♥♥♥ Perełka i Chomisie ♥♥♥ wydanie VI! Dużo fot str. 89 :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lut 23, 2014 22:19 Re: ♥♥♥ Perełka i Chomisie ♥♥♥ wydanie VI!

:( No i wywołałem wilka z lasu .
Madziś ,jednak dalej mam rację .To rodzina i środowisko Go ukształtowały .Gdyby dorastał w innej rodzinie i innych realiach ????. może był by przypakowanym karkiem z mózgiem zeżartym sterydami i mamusią zapatrzoną w niego jak w obrazek ??????. Lubiła byś Go ? Pokochała ? .Takim Go poznałaś ,takiego wybrałaś.
Jest jak jest dlatego że było jak było .To okrutne. A Twoja rola aby to poodkręcać i wyprowadzić chŁopaka na ludzi
Obrazek

kuba.kaczor13

Od: Pon lis 05, 2012 20:32

Post » Nie lut 23, 2014 22:22 Re: ♥♥♥ Perełka i Chomisie ♥♥♥ wydanie VI!

kuba.kaczor13 pisze::( No i wywołałem wilka z lasu .
Madziś ,jednak dalej mam rację .To rodzina i środowisko Go ukształtowały .Gdyby dorastał w innej rodzinie i innych realiach ????. może był by przypakowanym karkiem z mózgiem zeżartym sterydami i mamusią zapatrzoną w niego jak w obrazek ??????. Lubiła byś Go ? Pokochała ? .Takim Go poznałaś ,takiego wybrałaś.
Jest jak jest dlatego że było jak było .To okrutne. A Twoja rola aby to poodkręcać i wyprowadzić chŁopaka na ludzi

No, coś w tym jest. Też jestem zdania, że nie ma w życiu przypadków :ok:
♥ Tosia ♥ razem od 24.11.12
klik -> http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=165788

Obrazek Obrazek

vanesia1

Od: Sob gru 08, 2012 12:38

Post » Nie lut 23, 2014 22:28 Re: ♥♥♥ Perełka i Chomisie ♥♥♥ wydanie VI!

vanesia1 pisze:Madziu, nie chcę się wymądrzać, ale prowadzę taki przedmiot "praca z rodziną dziecka niepełnosprawnego". I to, co prezentują rodzice Rafała, to klasyczne mechanizmy obronne w obliczu niepełnosprawności dziecka plus strategie radzenia sobie ze stresem = w tym przypadku krótkofalowe, długofalowe są o wiele lepsze. Nie chcę nikogo bronić ani usprawiedliwiać ale ich postawa wynika z tego, że nie poradzili sobie z sytuacją, utknęli gdzieś na początku, w pierwszych fazach przeżywania niepełnosprawności swojego dziecka, co jest ogromnie przykre. No i jak widać, rzutuje na całą rodzinę. Na pocieszenie dodam, że rodzini bardzo ciężko przejść przez to samej, w obecnych czasach dąży sie do tego, żeby wsparcie psychologiczne było normą. Ale kilkanaście, czy kilkadzieścia ;) lat temu było inaczej. Wiem, że to dla Ciebie pewnie niczego nie zmienia, ale ja ich rozumiem co nie znaczy, że pochwalam. Mam na ten temat trochę materiałów, gdybyście byli zainteresowani ;)

Ania, proszę Cię. Dla nich to temat tabu, o tym się nie mówi, jednocześnie trzymają Pawła pod kloszem (Rafał próbuje go trenować, żeby np. sam sobie kroił chleb, bo nie umie - ale to Rafała się gnoi - ' zostaw bo Pawełek nie umie, ja mu zrobię') a jednocześnie udają, że to nic takiego. W ogóle przesrali tą sytuację i zawalili, niestety po latach wyszło jak wyszło.
Sarah DeMonique pisze:się meldujemy.

Rafał... Wiesz, ja kiedyś usłyszałam, że miłość nie powinna być bezwarunkowa i jednocześnie nie powinna zbyt wiele od drugiego człowieka wymagać. To, jakimi ludźmi jesteśmy nie wynosimy tylko z domu, ale w dzisiejszych czasach również ze środowiska, w którym przebywamy. Dobrze, że Rafał ma Ciebie, ma znajomych, ma Twoich rodziców... Dzięki temu ma siłę.

