PORZUCONY pers Karmel jest w DS :) chore nerki :(

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lut 04, 2013 11:51 Re: PORZUCONY pers Karmel jest w DS :) chore nerki :(

jakoś tak co 3 dni mu robiliśmy, ale nie wiem jeszcze co z tym jonogramem, czy jest konieczność jazdy do weta dziś ...
jo.anna

Post » Pon lut 04, 2013 11:53 Re: PORZUCONY pers Karmel jest w DS :) chore nerki :(

to zadzwon :)

Animus

Od: Nie wrz 30, 2012 18:12

Post » Pon lut 04, 2013 12:11 Re: PORZUCONY pers Karmel jest w DS :) chore nerki :(

Świetnie się ten moczik i kreatynina obniżyły :ok: :ok: Zadzwoń, żebyś nie jechała jak nie jest to konieczne. jo.anna - ty się lepiej czujesz? Bo coś Cię brało...
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Pon lut 04, 2013 12:13 Re: PORZUCONY pers Karmel jest w DS :) chore nerki :(

Alienor, oni nie konsultują wyników przez tel , tam lekarze są tak zarobieni, że nie podchodzą do telefonu, moja wetka jest dziś chyba jakoś po południu, więc może się przejadę jednak.

Ja już ok, tylko kaszel mi jeszcze pozostał
jo.anna

Post » Pon lut 04, 2013 12:14 Re: PORZUCONY pers Karmel jest w DS :) chore nerki :(

jo.anna pisze:Fosfor 4,9 mg/dl 3,0 6,8 ~

Fosfor macie straszeni duży nie tragicznie ale za dużo jak na nerkowca. Podawaj kotu wypalacz fosforu kupisz w aptece Alusal tylko nie ten do ssania ale w tabletkach podawaj w mokrej karmie. Przynajmniej jedną tabletkę na dzień.

Obniżona zawartość fosforu w diecie chorego kota zapobiega hiperfosfatemii (czyli zwiększeniu poziomu fosforanów we krwi, który może prowadzić do problemów z przyswajaniem wapnia) i związanemu z nią uszkodzeniu nerek. Dzięki niskiej zawartości fosforu rozwój choroby ulega spowolnieniu.

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Pon lut 04, 2013 12:16 Re: PORZUCONY pers Karmel jest w DS :) chore nerki :(

CatAngel pisze:

Fosfor macie straszeni duży nie tragicznie ale za dużo jak na nerkowca. Podawaj kotu wypalacz fosforu kupisz w aptece Alusal tylko nie ten do ssania ale w tabletkach podawaj w mokrej karmie. Przynajmniej jedną tabletkę na dzień.

CatAngel dzięki ! zaraz tż do apteki wyślę..a jak reszta z jonogramu ?
jo.anna

Post » Pon lut 04, 2013 12:20 Re: PORZUCONY pers Karmel jest w DS :) chore nerki :(

jo.anna pisze:
CatAngel pisze:

CatAngel dzięki ! zaraz tż do apteki wyślę..a jak reszta z jonogramu ?

Dokładnie takie tabletki http://www.i-apteka.pl/product-pol-1249 ... letek.html
Każda apteka wiadomo ma swoje ceny. Może być także że jest gdzieś niedostępne. Ja muszę jeździć do innego miasta :? dlatego biorę na zapas :D Rozkrusz kotu 1/4 tabletki w jednym daniu. I tak z każdą porcją.
Ten fosfor nie jest az tak tragiczny żeby panikować, choć dla nerkowca wydaje mi się że powinien być przy dolnej granicy.

Napisz do taizu najlepiej te wyniki ona Ci odczyta raz dwa :ok:

CatAngel

Post » Pon lut 04, 2013 12:50 Re: PORZUCONY pers Karmel jest w DS :) chore nerki :(

napisałam i czekam :) wetka Karmelka pracuje jutro, więc z wizytą zaczekam do jutra, ale się cieszę z tego mocznika i kreatyniny :ryk: i jak już ładnie przytył ten mój chłopak :1luvu:
jo.anna

Post » Pon lut 04, 2013 16:07 Re: PORZUCONY pers Karmel jest w DS :) chore nerki :(

może poczytacie i wyłapiecie coś pożytecznego http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=491
Obrazek...Obrazek

ruda32

Od: Pt maja 21, 2010 21:56

Post » Pon lut 04, 2013 17:50 Re: PORZUCONY pers Karmel jest w DS :) chore nerki :(

ruda32 dzięki, poczytam na pewno :)
jo.anna

Post » Pon lut 04, 2013 18:10 Re: PORZUCONY pers Karmel jest w DS :) chore nerki :(

Jak jeszcze nie czytałaś to tutaj masz najważniejszy wątek odnośnie kota nerkowego viewtopic.php?f=36&t=137684

CatAngel

Post » Pon lut 04, 2013 18:13 Re: PORZUCONY pers Karmel jest w DS :) chore nerki :(

CatAngel pisze:Jak jeszcze nie czytałaś to tutaj masz najważniejszy wątek odnośnie kota nerkowego viewtopic.php?f=36&t=137684

CatAngel dzięki :) od tego wątku zaczęłam jak się kazało, że Karmelek ma chore nereczki, ale nie będę ściemniać, całości nie przebrnęłam jeszcze :oops:
jo.anna

Post » Pon lut 04, 2013 18:37 Re: PORZUCONY pers Karmel jest w DS :) chore nerki :(

Czytam, czytam i wyczytałam, że jest dobrze :aniolek: , Chłopak daje radę i Pańcia też. Jest na prawdę dobrze. :1luvu:
Obrazek

Kinnia

Od: Nie sie 19, 2012 21:12

Post » Pon lut 04, 2013 18:58 Re: PORZUCONY pers Karmel jest w DS :) chore nerki :(

daje radę, ale kupa dziś znów rzadka chociaż z elementami stałymi :roll: może to zasługa tej pasty, którą mu podaję od wczoraj, czytałam jeszcze, że taka kupa może być spowodowana zmianą kamy na specjalistyczną, i że powinno się unormować, nie wiem, ale jutro opowiem o tym wetce, która go prowadzi i nie dam się zbyć jakby co :idea:
jo.anna

Post » Pon lut 04, 2013 19:39 Re: PORZUCONY pers Karmel jest w DS :) chore nerki :(

mogą być kłopoty z brzusiem przy zmianie karmy - zwykle robi się to stopniowo - tutaj "trza" było szybko. Podawaj lakcid czy co tam masz z probiotyków. Czasami koty reagują rzadkim kupalem też na łakomstwo - gdy więcej jedzą niż do tej pory bo coś posmakowało tzw. przejedzenie w kocim wydaniu (dzieci tez tak mają) :mrgreen: . No i jeszcze jest wersja "uczulenia", na któryś ze składników nowej karmy - sprawa do weryfikacji (moja kicia tak miała). Probiotyk i osłonowe i powodzenia :1luvu: .
Obrazek

Kinnia

Od: Nie sie 19, 2012 21:12

[poprzednia][następna]