Dokładnie tak, D. Sumińska wie najlepiej co mówi, bo przy tym pracuje. Ja też całuje moje kociaki i mam w d. choroby, bo wiem, że prędzej zarażę się od ludzia jak na mnie chuchnie tylko niż od kota - koty są bezpieczne. Koleżanka ze wsi mówi, że robiła badania na tokso bo mieszkała na wsi i nie raz jak to dzieci, zjadła owoc z ziemi. W badaniach wyszło, że miała tokso w dzieciństwie.
Moli25 pisze:Dzien dobry
Chciałam sie przywitać i poskarżyć sie na dziada ktory we mnie siedzi i nie chce za chulerę mnie opuścić
Jakieś 2 tygodnie wyrypało mi opryszczkę (czytaj zasra*^{%{*]£~!|£] zimno) na górnej wardze- przykleilam plasterek i troche je powstrzymałam, zadowolona ze troche okiełznałam dziada, patrzę a ja mam na nosie! %]^\+~£<${+]¥&@ wczoraj! A dzis rano patrze w lusterku i juz mam na dolnej wardze nosz kur&@~~£¥|¥\%#*%=\$~£
Wściec sie idzie

W przeciwieństwie do tokso, którą straszą kobiety, aby te pozbywały się kotów, opryszczka to poważna sprawa. Martuś idź do lekarza. Opryszczka to nie pryszcz i z niej moga być powikłania powazne, a już jak zajedziesz w ciążę w trakcie opryszczki to może być nieciekawie. Choć poniżej pisze, że opryszczka jest poważna kiedy zarażasz się nią po raz pierwszy. No nie wiem, lecz lepiej spytać lekarza.
"Opryszczka wargowa w ciąży
Wirus HSV1, wywołujący opryszczkę wargową, jest niegroźny dla kobiet w ciąży i dla płodu. Wyjątkiem jest sytuacja, w której zarażenie tym wirusem następuje właśnie w trakcie trwania ciąży, a kobieta wcześniej nie cierpiała na opryszczkę. Pierwsze zakażenie wirusem opryszki wargowej w tym okresie jest bezwzględnym wskazaniem do podjęcia terapii przeciwwirusowej, jako że jest bardzo niebezpieczne dla płodu. Szczególnie poważne jest zakażenie wirusem opryszczki w pierwszych sześciu miesiącach ciąży, może bowiem spowodować wady rozwojowe płodu, czasem nawet poronienie. Zakażenie w ostatnim trymestrze może z kolei spowodować przedwczesny poród. Podjęcie leczenia przeciwwirusowego znacznie zmniejsza ryzyko uszkodzeń płodu."http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,103132,14054480,Opryszczka_w_ciazy__co_musisz_wiedziec_.html