On nie ma siły. On ma mnie, a ja muszę mieć siłę za nas oboje.

kuba.kaczor13 pisze::( No i wywołałem wilka z lasu .

Kubuś, ja naprawdę nie miałam łatwo w życiu. Serio. Mogłam mieć gorzej, ale nie miałam łatwo. Wierz mi lub nie, ale tak cholernie czekam na swój własny z nim DOM, żeby w końcu, chociaż raz, wszystko było normalne. I to smutne jest i czasem nie mam siły już udawać że mam siłę :( Przepraszam za wylewanie swoich gorzkich żali tu, ale czasem po prostu już się nie da :(

Spilett

Od: Śro wrz 25, 2013 14:57

Post » Nie lut 23, 2014 22:31 Re: ♥♥♥ Perełka i Chomisie ♥♥♥ wydanie VI!

To wielka szkoda, bo wdrażanie do samodzielności to chyba najważniejsze w terapii osób niepełnosprawnych. Potwierdza to tylko moją teorię o ich nieradzeniu sobie z sytuacją, nie potrafią nawet na nią racjonalnie spojrzeć. Szkoda też, że są niereformowalni. Na Rafała bym nie liczyła, bo na takich ludzi najczęściej lepiej działa ktoś obcy, z zewnątrz. Jakiś specjalista najlepiej. No ale jak się nie da, to nie da.

Ja powiem szczrze nawet bardziej w tych materiałach myślałam o Rafale, żeby mógł zrozumieć chociaż trochę dlaczego było tak a nie inaczej ;)

Obrazek Obrazek

vanesia1

Post » Nie lut 23, 2014 22:34 Re: ♥♥♥ Perełka i Chomisie ♥♥♥ wydanie VI!

nie miałas łatwo Madzik,ale za to jakie masz serducho :1luvu: :1luvu: :1luvu:
a co do domu,to po raz ęty znowu,życzę Wam spod serducha ,zeby to było jak najszybciej :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek

Myszolandia

Od: Pon sty 19, 2009 22:48

Post » Nie lut 23, 2014 22:36 Re: ♥♥♥ Perełka i Chomisie ♥♥♥ wydanie VI!

vanesia1 pisze:To wielka szkoda, bo wdrażanie do samodzielności to chyba najważniejsze w terapii osób niepełnosprawnych. Potwierdza to tylko moją teorię o ich nieradzeniu sobie z sytuacją, nie potrafią nawet na nią racjonalnie spojrzeć. Szkoda też, że są niereformowalni. Na Rafała bym nie liczyła, bo na takich ludzi najczęściej lepiej działa ktoś obcy, z zewnątrz. Jakiś specjalista najlepiej. No ale jak się nie da, to nie da.

Ja powiem szczrze nawet bardziej w tych materiałach myślałam o Rafale, żeby mógł zrozumieć chociaż trochę dlaczego było tak a nie inaczej ;)

Aniu, on rozumie bo on mądry jest. A oni są niereformowalni i naprawdę nic, nic tego nie zmieni.
Pozostaje zacisnąć zęby i iść do przodu, żeby w końcu było coś dobrego, nie?

Myszolandia pisze:nie miałas łatwo Madzik,ale za to jakie masz serducho :1luvu: :1luvu: :1luvu:
a co do domu,to po raz ęty znowu,życzę Wam spod serducha ,zeby to było jak najszybciej :ok: :ok: :ok: :ok:

Sylwuś, Ty też miałaś przekichane. Ale jest dobrze, prawda? Masz TŻa i Myszkę, to chyba dla mnie też jest nadzieja co nie?

Spilett

Od: Śro wrz 25, 2013 14:57

Post » Nie lut 23, 2014 22:40 Re: ♥♥♥ Perełka i Chomisie ♥♥♥ wydanie VI!

Tak jest! :ok:

Obrazek Obrazek

vanesia1

Post » Nie lut 23, 2014 22:41 Re: ♥♥♥ Perełka i Chomisie ♥♥♥ wydanie VI!

