Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob paź 24, 2009 18:41 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

alus1 pisze:co tu się dzieje :ryk: :ryk: :ryk:
Agatko siostra lubi sernik? bo mam genialny przepis na wilgotny kremowy sernik :D
:
JA!!! Ja chcę!!! :ok:
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Sob paź 24, 2009 20:34 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Sernik londyński (london cheesecake) wg przepisu Nigelli Lawson

sernik jest niezwykły, wilgotny, bardzo delikatny i zaskakuje próbujących go po raz pierwszy niezwykłym smakiem

Proporcje na tortownicę 20-22cm
Składniki na spód:
150 g ciastek digestive, choć mogą być jakiekolwiek kruche nawet kokosowe - dają niesamowity efekt smakowy, lub czekoladowe
75 g masła, roztopionego

Składniki na masę serową:
600 g kremowego twarożku (może być 3-krotnie mielony)
150 g cukru pudru
3 duże jajka
3 duże żółtka jajek
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można dać cukier waniliowy)
1,5 łyżki soku z cytryny

Polewa:
145 ml kwaśnej śmietany lub nie kwaśnej jak nie macie , używałam piątnicy 18%
1 łyżka cukru pudru
skórka cytrynowa otarta z małej, lub połowy dużej cytryny

Zmielić (lub rozgnieść) ciasteczka na okruchy, dodać roztopione masło można łączyć już w tortownicy (ja tak robię w rękawiczce lateksowej żeby mi ciepło nie przeszkadzało). Wyłożyć ciasteczkową masą spód formy (o średnicy 20 cm), przyciskając palcami lub łyżką. Schłodzić formę w lodówce, do momentu przygotowania masy serowej ponieważ ciasto robi się szybko wstawiałam do zamrażarki jak miałam miejsce :wink: .
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Ubić serek, aż stanie się gładki, dodać cukier. Wbijać jajka i żółtka jajek, dodać wanilię i sok z cytryny (pozostające nam białka jajek możemy zamrozić u wyjąć gdy będą potrzebne tylko napiszcie sobie ile szt jest w pojemniczku czy torebce).
Sernik będziemy piec w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią aluminiową, włożyć do większej formy. To uchroni sernik od wody, w trakcie pieczenia w kąpieli wodnej. Wlać masę serową do formy z ciasteczkowym spodem, i wlać gorącą wodę do większej formy, mniej więcej do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika i piec 50-60 minut (gdy piekarnik za mocno przypieka od góry można zakryć w połowie pieczenia folią al enie dociskając jej tylko tak kładąc na formie). Powierzchnia sernika powinna być ścięta i "sztywna" na tyle, że polewa nie wsiąknie. Ubić/wymieszać dokładnie śmietanę z cukrem i skórką cytrynową, rozsmarować/wylać na powierzchni sernika. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Uwaga: ten rodzaj sernika nie pieczemy do tzw. "suchego patyczka" :), zawsze po włożeniu patyczek będzie wilgotny...
Ostrożnie wyjąć, odpakować formę z folii i ostudzić.

Smacznego :)
Nie mam zdjęć niestety ale jak wrzucicie w necie hasło sernik londyński to wyskoczy cała masa zdjęć i przepisów także, ten wypróbowałam i podbił serca rodziny i znajomych :wink:

ekstrakt waniliowy:
1/2 l wódki absolutnie nie spirytusu
około 6-8 lasek wanilii

niech Was nie przeraża ilość wanilii kupuję ją na allegro i polecam po 1.60zł za szt doskonały ekstrakt wychodzi, a zakupiona zawsze się przyda też do innych rzeczy choćby do konfitury truskawkowej, przechowuję ją w torebce strunowej w lodówce. Jak ktoś nigdy nie miał wanilii naturalnej przekona się jaka to niezwykła przyprawa.
laski wanilii rozcinamy i zalewamy wódką odstawiamy na 1-2 miesiące, chyba że alsek wanilii jest więcej wtedy będzie szybciej gotowa co następuje gdy zapach wanilii jest silniejszy niż wódki :wink: wygląda tak:
Obrazek
polecam też robienie cukru waniliowego a nie kupowanie wanilinowego dostępnego w sklapech
na 1 kg cukru drobnego wystarczą 2 rozcięte laski wanilii i po tygodniu jest gotowy prawdziwy pięknie pachnący (ciut inaczej niż sztuczny) cukier laski można używać kilkukrotnie

alus1

Od: Śro wrz 03, 2008 16:26

Post » Sob paź 24, 2009 21:22 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Trudnawy jakby :?
Spróbuję :) Może na przyszły weekend :) Dziś już upiekłam śliwkowe łatwiutkie ;)
Obrazek Obrazek

shira3

Post » Sob paź 24, 2009 21:28 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

shira3 pisze:Trudnawy jakby :?
Spróbuję :) Może na przyszły weekend :) Dziś już upiekłam śliwkowe łatwiutkie ;)

no jak trudnawy wszystko się miesza razem :roll:
On naprawdę jest prosty niezwykle :D
jedyne co może wydawać się trudne to wodna kąpiel ale zapewniam prościzna :D

alus1

Post » Sob paź 24, 2009 21:30 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

alus1 pisze:

No właśnie- jeszcze tak nie piekłam :D
Obrazek Obrazek

shira3

Post » Sob paź 24, 2009 21:31 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Wypieki mnie nie interesują 8)

Ale w weekend też nadrabiamy kino :mrgreen: Co oglądałaś ?

