Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid. Patty['] Bunia szuka domu

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 04, 2009 13:32 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty :) Foto str. 43-44

ruru pisze:A u Pattulki mozna by zastosować tą narkozę wziewną?

nie wiem :( na pewno jest bezpieczniejsza dla nerek
ale nie wiem czy można w niej usuwać zęby
a najważniejsze - mój wet takiej narkozy nie robi a nie oddam Patki komuś obcemu :(

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Pt wrz 04, 2009 14:43 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty :) Foto str. 43-44

Paradoksalnie przy narkozie wziewnej zdarzają się wstrząsy i komplikacje. Kuba miał robione zęby w 4 Łapach, a był już wtedy w średnim stanie zdrowotnym. Miał jakąś bardzo lekką narkozę, nie wiem czy nie samego "głupiego jasia".
Mokka, podrzuciłam do lecznicy wagę, dzięki.
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Sob wrz 05, 2009 8:39 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty :) Foto str. 43-44

Widzę, że Patunia zdominowała wątek, a jak tam pozostała część kociej gromadki?
Obrazek
ObrazekObrazek

TyMa

Od: Wto maja 02, 2006 7:58

Post » Sob wrz 05, 2009 10:46 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty :) Foto str. 43-44

Patunia, Patuni, Patunię, z Patunią :mrgreen: Tak to jest z oczkiem w głowie ;)

Bunia ok, poza tym, że wydrapała sobie futerko za uszami nie wiem czemu. Leoś ją gnębi okresowo, jak zawsze. No i nie wiem czy pisałam, że schudła nam Buńka odkąd wydzielamy jedzenie. Prawie pół kilo!

Leoś na nasze ostatnie wyjazdy i nieobecności w domu reaguje bardzo stresowo. Nasikał nam na rzeczy w łazience posegregowane do prania, następnego dnia osikał karton po pizzy (bunt, za brak porządnego obiadu :twisted:). Mam nadzieję, że to tylko jego foch, a nie powrót kłopotów z pęcherzem. Na wszelki wypadek chyba złapiemy mocz do badania. Ciągle kogoś i coś badamy, marzy mi się przerwa.

Shibasek coraz częściej śpi koło Patki na sofie, włazi razem z nią pod kocyk na sofie, czasem nawet przyjdzie spać do łóżka - jak nie on. Staramy się go dopieszczać, chyba efekt jest. No i posiłki je tylko siedząc na stole :roll: On nigdy nie był taki jaki inni.

Został nam Cardiamid. Chyba aktualnie nażarty śpi w szafie. Rano przybiega się potulić, naje się i drze pyska, żeby bawić się z nim laserkiem. 3 komplet baterii już zużywamy a chłopak jak nie miał dość tak nie ma.

No i jeszcze Patty :lol: :mrgreen:
Już prawie 7 miesięcy jest u nas :) I noc w noc śpi z nami. Przychodzi się wtedy tulić, mruczy, udeptuje. Słodko to wygląda, Tż śpi na boku, a obok dwie kulki: Bunia i Patty :)
No i Patinka już umie podejść wołana. Ale tylko na sofę i tylko kiedy jest głodna, a ja trzymam w ręku jej talerzyk z jedzeniem i potrząsam. Ale dla nas to sukces :piwa:
Patunia od dziś do swojej sterty leków dostaje nowy - Famidynę. Ma zapobiec owrzodzeniu przewodu pokarmowego. Mały dzielny Zając :1luvu:

mokkunia

Post » Sob wrz 05, 2009 11:02 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty :) Foto str. 43-44

pięć kotków
pięć zupełnie różnych osobowości
a Leoś to taki troszkę nasz ruru
niby mu nie zależy
ale najbardziej przeżywa rozłąki
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Sob wrz 05, 2009 20:36 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty :) Foto str. 43-44

dzielna Patinka!

mokka nie dotre niestety, chyba ze sie na kawe w jakims centrumie handlowym spotkamy, dryndne rankiem :)

Etka

Od: Nie wrz 24, 2006 11:25

Post » Pon wrz 07, 2009 22:23 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty :) Foto str. 43-44

Etko, dobrze, że nie dotarłaś w niedzielę. U nas był Armagedon II. Delikatnie powiem, że wiatr nam w oczy wieje ostatnio. Ale się nie damy tak łatwo!

