Mikuś - 3-letni kocur w typie MCO-znalazł DOM :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon kwi 08, 2013 10:07 Re: Mikuś - 3-letni kocur w typie MCO

Śliczny kocurek! Ech...mam dom idealny, moja siostra ma dom idealny... z tej idealności każda z nas ma już po 5 kotów :) A jeśli chodzi o te "nielubienie" głaskania moja siostra ma taką miałkunkę właśnie, śliczna, okazała, ale nie cierpi miziania po grzbiecie, po boczkach - broń Boże, za to głowę nadstawia i uwielbia mizianie za uszami i pod brodą.

Prawie każdy kot alergiczny zazwyczaj może być (i powinien być) żywiony barfem, jego wersją całkowicie naturalną, polecam sprawdzić na http://www.barfnyswiat.org
To mogłoby znacznie obniżyć koszty jego utrzymania i poprawić mu zdrowie. Zwierzęta zazwyczaj uczulają się na jakiś syntetyczny składnik karm, czasem używany powszechnie przez wszystkich producentów np konserwant.

maix

Od: Nie sie 29, 2010 13:06

Post » Pon kwi 08, 2013 10:58 Re: Mikuś - 3-letni kocur w typie MCO

Ech, ja nie szukam domów idealnych, ja szukam domów dobrych. :wink:
Mam kilka punktów najważniejszych na mojej liście (bezpieczeństwo, zdrowie, miłość - w kolejności dowolnej 8) ), cała reszta jest do negocjacji. :D

Niestety, ten fajny dom, który pojawił się na horyzoncie w zeszłym tygodniu - został anektowany przez małe 6-tygodniowe kociątko, które "podrzucono" tam w sobotę. Więc Mikuś ciągle w ofercie przetargowej. :wink: :ok:
Obrazek

Agneska

Od: Wto paź 26, 2004 12:28

Post » Pon kwi 08, 2013 11:54 Re: Mikuś - 3-letni kocur w typie MCO

Proponuję darować sobie wpisywanie treści w ogłoszeniach, nikt tego nie czyta 8) jeśli chodzi o rasopodobne wytwory natury to każdy ma w zadku to, o czym się człowiek produkuje, dlatego mnie telefony o : szczeniaki, yorki, beagla, bernardyna tudzież inne wytwory w schronie przyprawiają o mdłości i naprawdę ktoś mi musi nagadać żeby przekonać, że ma szansę na dalszą "rekrutację" ;)

_ogonek_

Od: Pon cze 07, 2010 8:17

Post » Pt kwi 12, 2013 15:25 Re: Mikuś - 3-letni kocur w typie MCO

Mikusiu... Rozumiem że ludzie z domku odpadli...
Spokojnie, znajdzie się super domek dla księcia :flowerkitty:
Jestem kotem

Soseki Natsume

lamiglowka

Od: Pt paź 08, 2010 13:07

Post » Pt kwi 12, 2013 15:38 Re: Mikuś - 3-letni kocur w typie MCO

Agneska pisze:Ja myslalam, ze tu juz lista oczekujacych bedzie, a tu tylko ochy, achy i hopsa-hopsa? ;)

Tylko ochy :1luvu: bo Mikuś by moim na pewno próbował chrupki wyżerać :(
Kto ma koty, ten ma kłaki.
Trufelka & Merci & Wuzetek alias Pączusie Dwa i Sucharek

Fairy 20.12.15 :( Kocurra 24.01.2019 :( Skierka 6.10.2022 :( Mori 20.07.2023 :( Banshee 8.06.2024 :(

Petroniusz

Od: Wto sty 13, 2004 12:22

Post » Pt kwi 12, 2013 15:42 Re: Mikuś - 3-letni kocur w typie MCO

lamiglowka pisze:Mikusiu... Rozumiem że ludzie z domku odpadli...
Spokojnie, znajdzie się super domek dla księcia :flowerkitty:

Pani z domku miała mnóstwo pytań, przeciągnęła mnie telefonicznie dłuuuuugo. Ale okien w domu nie będą sobie siatkować, bo nie otwierają. Miała zadzwonić z ostateczną decyzją i nie zadzwonia. Standard. 8)

Petroniusz pisze:
Agneska pisze:Ja myslalam, ze tu juz lista oczekujacych bedzie, a tu tylko ochy, achy i hopsa-hopsa? ;)

Tylko ochy :1luvu: bo Mikuś by moim na pewno próbował chrupki wyżerać :(

Mogliby wszyscy przejść na jego chrupki, podobno smaczne są. :mrgreen:
Obrazek

Agneska

Post » Pt kwi 12, 2013 16:00 Re: Mikuś - 3-letni kocur w typie MCO

Pewnie ja też musiałabym przejść na te chrupki :wink:

