EPO podane..mija czas, juz dwa lata Marchewuniu [*]

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sie 31, 2008 7:17

Dziewczyny ja siedze i rycze i nie moge uwierzyc.....mam nowego kota ktory po wyjsciu smodzielnym z kontenera prawie pobiegł do kuchni i jeeeee ....sam je....pije wode i własciwie sama nie wiem czego bardziej chce. Jest strasznie chuda i nadal słaba ale ja mam nadzieje....mam ze sie uda...ze mamy troche czasu teraz ..Dziewczyny jeszcze raz dziekuje...

aga9955

Od: Czw sie 14, 2008 18:51

Post » Nie sie 31, 2008 7:19

:D. Takich mi wieści trzeba było.
:ok: :ok:
:ok: :ok:
Marcelibu

Post » Nie sie 31, 2008 7:22

Idziemy spac.....musze chwile odpoczac.... obie musimy. Za kilka godzin dalej walczymy z nerami... kroplowki podskorne jazda i cała reszta

aga9955

Post » Nie sie 31, 2008 8:51

Aga, trzymam kciuki za Marchewkę.

Strona Niziołka http://www.niziolek.com.pl/ z kontaktami i lecznicami, w których przyjmuje.

Podawałam swojemu kotu erytropoetynę od maja do sierpnia, Gwóźdź miał silną anemię. Wyniki bardzo ładnie mu się poprawiły już po trzech pierwszych dawkach.
Kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!
[...] jesteś tym, co jesz... kabanosem w majonezie"

ariel

Od: Wto mar 15, 2005 11:48

Post » Nie sie 31, 2008 9:12

Nie masz pojęcia jak się cieszę, że się udało :D :D :D

Trzymam mocne kciuki!!!! Bardzo mocne!

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Nie sie 31, 2008 11:24

Cieszę się bardzo :D
Anna i tylko cztery koty :(

anna57

Od: Wto kwi 27, 2004 10:24

Post » Nie sie 31, 2008 12:11

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Nie sie 31, 2008 12:25

:D :D :D :D :D :D :D :D
Obrazek Bis, Ami i Księżniczka ['] Obrazek

Siean

Od: Pon paź 25, 2004 21:11

Post » Nie sie 31, 2008 13:34

Dziewczyny:) :king: dziekuje za kciuki i za pamiec:) Kota spała ze mna po powrocie, była słaba wiec udało mi sie ja na siłe tam wtłoczyc.
Była troche zimna..i trzesła jej sie ze zmeczenia głowka(mi tez) Spałysmy długo...to znaczy ja na sto procent:) Marchewa wstała i zajmował sie nia moj mąż....Zjadła, pije sioo i gupa ale na podłoge pod drzwiami wejsciowymi(zupełnie nie kumam dlaczego?) no i forma swietna....
Troche sie ogarne i jade na kroplowke....i walczymy dalej. ja zdeja sobie oczywiscie sprawe z tego ze jej stan jest chwilowy...ze to poprawa zupełnie w połowie ale dla mnie to swiatełko w tunelu bo mam troche wiecej czasu na walke z tymi nerkami.

aga9955

Post » Nie sie 31, 2008 13:44

Aga-strasznie sie cieszę :lol: !!!
nadal :ok: :ok: :ok: :ok: !

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Nie sie 31, 2008 13:59

:ok: :ok: :ok:
Obrazek Bis, Ami i Księżniczka ['] Obrazek

Siean

Od: Pon paź 25, 2004 21:11

Post » Nie sie 31, 2008 14:32

Spokojnie. Pomalutku. :ok:
Marcelibu

Post » Nie sie 31, 2008 15:41

Kota i ja wrociłysmy z kroplowki. Kota jest nadal słaba ale porownujac to co wczoraj a dzis jest roznica porazajaca. Niestety nie ma apetytu jakiegos powalajacego natomiast pije i pije. Wetke troche niepokoi ze sluzowki nadal białawe. Jutro pobierzemi troche krwi i zrobimy pełna morfologie i wskazniki nerkowe.Temp nadal niska bo 38 niecałe. Dogrzewac sie nie pozwala. Jedzenie podam na siłe strzykawa do pysia. Wymiotow brak...odpukac. Czy wiecie moze jak długo moze sie utrzymac lepsza forma kota po transfuzji?

aga9955

Post » Nie sie 31, 2008 15:51

Super wieści :D
Oby tak dalej wszystko szło :ok:
Cieszę się, że udało się z tą krwią. W takich przypadkach tego typu działanie daje czas potrzebny do walki z inną chorobą - tu z niewydolnością nerek.
Możliwe, że anemia mogła wziąć się z powodu zaburzeń w pracy nerek. To głównie nerki produkują erytropoetynę, która pobudza szpik to produkcji erytrocytów. Jeśli niewydolność nerek spowodowała zaburzenia w wytwarzaniu erytropoetyny, to szpik nie dostawał "kopa" do produkcji i produkował za mało... (to oczywiście tylko moje dywagacje na ten temat :wink: )

Odnośnie erytropoetyny to stosują ją też w przychodni Białobrzeska w Warszawie. Nie wiem, jak wygląda kwestia konsultacji przez telefon czy e-mailem, bo jednak weci mogą mieć obawy przed tego typu konsultacjami - mogą se bać, że ktoś usiłuje leczyć kota na własną rękę. Ale w razie czego można spróbować.

AlkaM pisze:
galla pisze:Podanie 50 ml z żyły do żyły jest niewątpliwie trudniejsze, a przez to może być ryzykowne, jeśli robi to niedoświadczony wet. A w lecznicy nie ma możliwości zrobić to inaczej niż z żyły do żyły, bo nie ma sprzętu do utoczenia krwi, przygotowania jej i zapakowania.

podawanie krwi bezposrednio z zyly do zyly chyba jest niebezpieczne, pewnie moga zrobic sie skrzepy. Duzo czytalam i czytam na temat transfuzji bo moj kicio tez ma anemie, ale nigdzie nie spotkalam sie z takim rodzajem transfuzji

W przypadku przychodni, gdzie nie ma odpowiedniego sprzętu do pobrania i przygotowania krwi chyba tylko taka ewentualność wchodzi w grę... No bo inaczej nie ma jak.
Natomiast w ten sposób kotu choremu na panleukopenię podaje się krew z ozdrowieńca po pp, jako gotowy "roztwór przeciwciał". Ale to jest tylko kilka mililitrów, a nie cała jednostka. No i też robi się to w razie wyższej konieczności.
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Nie sie 31, 2008 15:56

Galla wiesz moze jaki to czas ...wiem tylko ze czerwone krwinki rozpadaja sie mniej wiecej 60 dni ale w tym przypadku oczywiscie moze byc inaczej i pewnie krocej. Mam nadzieje ze jakos to wszystko bedzie działac

aga9955

[poprzednia][następna]