Czekam na koty 8)
ObrazekObrazek

amyszka

Od: Czw mar 22, 2007 14:26

Post » Sob paź 24, 2009 21:37 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Muszę spróbować, choć może być problem, bo wszyscy się złażą i czekają na sernik "bez spodu". Najwyżej sama zjem :twisted: .
Ja czasem robię lukier cytrynowy, morelowy albo inny i daję na sernik (jak mi się chce). Jakoś mi to nie przyszło do głowy (bo nie przepadałam), póki brzegów wyjętego z piekarnika, stygnącego, pięknie "siadniętego" sernika nie obżarł kot :twisted: . Cały brzeżek był pracowicie obgryziony :evil: . Obcięcie brzegów i polukrowanie uratowało wypiek - wszyscy przeżyli i chwalili :twisted: .
KK1, KK2, Kocia Koalicja 3
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Od: Śro lut 08, 2006 21:42

Post » Sob paź 24, 2009 21:42 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

A to moje dzieło ;) Obrazek
Obrazek Obrazek

shira3

Post » Sob paź 24, 2009 21:43 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

shira3 pisze:
alus1 pisze:

No właśnie- jeszcze tak nie piekłam :D

ee to proste bardzo i nie trzeba się bać :mrgreen:
a w przyszłym tygodniu będzie czekoladowy puch ciasto z 40 gramami mąki jedynie :D

uuu ale mi smaka narobiłaś :roll:

alus1

Post » Sob paź 24, 2009 21:46 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

alus1 pisze:a w przyszłym tygodniu będzie czekoladowy puch ciasto z 40 gramami mąki jedynie :D

Mmmmm........ :roll:
Obrazek Obrazek

shira3

Post » Sob paź 24, 2009 21:48 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Monostra pisze:Muszę spróbować, choć może być problem, bo wszyscy się złażą i czekają na sernik "bez spodu". Najwyżej sama zjem :twisted: .
.

z tym myślę nie będziesz miala problemów bo pyszny :mrgreen:
amyszka pisze:Wypieki mnie nie interesują 8)

Ale w weekend też nadrabiamy kino :mrgreen: Co oglądałaś ?

Czekam na koty 8)

koty zaraz będą choć niewiele bo baterie musiały iść do ładowanie :roll:
oglądaliśmy film Surogaci, hmm sama nie wiem czy mi się podoba
a zaraz będzie "radio na fali" brytyjska komedia :D

alus1

Post » Sob paź 24, 2009 22:16 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Myszencja ściągnęła swoją poduchę na podłogę i postanowiła spać właśnie tam :twisted:

ale przed snem trzeba się umyć prawda...
Obrazek
bardzo dokładnie...
Obrazek
w pozycji bardzo brzydko nazywanej prze jedną ciotkę :evil:
Obrazek
ale łapeczka musi być czysta...
Obrazek
czyż nie jestem jak baletnica?...
Obrazek
ostatnie pociągnięcia...
Obrazek
a Ty musisz?...
Obrazek

co Ona widzi w tej podłodze... :roll:
Obrazek
tu jest przecież mięciutko...
Obrazek
i jeszcze mnie okryli mrauuuu...
Obrazek

alus1

Post » Sob paź 24, 2009 22:21 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Ale nie mówiłam, że takiego to tylko na rozkładówkę Cosmo :1luvu: ?
Lisiaczku[`] herszcie nasz, nie ma nas bez Ciebie :( Nunku[`] krowinko najpiękniejsza :( Plupluniu głupiąteczko[`]
07.03.2019 KONIEC WSZYSTKIEGO, KONIEC MNIE: Busiunia [`]
16.05.2017 PĘKŁO MI SERCE: Żabciu najukochańszy Skarbie[`]
Maciejku[`] Buniu[`] Placuniu[`] Glamutku[`] Bidonku[`] Tadzinko[`] Gadziu złotooka[`]

Wielbłądzio

Od: Sob mar 25, 2006 15:11

Post » Sob paź 24, 2009 22:24 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Wielbłądzio pisze:Ale nie mówiłam, że takiego to tylko na rozkładówkę Cosmo :1luvu: ?

:oops: dobrze sie komponuje z kolorem lila prawda? :wink: choć jemu we wszystkim ładnie :mrgreen:

alus1

Post » Sob paź 24, 2009 22:35 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Shira co to było za ciasto? Znamy przepis?
...Obrazek...Obrazek

kussad

Od: Pt paź 13, 2006 9:59

[poprzednia][następna]