Sernik londyński (london cheesecake) wg przepisu Nigelli Lawson
sernik jest niezwykły, wilgotny, bardzo delikatny i zaskakuje próbujących go po raz pierwszy niezwykłym smakiem
Proporcje na tortownicę 20-22cm
Składniki na spód:
150 g ciastek digestive, choć mogą być jakiekolwiek kruche nawet kokosowe - dają niesamowity efekt smakowy, lub czekoladowe
75 g masła, roztopionego
Składniki na masę serową:
600 g kremowego twarożku (może być 3-krotnie mielony)
150 g cukru pudru
3 duże jajka
3 duże żółtka jajek
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można dać cukier waniliowy)
1,5 łyżki soku z cytryny
Polewa:
145 ml kwaśnej śmietany lub nie kwaśnej jak nie macie , używałam piątnicy 18%
1 łyżka cukru pudru
skórka cytrynowa otarta z małej, lub połowy dużej cytryny
Zmielić (lub rozgnieść) ciasteczka na okruchy, dodać roztopione masło można łączyć już w tortownicy (ja tak robię w rękawiczce lateksowej żeby mi ciepło nie przeszkadzało). Wyłożyć ciasteczkową masą spód formy (o średnicy 20 cm), przyciskając palcami lub łyżką. Schłodzić formę w lodówce, do momentu przygotowania masy serowej ponieważ ciasto robi się szybko wstawiałam do zamrażarki jak miałam miejsce

.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Ubić serek, aż stanie się gładki, dodać cukier. Wbijać jajka i żółtka jajek, dodać wanilię i sok z cytryny (pozostające nam białka jajek możemy zamrozić u wyjąć gdy będą potrzebne tylko napiszcie sobie ile szt jest w pojemniczku czy torebce).
Sernik będziemy piec w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią aluminiową, włożyć do większej formy. To uchroni sernik od wody, w trakcie pieczenia w kąpieli wodnej. Wlać masę serową do formy z ciasteczkowym spodem, i wlać gorącą wodę do większej formy, mniej więcej do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika i piec 50-60 minut (gdy piekarnik za mocno przypieka od góry można zakryć w połowie pieczenia folią al enie dociskając jej tylko tak kładąc na formie). Powierzchnia sernika powinna być ścięta i "sztywna" na tyle, że polewa nie wsiąknie. Ubić/wymieszać dokładnie śmietanę z cukrem i skórką cytrynową, rozsmarować/wylać na powierzchni sernika. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut. Uwaga: ten rodzaj sernika nie pieczemy do tzw. "suchego patyczka"

, zawsze po włożeniu patyczek będzie wilgotny...
Ostrożnie wyjąć, odpakować formę z folii i ostudzić.
Smacznego

Nie mam zdjęć niestety ale jak wrzucicie w necie hasło sernik londyński to wyskoczy cała masa zdjęć i przepisów także, ten wypróbowałam i podbił serca rodziny i znajomych
ekstrakt waniliowy:1/2 l wódki absolutnie nie spirytusu
około 6-8 lasek wanilii
niech Was nie przeraża ilość wanilii kupuję ją na allegro i polecam po 1.60zł za szt doskonały ekstrakt wychodzi, a zakupiona zawsze się przyda też do innych rzeczy choćby do konfitury truskawkowej, przechowuję ją w torebce strunowej w lodówce. Jak ktoś nigdy nie miał wanilii naturalnej przekona się jaka to niezwykła przyprawa.
laski wanilii rozcinamy i zalewamy wódką odstawiamy na 1-2 miesiące, chyba że alsek wanilii jest więcej wtedy będzie szybciej gotowa co następuje gdy zapach wanilii jest silniejszy niż wódki

wygląda tak:

polecam też robienie cukru waniliowego a nie kupowanie wanilinowego dostępnego w sklapech
na 1 kg cukru drobnego wystarczą 2 rozcięte laski wanilii i po tygodniu jest gotowy prawdziwy pięknie pachnący (ciut inaczej niż sztuczny) cukier laski można używać kilkukrotnie