cześć, panny paznokciowe
nosiłam akryle dwa lata i o dziwo paznokcie mi się po nich wzmocniły

teraz nie noszę długich, bo jak tu się z psem szarpać w szponach
Patmol pisze:ja się zastanawiam nad wymianą starych okien na nowe
Georg-inia spytaj proszę Swoją Złotą Rączkę, czy do plastikowego okna można przymocować siatkę?
i czy to trzeba zamówić od razu, jak się zamawia okna ?
teraz mam stare okna drewniane i siatkę rybacką przymocowaną po prostu uchwytami do ramy

nie muszę pytać

oczywiście, że się da. Robi się to zupełnie osobno i nie na stałe, bo jak masz zamiar umyć ramy od zewnątrz, mając kratę w oknie?

Z tym, że do okien używa się raczej siatek metalowych.
Trzeba zobaczyć szerokość framug - tam są takie wąskie wystające kawałki z każdej strony. Do tego dobiera się profil aluminiowy o kształcie C, taki, żeby w środek tej literki weszły te wystające podłużki. Do profilu przykłada się siatkę i nituje z drugiej strony płaskownikiem. Zależy, czy okno jest z całości, czy ma dwie połówki - mocowanie, żeby siatka nie wyleciała, jest różne. Myśmy mieli w kuchni tak, że siatka była tylko na jednej połowie okna, i szczelnie opierała się o drugą, zazwyczaj zamkniętą. Jak chciałam wyjąć - wystarczyło, że uchyliłam tę drugą połowę i już. Jak okna są z całości - można do płaskowników płaskie dokręcić ruchome blokady...
ja chyba nie umiem tego wytłumaczyć
tu trochę widać w tle nasze okno w starej kuchni, siatka mało widoczna, bo miała bardzo maleńkie oczka, jak moskitiera

a tu jako "okno Gośki" siatka na całym oknie, już z większymi oczkami, bardziej sztywna
http://kotylion.vot.pl/?page_id=28