Migdał się nie zmienia..

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw kwi 16, 2020 9:09 Re: Migdał się nie zmienia..

Ja mam z apteki takie poliestrowe, które ponoć pierze sie w 95st. Było 5 w pakiecie, to sobie myślę,że będę uzywała po kolei a potem hurtem [przechowam w woreczku] wypiorę. Ale czekam na zamówione bawełniane z kieszonkami na filtr + filtry chyba jednorazowe, to może wsadzę taki z worka odkurzaczowego [EPA 10] i tego to nie wiem jak odkażać. Też w aptece kupiłam jedną z filtrem FFp1 i pani mówiła, żeby spryskac do mokrego odkażaczem i wysuszyć w cieple.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Czw kwi 16, 2020 14:31 Re: Migdał się nie zmienia..

Spoko, żadnego problemu z tą maseczką. Troche nieprzyjemnie jedynie w chwili czekania w przedsionku Lidla, ale w sklepie z klimą, to już w ogóle . I jednak chyba jasne/białe maski są lepsze - nie wyobrażam sobie czarnej jak słońce świeci prosto w pysk.
Szłam do Lidla i z powrotem praktycznie bez uczucia dyskomfortu.. no, może wolałabym bez maski, ale nie był to jakiś problem. Może on będzie w upał, teraz jednak, szczególnie jak jest wiatr to się da.
Okulary - p-słoneczne/w sklepie chwilami normalne - na zaparowywały, ale może dlatego, że maseczka opiera/obejmuje porządnie - i tak ma być - nasadę nosa.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Pt kwi 17, 2020 8:33 Re: Migdał się nie zmienia..

Klimatyzacja w Polsce, rzadko czyszczona, jest niebezpieczna nawet w zwyczajnych czasach. Co dopiero teraz. Prezydent Sutryk zapowiedział, że nie będzie klimatyzacji w tramwajach i autobusach, nic dziwnego.
Za gazeta.pl:
"- Mniej więcej 2/3 osób, które widziałem na ulicy, nosi maseczki w niewłaściwy sposób. To powoduje, że mogą stać się trochę niebezpieczne dla noszącego - mówił wirusolog z GIS prof. Włodzimierz Gut w audycji "Analizy" Agaty Kowalskiej.
Wirusolog przyznał, że maseczki mogą ograniczyć rozsiewanie wirusa. Ale czy chronią przed zakażeniem tych, którzy je noszą? - To zależy, jak są noszone - zaznaczył ekspert.

- Mniej więcej 2/3 osób, które widziałem na ulicy, nosi maseczki w niewłaściwy sposób. Albo z nosem na wierzchu, albo nieszczelnie zamocowane. Do tego jeszcze bardzo często maseczki są podnoszone, uchylane, dotykane. To wszystko powoduje, że mogą stać się trochę niebezpieczne dla noszącego - ostrzegał prof. Gut. Przypomniał, że najważniejszą zasadą bezpieczeństwa, do której powinniśmy się stosować, jest unikanie skupisk ludzi.

Słowa Łukasza Szumowskiego o tym, że nakaz zakrywania twarzy i ust przestanie obowiązywać dopiero, gdy powstanie szczepionka na koronawirusa, prof. Gut skomentował następująco: - Zanim pojawi się szczepionka, może się okazać, że mamy spadek zakażeń do takiego poziomu, że będą 3-4 przypadki dziennie i wtedy maseczki nie będą koniecznością. Ale szczyt epidemii dopiero nastąpi, więc za wcześnie o tym mówić".
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pt kwi 17, 2020 13:46 Re: Migdał się nie zmienia..

Generalnie to nie jest tak, że maseczka zwalnia nas z dbania o 2m odstępu, mycie rąk itp. Ona ma zwiększyć szanse na to, że nasza slużba zdrowia da radę i nie zacznie wymierać przez co nie będzie kto miał leczyć (także operacyjnie) np. zapalenia woreczka robaczkowego, żółciowego czy pomóc w ciężkim porodzie. O co nasi drodzy rządzący dbają zakazując testowanie regularne lekarzy, pielęgniarek etc bo muszą mieć testy dla swoich zabawowych sprawdzeń. Więc teges - im bardziej ograniczymy szanse zachorowania dużej liczby osób na raz i jak najbardziej zmniejszymy szanse na zakażanie innych, tym lepiej dla nas wszystkich.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Pt kwi 17, 2020 15:18 Re: Migdał się nie zmienia..

Oczywiście, że tak. Ale jak widzę jak się zachowują niektórzy, jak nie mają pojęcia jak nosić maseczkę to mam wątpliwości co do rozsądku tego społeczeństwa.
Opierniczyłam dziś przez okno i zagroziłam policją, trzem facetom robiącym 'porządek' z kępkami trawy przebijającej się na ścieżce podwórkowej - panowie bez maseczek, bo ... oni są w pracy , a w pracy nie trzeba.. To , że są w przestrzeni publicznej to nei dociera.
Napisałam delikatny mail do firmy sprzątającej.

I jest mi niedobrze.. nie, to eufemizm - chce mi się rzygać jak widzę [a staram się nie czytać/słuchać zbyt wiele, tylko tyle, by wiedzieć co się dzieje, jednak docieraja do mnie wiadomości choćby przez tytuł wiadomości w poczcie np. Twitter] informację o hejcie na lekarzy i pielęgniarki, a wręcz fizyczne zachowania, albo o wojewodzie mazowieckim..., albo o staroście wysokomazowieckim, który chce oznaczać domy i mieszkania chorych, oczywiście pisowiec... Staczamy się, q......

Przy tym noszenie maseczki to pikuś. Mały.