Spilett pisze:
vanesia1 pisze:To wielka szkoda, bo wdrażanie do samodzielności to chyba najważniejsze w terapii osób niepełnosprawnych. Potwierdza to tylko moją teorię o ich nieradzeniu sobie z sytuacją, nie potrafią nawet na nią racjonalnie spojrzeć. Szkoda też, że są niereformowalni. Na Rafała bym nie liczyła, bo na takich ludzi najczęściej lepiej działa ktoś obcy, z zewnątrz. Jakiś specjalista najlepiej. No ale jak się nie da, to nie da.

Aniu, on rozumie bo on mądry jest. A oni są niereformowalni i naprawdę nic, nic tego nie zmieni.
Pozostaje zacisnąć zęby i iść do przodu, żeby w końcu było coś dobrego, nie?

Myszolandia pisze:nie miałas łatwo Madzik,ale za to jakie masz serducho :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Sylwuś, Ty też miałaś przekichane. Ale jest dobrze, prawda? Masz TŻa i Myszkę, to chyba dla mnie też jest nadzieja co nie?

I tego się trzymajcie.Budujcie powoli Waszą przyszłość.Jaka by nie była i ile by nie trwało ziszczenie się planów
budujecie ją razem.Bądźcie dzielni .
A nas masz i na dobre i na złe dni :ok: :ok: :ok:
Obrazek

kuba.kaczor13

Post » Nie lut 23, 2014 22:44 Re: ♥♥♥ Perełka i Chomisie ♥♥♥ wydanie VI!

Spilett pisze:

Tam potem wyciełam kawałek postu,bo nie chciałam tak na siebie uwage zwracaćale widzę,ze przeczytałas
No niestety tez miałam niezłęgo kopa w doopę od życia i to zaraz na jego samym początku...
Po śmierci babci zawalił mi sie cały świat,miałam wtedy 12 lat,jeszcze do tego mój "tatuś" mi się na jej pogrzebie przedstawił "jestem Twoim tatą",cudnie wręcz :| Nie miałam nikogo,z bratem kontaktu nie było ,dzięki tym co go wychowywali..
Tak,teraz dobrze jest.Były chwile zwątpienia,zwłaszcza jak po pijaku od wujka słyszałam,ze nie jestem w domu dziecka dzięki nim,ale dało się przetrwac i to jakoś
Co nas nie zabije to nas wzmocni :piwa:
Obrazek

Myszolandia

Od: Pon sty 19, 2009 22:48

Post » Nie lut 23, 2014 23:17 Re: ♥♥♥ Perełka i Chomisie ♥♥♥ wydanie VI!

Poważne dziś tematy poruszyliście.

Ja kiedyś tez będę teściową 8O
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Nie lut 23, 2014 23:29 Re: ♥♥♥ Perełka i Chomisie ♥♥♥ wydanie VI!

ab. pisze:Poważne dziś tematy poruszyliście.

Ja kiedyś tez będę teściową 8O

Zawsze możemy się dogadać i synowa nie będzie aż takim zaskoczeniem :twisted:

Obrazek Obrazek

vanesia1

Post » Nie lut 23, 2014 23:32 Re: ♥♥♥ Perełka i Chomisie ♥♥♥ wydanie VI!

Ja będę teściem :twisted: :twisted: :twisted:

Madziś ,mam dla Ciebie lekarstwo
Obrazek
Obrazek

kuba.kaczor13

Post » Pon lut 24, 2014 0:52 Re: ♥♥♥ Perełka i Chomisie ♥♥♥ wydanie VI!

