Niusia została najszczęśliwszym kotem na świecie :)))

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lis 19, 2009 18:01 Re: Niusia na nocnym dyżurze...na szczęście jestem panikarą...

Najtaniej chyba wychodzi przez allegro ze Świata Karm, jeśli chodzi o Royal Canin Urinary S/O i RC Urinary H/D - ceny to wprawdzie 57 i 59 zł za 1,5 kg, ale kurier gratis. Szukałam taniej i jest, ale po doliczeniu przesyłki i tak drożej wychodzi. Mozna tez spytać u weta - ja w swojej lecznicy kupiłam RC Urinary S/O za 50 zł.

agabor

Od: Pt lut 29, 2008 17:40

Post » Pt lis 20, 2009 17:42 Re: Niusia na nocnym dyżurze...na szczęście jestem panikarą...

Fiona, podeślij nr konta :)

Ja tez mam problem z kocurem, który przyjechał do mnie ze schroniska. Kałuże były wszędzie i dotego podbarwione. Moje kociska wszystkie przeszły na urinary i wcinają, aż im się uszy trzęsą. Lubią Royala, a jak kupiłam tańszą Ekanubę to też jadły ale z mniejszym zainteresowaniem ;) Nadal są na tej karmie i nie zauważyłam znudzenia :):):)

Brzózka

Od: Pt sie 31, 2007 22:46

Post » Pt lis 20, 2009 17:44 Re: Niusia na nocnym dyżurze...na szczęście jestem panikarą...

Aaaaa.... gapa ze mnie :) konto jest na pierwszej stronie :)

Brzózka

Od: Pt sie 31, 2007 22:46

Post » Nie lis 22, 2009 19:35 Re: Niusia na nocnym dyżurze...na szczęście jestem panikarą...

co u Niusi?
Obrazek Obrazek

monika74

Od: Czw gru 25, 2008 14:45

Post » Czw lis 26, 2009 18:37 Re: Niusia na nocnym dyżurze...na szczęście jestem panikarą...

Fiono, jak znajdziesz chwile, napisz jak sie Niusia miewa. Wyprzytulaj ja ode mnie bardzo mocno!!!! :D

kreska

Od: Śro kwi 08, 2009 20:55

Post » Sob lis 28, 2009 2:06 Re: Niusia na nocnym dyżurze...na szczęście jestem panikarą...

Właśnie przeczytałam wątek jednym tchem, biedasek koci :( takim kociom ciągle wiatr w oczy.

Nie wyrzucaj sobie, że były objawy, znając życie po prostu struwity odkładały się, stworzyło to stan zapalny, a na końcu jak podcięta lawina nagle ruszyły do cewki, którą też zapchały i poraniły.
Misioo nasza12 letnia kocia znajda, od 3 roku życia praktycznie na Urinary, jak na taką chorobę mało to dla nas uciążliwe. U niej atak był wywołany przez stres i pewnie mało picia (o czym nie myślisz dopóki nie przeżyjesz takiego przypadku!!!)

:!: Teraz Misioo wypija może nawet z 200ml dziennie (wcześniej nigdy nie piła wody, więc dostaje rozgniecione i rozwadniane pasztety Gourmeta do granic homeopatyczności). Ciężko przyzwyczaić kota do takiej cienkiej zupki ale jak ma tylko suchą do wyboru :twisted:
:arrow: mocz im mniej gęsty i w miarę częsty tym lepiej - kryształy nie zdążają się "nabudować", i zanim narosną są wydalane na bieżąco.
Widzę to , bo nawet jak nie daję karmy urin. przez jakiś czas a zrobię jej badanie moczu z doskoku to wykazuje umiarkowany stan zapalny i generalnie brak kryszt - USG to potwierdza. Tendencja jest cały czas niestety. Ale już nigdy potem nie miała krwiomoczu - a ew. atak tylko raz.

Nawadnianie Niusi zacznij za chwilę, jak będzie już siusiać większymi transzami - tzn. jak przejdzie stan zapalny i karma zacznie działać. Na początek karma HD jest chyba lepsza - mocniej rozpuszcza. Potem moderate cal. - bo ta urinary taka b.kaloryczna chyba, no a trzeba ją dawać praktycznie całe życie. Agabor podała b.dobre namiary jescze jest Krakvet w tej samej cenie ale przesyłka darmo dopiero od99zł

Oby to był najgorszy przypadek w życiu Niusi - tyle się już nacierpiała. Zuch kot :ok:
Obrazek Obrazek
PRZEPRASZAM ZA BRAK POLSKICH ZNAKOW.

Rakea

Od: Śro lis 14, 2007 23:56

Post » Wto gru 01, 2009 23:20 Re: Niusia na nocnym dyżurze...na szczęście jestem panikarą...

Mam nadzieję że teraz będzie już dobrze.
Przydałoby se jakieś nowe zdjęcie koteczki.
Obrazek
Obrazek

Iburg

Od: Wto sty 04, 2005 21:52

Post » Pt gru 04, 2009 0:04 Re: Niusia na nocnym dyżurze...na szczęście jestem panikarą...

U Niusi o niebo lepiej. W kuwecie już normalne ilości sikania nie ma już małych bryłek a Niusia szaleje i na prawde humor jej dopisuje. Karma ewidentnie robi swoje bo kot obecnie żyje normalnie, sika normalnie i nikt by nie poznał, ze kotka ma jakieś problemy ze struwitami.

