 21, 2007 17:24

Post » Pon gru 05, 2011 16:33 Re: Filuś - konkretny kot-konkret w swoim domu :-)

Witam :D
Coraz poważniej zastanawiamy się na towarzystwem dla Filka znalazłyśmy nawet kandydata, Maniusia, który przebywa w DT u Doroty. Dziś jedziemy Go poznać -tylko czy Filek go zaakceptuje?

katiko

Post » Pon gru 05, 2011 19:22 Re: Filuś - konkretny kot-konkret w swoim domu :-)

katiko, zaakceptuje.
przecież u Joanny KA były 3 koty i było w porządku :ok:
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Wto gru 06, 2011 10:27 Re: Filuś - konkretny kot-konkret w swoim domu :-)

No i pojawił się u nas Maniek. Filek nie jest zadowolony. Zaatakował go jak tylko go zobaczył i tak jest od wczoraj musiałyśmy ich odizolować, ale jak się przez przypadek gdzieś tam zobaczą to najpierw awanturę zaczyna Filodendron a później Maniek. Kompletnie nie wiem co robić :cry:

katiko

Post » Wto gru 06, 2011 10:31 Re: Filuś - konkretny kot-konkret w swoim domu :-)

Może to tylko tak na początku. Często tak bywa, że koty się tłuką strasznie, a z czasem im przechodzi i jest wielka miłość. U mnie też tak było :wink: Mam nadzieję, że tak będzie i w tym przypadku :ok: :ok: :ok:
Obrazek

bulba

Od: Pt paź 09, 2009 8:44

Post » Wto gru 06, 2011 10:40 Re: Filuś - konkretny kot-konkret w swoim domu :-)

Katiko, uzbrój się w cierpliwość, spróbuj wytrzymać chociaż z tydzień, dwa.
Rzadko się zdarza, że rezydent akcpetuje przybysza od pierwszej chwili. Najczęściej jest zazdrosny, pokazuje "kto tu rządzi", dochodzi do scysji, nawet bijatyk itp. To normalne.
Kilka razy przeżywałam dokocenie i wiem jak to bywa :wink:
Spróbuj na początku odizolować chłopaków - jeden do jednego pokoju, drugi do drugiego. Dopieszczaj obu, a zwłaszcza Filemonka, mów mu, że go kochasz, że jest najważniejszy, że kolega jest fajny, że na pewno się polubią itp.
Spróbuj zainteresować ich wspólna zabawą, np. machaniem wędką.
Mój Drops adoptowany ze schroniska zachowywał się skandalicznie w stosunku do kolejnego kociastego adoptowanego ze schronu - Olinka. Atakował go, bił, był wściekle zazdrosny. Interweniowaliśmy gdy dochodziło do bijatyk, któreś z nas zamykało się z Dropsem w łazience, tłumaczyliśmy mu ... Powoli, powoli Dropsik się wyciszył, a po kilku tygodniach byli najlepszymi kumplami :D .

Katiko, daj Mańkowi szansę - miałam okazję go poznać, to przemiły, kochany kotek :1luvu:.
U Asi nie było problemów z Filemonem, dogadywał się z resztą - więc to nie jest tak, że on nie potrafi żyć z innymi kotami pod jednymi dachem.
Teraz po prostu jest zazdrosny. Zyskał swój kochany, wytęskniony dom, a tu pojawia się jakiś uzurpator :twisted:.
Trzeba spokoju i cierpliwości z Waszej strony i za jakiś czas na pewno okaże się, że się dogadają.

Trzymam kciuki :ok:
Obrazek

pisiokot

Od: Śro maja 03, 2006 15:37

Post » Wto gru 06, 2011 10:57 Re: Filuś - konkretny kot-konkret w swoim domu :-)

Ania dobrze pisze, przede wszystkim cierpliwość, i nie poddawać się :ok:
Ostatnio edytowano Wto gru 06, 2011 14:45 przez gosiaa, łącznie edytowano 1 raz

gosiaa

Od: Sob lut 10, 2007 18:59

Post » Wto gru 06, 2011 14:40 Re: Filuś - konkretny kot-konkret w swoim domu :-)

No, to się można było spodziewać, ale spoko, na pewno z czasem się polubią :)
Chociaż na początku to może wyglądać beznadziejnie, to nie poddawajcie się!

Oprócz rad napisanych powyżej, dobrym sposobem jest też zamiana kocyków, jak kocyk jest przesiąknięty zapachem jednego kota, to się wymienia, żeby poznały swój zapach, ale na razie na odległość, nie widząc się.

Ps: Będą jakieś zdjęcia Maniutka?
‎"Czy dom bez kota - najedzonego, dopieszczonego i należycie docenianego
- zasługuje w ogóle na miano domu?" M.Twain

dzikafretka

Od: Pt lut 11, 2011 14:35

Post » Wto gru 06, 2011 16:01 Re: Filuś - konkretny kot-konkret w swoim domu :-)

Mam takie zdjęcia Maniutka, nie za piękne, w rzeczywistości jest dużo ładniejszy. O słodkim charakterze nie wspomnę :1luvu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

pisiokot

Od: Śro maja 03, 2006 15:37

Post » Wto gru 06, 2011 16:46 Re: Filuś - konkretny kot-konkret w swoim domu :-)

ale dostojniaczek :1luvu:

dogadają się, na pewno :ok:
ale Filuś musi pokazać kto był tu pierwszy i czyje to terytorium. Nie zniechęcaj się Katiko :ok: :ok: :ok:
Obrazek

magdaradek

Post » Wto gru 06, 2011 19:29 Re: Filuś - konkretny kot-konkret w swoim domu :-)

Mamy taki zamiar by nie poddawać się, na razie po porannej bitwie zawieszenie broni. Maniek siedzi na parapecie, a Filek co jakiś czas zagląda do niego pokazując, że on jest tu panem i władcą, oczywiście wszystkie spotkania na kocim szczycie pod pełną kontrolą. :wink:
Żal mi trochę Mańka, bo to taki słodki kociak, a przez te awantury boi się wyjść z pokoju nawet gdy Filek jest zamknięty. Dobrze, że ma chociaż apetyt.
P.S.
Dzięki obu chłopakom dowiedziałam się że koty mogą wydawać odgłosy podobne do pracującej wiertarki :)
Ostatnio edytowano Wto gru 06, 2011 19:35 przez katiko, łącznie edytowano 1 raz

katiko

Post » Wto gru 06, 2011 19:32 Re: Filuś - konkretny kot-konkret w swoim domu :-)

bardzo rozsądnie katiko :ok:
zobaczysz, że za kilka tygodni będzie dobrze.
jeśli nie będą się kochać, to będą się tolerować.
nie warto się poddawać, bo później jak patrzy się na cudne kocie zabawy to aż serce rośnie :ok: :ok: :ok:
Obrazek

magdaradek

[poprzednia][następna]