to może jeszcze ja - jako teściowa, matka niepełnosprawnego fizycznie, pierworodnego syna i babcia dwóch niepełnosprawnych intelektualnie wnuków.
Takie sytuacje nigdy nie są czarno-białe, zawsze jest mnóstwo szarości...Teściowej zapewne jest już bardzo żle, ale życie nauczyło ją, że nie można się skarżyć, narzekać i jest szczęśliwa jak może z Tobą pogadać przy skrobaniu marchewki...bo przed mężem to zapewne może się tylko wygadać jak przed lustrem....
Ale u nas.....to moja córka, młodsza o dwa lata od niepełmosprawnego brata, lała dzieci najpierw w piaskownicy, a póżniej w szkole, które się naśmiewały z T.To ona broniła go przed pijanym ojcem, który nie tolerował niepełnosprawnego syna.
Mój syn jest nadal niepełnosprawny, jest za to wybnitnym informatykiem, współpracownikiem koncernu Apple, córa za to skończyła tylko podstawówkę, kilka kursów i jest niezwykle silną kobietą - ja jej tej siły zazdroszczę..
Mój młodszy syn, przy okazji narzekań na swoją teściową, znów powtórzył, jak jego żona mnie lubi.Żona starszego też , OMC zięć takoż. A wiesz dlaczego ? bo mnie w ich życiu nie ma, pojawiam się na zaproszenie.Ja mam swoje życie, do którego także moje dzieci muszą być ew. zaproszone.
BTW sama miałam teściową - zołzę - czas pokazał, że to był początek Alzheimera. Obecnej nie znam i wolę aby tak pozostało....

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Pon lut 24, 2014 1:54 Re: ♥♥♥ Perełka i Chomisie ♥♥♥ wydanie VI!

a ja jestem tesciowa.... Nie wiem czy dobra czy nie, zyje jak izka, wlasnym zyciem a czasem sobie mysle, ze dobrze ze z zieciem nie mowimy tym samym jezykiem.... :)
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Pon lut 24, 2014 8:20 Re: ♥♥♥ Perełka i Chomisie ♥♥♥ wydanie VI!

Madzia niepotrzebnie Rafał chce zaimponować ojcu. Na mój gust to choćby stanął na rzęsach to i tak nic nie da. Pewni ludzie są niereformowalni, a Rafał powinien docenić swoją wartość. Najważniejsze to czuć się samemu ze sobą dobrze, a nie udowadniać coś komuś. Inny są nieważni.
Czytając Twoje wypowiedzi na temat rodziny Rafała wniosek zasuwa się sam - ludzie mają problem, są toksyczni i niszczą życie młodszemu bratu. Mama Rafała nie jest zła bo poszliście wczoraj na spacer. Jest zła, bo zamiast JEJ poświęcić czas i mieć nad TOBĄ kontrolę, poszliście sobie spacerować.
Nie wszystkie matki umieją sobie poradzić z dorastaniem dziecka, z tym, że sa już samodzielne.
Jeszcze gorzej jak nie umieją zaakceptować partnera.

Uwierz mi nie była byś szczęśliwa z chłopakiem typu "jestem zajebisty". Z doświadczenia powiem Ci to ma dwie strony medalu. Uciekałabyś gdzie pieprz rośnie.
Pamiętam jak szliśmy na wesele z moim ex. Przyjechał do mnie, przywitał się, spojrzał na lustro i powiedział "patrz jakiego masz zajebistego chłopaka, wszystkie laski będą za mną szaleć". Życie z narcyzem jest ciężkie... Najlepiej pogonić :ryk: :ryk:

Co do koteczka, namów Rafała żeby wymusił na wecie jonogram. Choćby sam fosfor. Kontrola fosforu ma bardzo duży wpływa na długość życia nerkowca. Mówią o tym nawet nefrolodzy. Fosfor uszkadza nerki i obciąża je, a chory kot ma problem z jego usuwaniem.

Madziu głowa do góry, pewnymi ludźmi nie warto się przejmować :ok: :ok: :ok:

Teściową jest się dobra jak ma się zdrowe relacje z dziećmi bo łatwiej zaakceptować zmiany jakie niesie dorosłość dziecka.
Ciesze się, że mam mamę jaką mam. Sylwia ma bardzo dobre z nią relacje, co niestety Łukasz nie może już powiedzieć o swojej przyszłej teściowej (mamie Sylwii). Ja obecnie jestem wyleczona z wszelakich związków, mimo swojego wieku dobiegającego już do 30 wolę być sama niż kolejny raz się sparzyć.
Obrazek Obrazek Obrazek
Toffie [*] 15.03.2016r. , Kubuś [*] 07.12.2016r. , Julia (Dżulia) [*] 15.01.2018r.

Miraclle

Od: Wto maja 10, 2011 10:47

[poprzednia][następna]