Agnysko, rzuć mi linkiem do banerka Mikusiowego, wstawię sobie w podpis, skoro Leon już wyadoptowany :)
Kto ma koty, ten ma kłaki.
Trufelka & Merci & Wuzetek alias Pączusie Dwa i Sucharek

Fairy 20.12.15 :( Kocurra 24.01.2019 :( Skierka 6.10.2022 :( Mori 20.07.2023 :( Banshee 8.06.2024 :(

Petroniusz

Od: Wto sty 13, 2004 12:22

Post » Pt kwi 12, 2013 16:08 Re: Mikuś - 3-letni kocur w typie MCO

Okien czy jedno okno?? U mnie jest w kuchni jedno osiatkowane i tylko tam otwieram.To prawda,ale jeśli wcale nie ma siatek to jak wywietrzyć?To nierealne...Jessoo tak ciężko to jedno okno średnie osiatkować?Nie rozumiem :? Raczej nie siatkuje się całego mieszkania dookoła...chyba że balkon to caluśki.
Obrazek ,

vailet

Od: Śro sty 05, 2011 22:28

Post » Pt kwi 12, 2013 16:21 Re: Mikuś - 3-letni kocur w typie MCO

Kod: Zaznacz cały
[url=http://tiny.pl/h8tkm][img]http://tiny.pl/h8tkg[/img][/url]

Kod do banerka zrobionego nam przez kalair. :D

Pani mnie przekonywała, że żadnych okien nie otwiera w domu, jedynie uchylnie. I że mają dwa duże balkony, nad osiatkowaniem których muszą się poważnie zastanowić. A w ogóle to jest dom sto kikadziesiąt kilometrów od Warszawy, więc nie wybiorę się tam z wizytą doradztwa okiennego. :wink: Domyślam się, że skoro nie zadzwoniła po przemyśleniach, to przemyślenia wypadły negatywnie. :mrgreen:

Ja też mieszkam w domu z ogródkiem. Nie mam osiatkowanych wszystkich okien, ale mam osiatkowane okno w każdym pomieszczeniu. I zabezpieczony balkon, a przez ostatnie lata miałam zabezpieczone drzwi wyjściowe na taras i do ogrodu dodatkowymi drzwiami z siatką (ale to sprawdza się wyłącznie w przypadku gdy w domu nie ma dzieci - nie oszukujmy się, upilnowanie aby te drzwi były zamykane przy każdym wejsciu i wyjściu naprawdę wymaga "zawracania głowy", przy osobach nieuważnych czy przy dzieciach jest niewykonalne). Piszę "miałam", chociaż siatkowe drzwi zostaną, ale właśnie teraz mam montowane zabezpieczenie tarasu, będziemy się z kotami cieszyć wiosną już za chwilkę. :ok:
Obrazek

Agneska

Post » Pt kwi 12, 2013 16:34 Re: Mikuś - 3-letni kocur w typie MCO

E no ogród to inna sprawa :) Zależy ile jest też kotów bo jeśli jeden czy dwa dorosłe,kastrowane da się upilować.Ja za bardzo nie mam już co siatkować :( Maleńkie mieszkanko i uchylne otwieram gdy siedzę w pokoju.Na noc zamykam.Zimą zawsze zamknęte.Otwarte non stop w kuchni bo jest fajna siatka na całe okno kot może spokojnie pochodzić na parapecie.Ma podpupniki by dupka nie zmarzła,takie pod kolana dla ludzi co w ogrodzie się używa.To nie przecieka i szybko wysycha.Nawet gdybym chciała w pokoju osiatkować nie da się bo nie mam jak wytrzepać pościeli i nie da się otworzyć największego okna bo przeszkadza sofa. (10 piętro,bez balkonu) Nigdy przez tyle lat nic się u mnie z tego powodu złego nie stało.Kot siedzi,grzeje się w słoneczku,a sąsiadka podziwia :D Owszem siatkę musieliśmy wzmocnić :)
Obrazek ,

vailet

Post » Sob kwi 13, 2013 9:43 Re: Mikuś - 3-letni kocur w typie MCO

Obawiam się, że pani z domku to słomiany ogień.
A swoją drogą ludzie muszą przyzwyczaić się do myśli, że zabezpieczenie okien kosztuje.

Muszą mieć chwilę na pogodzenie się z tym faktem :ryk:

Koleżanka z trzema kotami przeniosla się do matki - bloki z lat 70 na Służewcu.
Za zabezpieczenie balkonu i dwóch okien chcą 3.500 zł.

