Monostra pisze:Czy ten ciemniejszy rudy to pręgus, a jaśniejszy to "cętuś"?
Ciemniejszy to rudy pręgowany klasycznie /SIB d 22/, jaśniejszy najprawdopodobniej kremus cętkowany /SIB e 24/.
Szura pisze:jest tak bardzo biała, że wydaje nam sie, iż bedzie niebieska pręgowana
mamuś, zapomniałaś że jeszcze może być kremowym lub rudym pointem z większym prawdopodobieństwem pręgowanym ale i solid /gładki/ w jakimś niskim procencie jest możliwy /czego zresztą byśmy bardzo pragnęły, zwłaszcza pęguskę kremika NEM e 21

/
Monostra pisze:Niebieska pręgowana, czyli taka jak Biełka - blue tabby point?
tak, taka też może być.
Monostra pisze:czyli czekoladowa
absolutnie nie, SIB i NEM są rasami naturalnymi tak jak NFO czy MCO. Takie kolory jak czekolada czy lila oraz cynamon nie mają prawa i nie występują u ras naturalnych. Są "hodowcy" którzy aby zaintrygować laika swoją "ofertą handlową" piszą że mają na sprzedaż koty w takich kolorach. Jest to wierutne kłamstwo. Avian wspomniała o kodzie ems "b" - to faktycznie oznaczenie koloru czekoladowego, ale to kolor niedozwolony. Występuje u persów, brytków itd. Nie ma ani czekoladowych ani lila NEM i SIB. To zwykłe seale, pręgowane lub nie.
Seal oznacza się w kodzie ems jako "n" czyli czarny, choć w dosłownym tłumaczeniu i na widok jest to kolor "foczy".
Monostra pisze:A koty z jednolitą ciemną maską to kolor seal point?
jak wyżej wspomniałam seal może być tabby /pręgowany/ lub solid /z pełną maską/, zresztą jak każdy inny kolor nevy łącznie z szylkretkami.
Avian pisze:u nevek się nie dodaje "33"
dodawało się do ostatniego dnia grudnia 2008. Wtedy też oznaczało się je jeszcze jako SIB
/mam na myśli federację FIFe i co z tym idzie FPL/ i dodawało to 33 jako oznaczenie pointu syjamskiego /himalajskiego/. Odkąd FIFe uznało NEM jako rasę siostrzaną SIB czyli od 01.01 br, oznaczamy je jako NEM już bez 33, jak napisała Avian "bo z założenia wszystkie są takie".
Mam nadzieję że nie nagmatwałam