Te Święta jakieś takie krótkie, zanim się zebrałam do składania życzeń, to już się skończyły
Zatem :
Dużo dobrego na cały poświąteczny czas.
Spokoju i zdrowia dla ludzi i zwierząt.
Krówcia skończył jedenaście miesięcy, pomału zbliżamy się do jakże ważnego wydarzenia - pierwszej rocznicy
Ancymonem jakim był, takim został, świerszczykiem niedobrotą.
Szkudnik jeden, penetruje mi zakupy, rozpakowuje, sprawdza, degustuje.
W sobotę wyciągnął z
siat na środek pokoju kostkę masła, rozpakował i wyżarł w środku wielką dziurę, opieczętowując przy okazji okolicę tłustymi odnóżami.
Innych pomniejszych i powiększych krzywd nie zliczę.
Wymownie świadczą o nich ciężkie groźby kierowane od czasu do czasu pod adresem łaciatego potwora.
Do najczęstszych należą:
Czekaj, czekaj, jak cie dopadnę, to ci czapeczkę zdejmęDziecko włochate nie rób tego, bo będziesz łyseZostaw to, bo ci matka tyłek spierze, że ogon odpadnieJak nie weźmiesz tych łapek to kadłubkiem zostanieszNie gryź matki, bo gryziony będzieszIdź stąd, bo spuszczę na ciebie plagi egipskie....
Krówcia zupełnie wyzbył się już objawów choroby sierocej, teraz zamiast ssać - kopie
Nad ranem, nie wolno mi spać na boku, bo łaciata dupa musi się umościć na mej piersi i ugniatać, rytuał taki. Jak leżę na boku, to rytuał nie może się spełnić i Krówcia kopie, podkopuje się pod moją rękę, plecy, dopóki nie przyjmę jedynej właściwej porannej pozycji - na wznak, piżamy zaś otrzymują dodatkowe
wywietrzniki.
Czyścioch cholerny, jak w kuwecie więcej niż jedno siku, to próbuje siurać po kątach.
Przeważnie zdążę go przydybać zanim dojdzie do występku, na kategoryczne :
Dziecko włochate do kuwety marsz staje i pyszczy, pyszcząc i pomstując udaje się we wskazanym kierunku, pyszcząc robi siku.
Czasem nie robi, tylko stoi przed kuwetą i pyszczy, wtedy nie ma wyjścia, idę sprzątam, świeżego dosypuję zachęcam, robi oczywiście pyszcząc.
Prawie to słyszę :
No cholera, znowu brudno, kot nie ma gdzie stanąć, jak ja mam w tym syfie kopać ? Do kuwety, do kuwety, wyczyść najpierw, przecież widzisz, że nas..neNa swoje usprawiedliwienie nadmienię, że staram się, sprzątam, ale nie zawsze uda mi się po każdym użyciu
Żeby była równowaga w słowie pisanym i
słowie oglądanym :

się pasiemy

się tyjemy

prawie jak maki

pan uważny

godzinę tak potrafi za wędką latać, polowanieeeee...