Zgaduj zgadula- Maurycy astmatyk, Fiodor chuligan :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon paź 01, 2012 7:22 Re: Zgaduj zgadula- astma czy robaki? ASTMA!

Krwią :?: Może to tylko pęknięte naczynko od wysiłku przy kichaniu?

Będę szukać dziś na stronach karm - może zahaczę jakiegoś kabanosa, ale musze dokładnie sprawdzić skład, bo jak tam jest sól, to odpada. Poza tym i tak im się nie należy :wink:

A tak przy okazji o czyszczeniu i myciu wszelakim - nie używam żadnych chemicznych środków w domu. Tzn. okazjonalnie, piorąc jakiś koc bardzo brudny, ale to wyjątkowo. Od lat piorę w orzechach piorących rodem z Indii. Przygotowuję też taki roztwór -10 min. gotowania - i używam do mycia podłogi, mebli, kuchni, a takze kuwet. Trzymam w spryskiwaczu. Jedynie jak mi jakieś placki bardzo kafelki w kuchni pochlapią tłuszczem, który zaschnie :oops: to wspomagam się Frosch-em [podobno są eko]. Teoretycznie orzechy z tłuszczem powinny tez sobie radzić, ale ja oczywiście po swojemy przygotowuję roztwór, czyli na oko i pewnie jest zbyt słaby.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Pon paź 01, 2012 7:26 Re: Zgaduj zgadula- astma czy robaki? ASTMA!

Morelowa, te orzechy naprawdę działają? Widziałam niedawno w sklepie, miałam ochotę kupić, ale jakoś nie miałam przekonania, czy to jest skuteczne. A opakowanie kosztowało blisko 30 zł.

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Pon paź 01, 2012 7:55 Re: Zgaduj zgadula- astma czy robaki? ASTMA!

Działają. Kupowałam przez internet chyba tu http://www.natura24.pl/go/_search/full_ ... ia&x=0&y=0 , bo w Opolu raczej trudno :mrgreen: , a poza tym było taniej. Kupiłam 2 albo 3 woreczki 0,5 kg. Nie było tanie, ale ...nie chcę nałgać.. było to co najmniej 2 lata temu, tyle, że ja jestem sama [ze kotami :mrgreen: ]. Piorę i białe, i kolorowe , i tak jak pisałam czyszczę resztę. Podłoga i meble są lekko nabłyszczone. Mam w otoczeniu wiele osób, które ich używają, a moje dzieci z moim wnukiem też cały czas - kupując gdzieś w sklepie we Wro.
I oczywiście pranie nie wymaga zmiękczacza, a jest mięciutkie. W sumie to oszczędniej wychodzi.
Warto sprawdzić ceny i jakość. Kiedyś widziałam w O. wyjątkowo, ale to był takie groszek, moje są wielkości dużego orzecha laskowego.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Pon paź 01, 2012 8:25 Re: Zgaduj zgadula- astma czy robaki? ASTMA!

Revontulet, a może u Maurycego to reakcja na wprowadzenie wziewnego leku na astmę?
trzymam kciuki za chłopaków :ok: :ok: :ok:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Pon paź 01, 2012 9:27 Re: Zgaduj zgadula- astma czy robaki? ASTMA!

Broszka pisze:Revontulet, a może u Maurycego to reakcja na wprowadzenie wziewnego leku na astmę?
trzymam kciuki za chłopaków :ok: :ok: :ok:

Zastanawiałam się nad tym.
Ale on zaczął kichać zaraz po wizycie u specjalisty, czyli jeszcze przed inhalacjami.
Potem mu przeszło, ale widocznie organizm jest osłabiony (pewnie sterydami i pewnie do domu przyniosłam jakieś paskudztwo) i w zeszłym tygodniu znowu zaczął kichać i dodatkowo zaczął smarkać.
I zaraził Fiodora, a Fiodor inhalacji nie ma (a bardzo by chciał :roll: ).
Więc to chyba nie to. Ale ja przy tym kocie to już niczego nie jestem pewna
Obrazek

Revontulet

Od: Sob maja 26, 2012 8:26

Post » Pon paź 01, 2012 19:49 Re: Zgaduj zgadula- astma czy robaki? ASTMA!

No to w końcu mam trochę więcej niż chwilę czasu więc trochę popiszę :D

Ogromnie cieszy mnie fakt, że Wasze aerokaty tak dobrze się sprawują. Mam nadzieję, że nie zepsuję tych statystyk :mrgreen:
Wczoraj zauważyłam, że Maurycy tak jakby się zaciąga przy wdychaniu Ventolinu 8O Najpierw wykonuje kilka normalnych wdechów, a potem jeden bardzo głęboki. Przy sterydzie czegoś takiego nie ma.