Obrazek

morelowa

Post » Pt kwi 17, 2020 16:31 Re: Migdał się nie zmienia..

Ja dzisiaj widziałam parę osób bez maseczek. Nie chciało mi się za nimi ganiać i zwracać uwagę. Jak trafią na policję to zapłacą mandat i tyle.
Ale muszę powiedzieć, że albo doszłam do wprawy w zakładaniu maseczki, albo pogoda się zmieniła, bo znacznie mniej mi parują okulary. Dzięki temu mogłam sobie dzisiaj w drodze z pracy pooglądać ptaszki.
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Pt kwi 17, 2020 16:51 Re: Migdał się nie zmienia..

Zwrócenie uwagi prawdopodobnie w najlepszym razie miałoby skutek w odszczeknięciu się.
Mam różne uczucia co do reakcji w takich wypadkach , np. dzwonienie na policję [donoszenie w takich przypadkach nie robi mi problemu z sumieniem] ale nie wiem czy jest sensowne, no, bo ta policja...], a nie każdemu da sie zwrócić uwagę. Wczoraj dwóch takich na ławce bez maseczek, przechodzac coś powiedziałam a jeden do mnie 'przecież palę!' - no, faktycznie... :evil:
W sumie by mi to wisiało, gdyby szkodzili sobie, ale to jest akurat odwrotnie, a poza tym ci ludzie plączą się w różnych miejscach, w domach gdzie są inni ludzie...

Chyba , MB, masz fajną drogę do pracy :)

Obrazek

morelowa

Post » Pt kwi 17, 2020 17:18 Re: Migdał się nie zmienia..

Bo ja wiem czy fajną... Część biegnie osiedlem, część deptakiem ze szpalerem jarzębin, część ulicami obsadzonymi dużymi starymi drzewami. Normalnie chodzę na ptaki w lepsze rejony, ale teraz nie ma wyboru i ptaszę gdzie się da i na co się da.
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Pt kwi 17, 2020 17:45 Re: Migdał się nie zmienia..

Szpaler jarzębin... :love: I Ty nie wiesz czy to fajna droga??

Obrazek

morelowa

Post » Pt kwi 17, 2020 18:21 Re: Migdał się nie zmienia..

Jakby w tych jarzębinach więcej poćwierkiwało to by było fajniej. W dodatku jarzębiny się starzeją i sukcesywnie je wycinają i wsadzają nowe. Niedługo to będzie szpaler jarzębinek.
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Pt kwi 17, 2020 19:29 Re: Migdał się nie zmienia..

Na pewno jedna lub może jeden stary Jarzęb...ina zostanie. :ryk: :ryk: :ryk:

Dyktatura

Od: Pon paź 12, 2009 8:40

Post » Sob kwi 18, 2020 7:21 Re: Migdał się nie zmienia..

Ty MB, to byś chciała wszystko - i jarzębinki , i ptaszki... W sumie masz rację.. :? podobno od nadmiaru.. nie wiem czy dotyczy wszystkiego..

To lista tych .........[wstawić sobie dowolne] którzy głosowali z udziałem dzieci w polowaniach :evil: Jakby kogoś interesowało..
Będę wszędzie wklejać.
https://pracownia.org.pl/upload/fileman ... owanie.pdf
Lewica mi tak podpadła..

Obrazek

morelowa

Post » Sob kwi 18, 2020 7:42 Re: Migdał się nie zmienia..

morelowa pisze:Zwrócenie uwagi prawdopodobnie w najlepszym razie miałoby skutek w odszczeknięciu się.
Mam różne uczucia co do reakcji w takich wypadkach , np. dzwonienie na policję [donoszenie w takich przypadkach nie robi mi problemu z sumieniem] ale nie wiem czy jest sensowne, no, bo ta policja...], a nie każdemu da sie zwrócić uwagę. Wczoraj dwóch takich na ławce bez maseczek, przechodzac coś powiedziałam a jeden do mnie 'przecież palę!' - no, faktycznie... :evil:
W sumie by mi to wisiało, gdyby szkodzili sobie, ale to jest akurat odwrotnie, a poza tym ci ludzie plączą się w różnych miejscach, w domach gdzie są inni ludzie...

Chyba , MB, masz fajną drogę do pracy :)

palić mozna z maseczką, wczoraj to widziałam, siedziało kilka osób na ławkach obok siebie, gadali i palili, ale maski mieli
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Sob kwi 18, 2020 8:15 Re: Migdał się nie zmienia..

morelowa pisze:jak widzę jak się zachowują niektórzy, jak nie mają pojęcia jak nosić maseczkę to mam wątpliwości co do rozsądku tego społeczeństwa.

Dopiero teraz masz wątpliwości? I tylko wątpliwości? To społeczeństwo jako grupa jest kompletnie niepełnosprawne umysłowo, co wiem nie od dziś. Jednostki używają rozumu i jest ich coraz mniej.
Nie chodźcie za ludźmi i nie mówcie im, jak mają nosić maski. To nie ma sensu. Ludzie nie słuchają w zwykłych sprawach, a co dopiero w takich. Poza tym trzeba by krzyczeć do nich, bo nie podejdziecie blisko, żeby powiedzieć normalnie. Szkoda gardła. Wczoraj widziałam mnóstwo tłumoków bez masek, albo np. w maskach uwieszonych pod szyją.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Sob kwi 18, 2020 9:06 Re: Migdał się nie zmienia..

Tylko chciałam sie ładniej wyrazić niż ostatnio się wyrażam :mrgreen:
Ogólnie to mam gorsze zdanie o społeczeństwie jako gatunku . Polskim głównie.

Obrazek

morelowa

[poprzednia][następna]