Dla przyszłych wlaścicieli to jest szok, tyle kasy trzeba wyłożyć. można taniej, ale nie zawsze...

Koleżanka zapłaci żądaną sumę.
Jestem kotem

Soseki Natsume

lamiglowka

Od: Pt paź 08, 2010 13:07

Post » Sob kwi 13, 2013 10:09 Re: Mikuś - 3-letni kocur w typie MCO

Agneska pisze:Ja też mieszkam w domu z ogródkiem. Nie mam osiatkowanych wszystkich okien, ale mam osiatkowane okno w każdym pomieszczeniu. I zabezpieczony balkon, a przez ostatnie lata miałam zabezpieczone drzwi wyjściowe na taras i do ogrodu dodatkowymi drzwiami z siatką (ale to sprawdza się wyłącznie w przypadku gdy w domu nie ma dzieci - nie oszukujmy się, upilnowanie aby te drzwi były zamykane przy każdym wejsciu i wyjściu naprawdę wymaga "zawracania głowy", przy osobach nieuważnych czy przy dzieciach jest niewykonalne).

To akurat jest nieprawda ;)
To jak najbardziej jest wykonalne - wychowałam się w domu z ogrodem.
W domu była liczna rodzina, psy i młodsze dzieci. Od początku byliśmy uczeni po prostu zamykać drzwi za sobą - żeby nie wypuścić psa, który akurat wyjsć nie powinien, lub młodszego rodzeństwa. Tak samo jak bramę.
Dzieci 'samopas' wypuszcza się do ogrodu jak już są w stanie pojąć i zrozumieć pewne rzeczy. Wcześniej nie spuszcza sie ich z oka. I uczą się tego bardzo szybko, bo to nie jest skomplikowana sprawa. To dorosłym jest wygodnie i 'fajnie' zostawić otwarte drzwi na taras oraz olać naukę dzieci.
Widać to zresztą na każdym kroku - bo skąd powszechnie wiszące kartki "prosimy zamykać drzwi"? ;)
Wyłącznie kwestia chęci i wychowania.

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Sob kwi 13, 2013 14:06 Re: Mikuś - 3-letni kocur w typie MCO

3,500zł. za osiatkowanie?To ogromny dom czy mieszkanie 8O Nas nie wyszło dużo bo to samoróbka,ale spisuje się nieźle.Wkońcu musi bo to 10 piętro :wink: Kupiliśmy siatkę najtańszą w rolce i grube mocne listwy+śruby i takie łączenia metalowe.Warto było, choć poprawki musiały być bo to pierwszy raz w życiu TŻ robił :mrgreen: Niee gdybym tyle miała dać...zwyczajnie nie mam.
Obrazek ,

vailet

Post » Sob kwi 13, 2013 16:19 Re: Mikuś - 3-letni kocur w typie MCO

OKI, masz rację. To zawsze jest kwestia chęci rodziców. Szkoda, że tak niewielu się chce... :roll: Tak, sama znam domy, w których dzieci pilnują i zamykania drzwi i koniecznosci wyjścia z psem na spacer i wielu, wielu spraw. Na szczęście są i tacy rodzice. :ok:
Obrazek

Agneska

Post » Sob kwi 13, 2013 16:38 Re: Mikuś - 3-letni kocur w typie MCO

Zawsze mnie śmieszy, jak ktoś mówi, że "niemożliwe" jest upilnowanie kota, bo przecież mieszka w domu ;)
Mam koleżankę, kupiła mikrodomek z nanoogródkiem na osiedlu innych takich mikrodomków. Przytachała gdzieś ze wsi dwa kociaki - 'no przecież nie po to mieszka w domu, żeby więzić koty, bla-bla i to przecież niemożliwe upilnować bla-bla' :roll:
Dość szybko się pokazało, że nie wszyscy właściciele nanoogródków tolerują cudze kotki kopiące w wypielęgnowanych grządkach... Albo buszujące w łazienkach i sypialniach - bo rodzaj zabudowy akurat taki, że kotki łażąc po dachach spokojnie chodziły w gości przez okna dachowe lub balkonowe :twisted:
Dało się założyć siatkowe drzwi na taras, nawet z moskitierą ('zaje..sta sprawa, wiesz? robale nie lecą') i upilnować kotki w domu :mrgreen: Wystarczyło parę miłych słów od sąsiadów, bo ja to tylko głupoty jakieś kulturalnie próbowałam wytłumaczyć i w ogóle nic nie rozumiem :mrgreen:

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

[poprzednia][następna]