Morelowa- orzechy do prania? Nie wiedziałam, że coś takiego jest. Ale zakupię, wypróbuję, przetestuję :D Tylko najpierw muszę załatać dziurę budżetową, której sprawcą jest Maurycy.

Rano, powiedziałam Gnojkom, że nie życzę sobie żadnych chorób. I co?
Wracam z pracy, a Fiodek już prawie nie kicha, Maurycy podobnie. No, trochę mu w nosku trzeszczy i widać jakąs tam wydzielinę, ale to drobiazg.
Czy to możliwe, żeby scannomune tak szybko zadziałało (pominę fakt, że nie wierzyłam, że to w ogóle działa... :roll: ).
A może kocie Gnojki przestraszyły sie gróźb, jakie dzisiaj usłyszeli. I tak, to były groźby karalne, zdecydownaie karalne :twisted:
Obrazek

Revontulet

Post » Pon paź 01, 2012 20:08 Re: Zgaduj zgadula- astma czy robaki? ASTMA!

Orzechy są drogie tylko w momencie zakupu, potem wychodzi, że to dużo taniej. Ale ja ich nie próbowałam np na ubraniu roboczym robotnika kanałowego lub coś w tym rodzaju. Wszystko inne w domu - tak. A i jak mi ktoś narzyga na wykładzinę to spryskuję i też wycieram tę plamę. One podobno jakoś też bakteriobójcze są czy coś.

Przestraszyłaś biedne kotki 8O

Obrazek

morelowa

Post » Pon paź 01, 2012 20:36 Re: Zgaduj zgadula- astma czy robaki? ASTMA!

Powiedziałam tylko co o tym myślę :mrgreen:
Mówiłam coś o wypatroszeniu, o tym, że na zimę przydałaby mi się czapka z futerka lub rękawiczki :mrgreen: Dywanik w łazience też by się przydał.
I że jak tak dalej pójdzie to wprowadzę im głodówkę, bo już nie mam na jedzenie. I to ostatnie chyba przekonało Maurycego. A Fiodek Maurycka nasladuje więc jakoś tak wyszło, że obaj wyglądają dużo lepiej niż wczoraj :D
Obrazek

Revontulet

Post » Wto paź 02, 2012 7:35 Re: Zgaduj zgadula- astma czy robaki? ASTMA!

:D :ryk:
Muszę spróbować jak nie będą jadły...

Obrazek

morelowa

Post » Wto paź 02, 2012 7:38 Re: Zgaduj zgadula- astma czy robaki? ASTMA!

U mnie takie metody nie działają. Nie raz straszyłam, że jak się nie uspokoją, to ogonami do żyrandola przywiążę. Zero efektu. :twisted:

Bazyliszkowa

Post » Śro paź 03, 2012 8:50 Re: Zgaduj zgadula- astma czy robaki? ASTMA!

Jak panowie? Przeziębieni czy przeszło na dobre?

Bazyliszkowa

Post » Śro paź 03, 2012 8:54 Re: Zgaduj zgadula- astma czy robaki? ASTMA!

Panowie zdrowi :D Ale przeszło na mnie :roll:
Wczoraj dostali nowy żwirek i teraz go testują.
Ciekawe czy pozwolą mi zaoszczędzić na żwirku, czy i tak będę musiała lecieć do sklepu po cat’s besta...
Obrazek

Revontulet

Post » Śro paź 03, 2012 8:56 Re: Zgaduj zgadula- astma czy robaki? ASTMA!

Revontulet pisze:Ciekawe czy pozwolą mi zaoszczędzić na żwirku, czy i tak będę musiała lecieć do sklepu po cat’s besta...

I po nową kołdrę, bo z tej nie da się dobrze sprać sików. :mrgreen:

Bazyliszkowa

Post » Śro paź 03, 2012 9:19 Re: Zgaduj zgadula- astma czy robaki? ASTMA!

A cicho Ty bądź :mrgreen:
Ja tu ciężko pracuję i teraz zamiast się skupić na pracy będę rozmyślać o tym, co się w domu dzieje.
A tak serio mam stracha przed tą zmianą żwirku, dlatego w jednej kuwecie jest przemieszany cat’s best z nowym żwirkiem, a w drugiej sam cat’s best więc nie powinno być żadnych niespodzianek. Oby...
Obrazek

Revontulet

Post » Śro paź 03, 2012 9:23 Re: Zgaduj zgadula- astma czy robaki? ASTMA!

Będzie ok, nie martw się :ok:
A na jaki żwirek zmieniasz? Bo ja ze względu na astmę Klakiera przeszłam właśnie na cat's besta - wydawało mi się, że stosunkowo najmniej pyli. Przy silikonie Klakier często zaczynał kasłać, jak kopał w kuwecie.

Bazyliszkowa

[poprzednia][następna]