Zdjęcia postaram się zrobic ale nie obiecuje. skończyłam jedną szkołę i miało być tak, że bede miała więcej czasu a tu się okazuje, ze czasu jeszcze mniej. Ścigają mnie już za zdjęcia na różnych watkach :oops: Obiecuje, z epostaram się pokazać Niusie ;)

A w ogole to dzisiaj a w zasadzie już wczoraj okazało się, że Niusia znalazła dom !!!

Malutka juz niebawem zamieszka u kreseczki i jej TŻta w Norwegii.
Zaczynamy przygotowania do podróży, szczepienia, paszport, czip, badania i nie wiem co jeszcze :kotek:

Chciałam powiedzieć tylko, że strasznie się cieszę, że Niusia bedzie miała taką wspaniałą rodzinę. Chyba lepszego zakończenia nie mogłam sobie wyobrazić.

Oczywiście przyszły domek sam przyjedzie po koteczke do mnie nie mówiąc już o tym, że Niusiowy domek nie dość, że finansuje Niusię to jeszcze obrywa się reszcie naszych kotów

Po prostu sie wzruszyłam... ale właśnie w takich chwilach wraca wiara w dobro tego świata :1luvu:
Obrazek ObrazekObrazek
Obrazek

fiona.22

Od: Pon maja 07, 2007 19:31

Post » Pt gru 04, 2009 8:24 Re: Niusia pakuje walizki czyli przygotowania do przeprowadzki !

Super że dziewczyna znalazła domek :ok: , trzymam kciuki za przeprowadzke ;)
Obrazek
viewtopic.php?f=1&t=116684&start=45
http://nadziejanadom.org/
Ludwiczek[']; Kinia[']; Balbinka[']; Kleo ['] - mój kochany miś

Kleo

Od: Sob sty 12, 2008 15:50

Post » Pt gru 04, 2009 9:30 Re: Niusia pakuje walizki czyli przygotowania do przeprowadzki !

Do Norwegi 8O
Ale się koteczce poszczęściło. Po tylu cierpieniach taka wspaniała nagroda. :D
Kciuki za przygotowania i szczęśliwą podróż :ok:

violavi

Od: Pt kwi 07, 2006 15:34

Post » Pt gru 04, 2009 19:06 Re: Niusia pakuje walizki czyli przygotowania do przeprowadzki !

Fantastycznie, nie moglo byc lepiej. Ta kotenka zasluzyla na kochajacy dom, zreszta wszystkie koty przeciez zasluguja...
Bardzo sie ciesze, mam nadzieje, ze odtad juz beda tylko dobre wiesci o Niusi ;)

Bryska4

Od: Sob paź 25, 2008 17:59

Post » Pt gru 04, 2009 21:07 Re: Niusia pakuje walizki czyli przygotowania do przeprowadzki !

Dzisiaj zrobiłam wywiad u weta odnośnie potrzebnych badań.
Eygląda to w ten sposób, ze robimy szczepienie i czipa i paszport za jednym razem. Szczepienia od razu jest wbite w paszport a potem czekamy 120 dni na badania krwi ;)
Obrazek ObrazekObrazek
Obrazek

fiona.22

Od: Pon maja 07, 2007 19:31

Post » Sob gru 05, 2009 1:15 Re: Niusia pakuje walizki czyli przygotowania do przeprowadzki !

Fiona, koniecznie poinstruuj nowy domek że muszą monitorować ilość wypitych płynów przez Niusię

Niusia nie musi być cały czas na tej karmie, umrze z nudów biduśka - oczywiście karmę z typu dobrych wtedy musi dostawać.
Niestety pić musi duuuuuużo do końca życia - ale trzeba to wszystko bardzo czujnie robić, po trochu zwiększać okresy miedzy karma struvitową a zwykłą.

I cyklicznie badać jej mocz, na początku częściej potem z 1 na rok lepeij zapobiegać niż leczyć.
ostatnio u mojej Misi wychodzi stan zapalny i delikatne złogi na usg a w moczu struvitów.

może przed podróżą podfeliwejować ją trochę ??
(tu było więcej..viewtopic.php?f=1&t=104433)
W podróży ciężko będzie ją karmić i poić regularnie - a przy stresie struwity odkładają się chyba 10xszybciej

Fiona przepraszam, że tak Cię doinstruowuję ale ja taka upierdliwam żeby ograniczyć Niusi przykrości. :)
Zdaję sobie sprawę że nie każdy żyje ze struwitkiem..

:ok: :ok: :ok: za nowy Niusiowy domek , żeby już zawsze było pogodnie w jej życiu!
Obrazek Obrazek
PRZEPRASZAM ZA BRAK POLSKICH ZNAKOW.

Rakea

Od: Śro lis 14, 2007 23:56

Post » Sob gru 05, 2009 8:15 Re: Niusia pakuje walizki czyli przygotowania do przeprowadzki !

Bardzo się cieszę !

Niusia to mój pierwszy banerkowy kotek na forum.
Postanowiłam,że będę miała ten banerek dopóki Niusia nie znajdzie się w najlepszym domku.
:1luvu: :ok: :1luvu:
[*] 7.03.1992-18.03.2004[']
Należało wdać się w awanturę. :(
Gdziekolwiek jesteś ...♥♥♥
KARINKA[*]15.06.2003-13.10.2008['] MACIUŚ[']5.05.2011 KUBUŚ[']26.07.2011 MRUŻKA[']27.03.2013
:cry: :cry: :cry:

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Sob gru 05, 2009 10:03 Re: Niusia pakuje walizki czyli przygotowania do przeprowadzki !

ale się cieszę :D
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

[poprzednia][następna]