Patunia ma już rozpiskę kroplówek, plan ich podawania. Mamy też propozycję narkozy. Konsultujemy teraz całość z Doktorem Alkiem i musimy podjąć jakąś decyzję. Nie będzie łatwo pod żadnym względem.

A Patunia nieświadoma niczego. Zamęcza nas w nocy tuleniem, mruczeniem i miziankami. A w dzień TŻta odsypiającego nocki. Chodzi po głowie (dosłownie), udeptuje. Jest tak kochana i wylewna jakby ją coś opętało :)

mokkunia

Post » Wto wrz 08, 2009 7:01 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty :) Foto str. 43-44

Mam nadzieję, że wszystko się uda z tymi zębami, jeśliz decydujecie się na usunięcie.
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Wto wrz 08, 2009 9:53 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty :) Foto str. 43-44

magicmada pisze:Mam nadzieję, że wszystko się uda z tymi zębami, jeśliz decydujecie się na usunięcie.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jesli chodzi o narkoze wziewna, o ktora prosilam tez dla Jerzyka, to wet tlumaczyl, ze nie ma sensu jej podawac. Wyobrazalam sobie, ze to jest taka maseczka jak w filmie o dzielnych lekarzach :oops: Okazalo sie, ze jej wprowadzenie tez wymaga jakiegos uspienia, wiec ma sens przy dluzszych zabiegach. Wet zdecydowal podac szybkiego "glupiego jasia", ktory niestety tez powoduje roznice cisnien, tak niebezpieczna dla nerek. Ale to podobno najmniejsze zlo... Na pewno Twoi weci wybiora najlepiej. Bardzo trzymam za Was kciuki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obrazek Obrazek Obrazek
Anielko ['], Jerzyku ['], Malwinko ['], Kellusiu ['], Tymonku ['], Lolusiu['], Klaczku ['], Jaśminku ['], PiPi [']

jerzykowka

Od: Śro kwi 30, 2008 10:53

Post » Czw wrz 10, 2009 11:33 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty :) Foto str. 43-44

mokkunia pisze:A Patunia nieświadoma niczego. Zamęcza nas w nocy tuleniem, mruczeniem i miziankami. A w dzień TŻta odsypiającego nocki. Chodzi po głowie (dosłownie), udeptuje. Jest tak kochana i wylewna jakby ją coś opętało :)

Ech, aż zazdrośc bieże jak sie czyta o takim kocie 8)

Kciuki za Patkowe zebule. Tekliczka po rwaniu jakoś nie moze dojśc do siebie z wynikami. Skaczą i skaczą :?

Głaski dla całej Gromadki!
Badaj kota regularnie. Kot Ci nie powie, że źle się czuje, a kiedy zauważysz może być za późno...
Obrazek

Karotka

Od: Pon maja 14, 2007 12:03

Post » Czw wrz 10, 2009 11:38 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty :) Foto str. 43-44

tak rozmawiałam o Pateczce z moją przyjaciółka wet
i ona mówi, że robiąc takie operacje zawsze ma przygotowany wybudzacz
i że koniecznie kropówka podczas zabiegu i po z furosemidem coby trucizny szybko się pozbyć
:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Sob wrz 12, 2009 10:14 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty :) Foto str. 43-44

Dziewczyny, dziękuję za rady i pamięć :)
Temat kroplówek przez miesiąc mnie przeraża i przerasta. Już wszystko mam kupione, przygotowane, nie mogę się jednak zdobyć ja "dziś zaczynamy". Co drugi dzień 150ml, różne rodzaje płynów. Najgorsze jest uspokojenie i utrzymanie Patty przez czas kroplówki ale chyba największy hardcore to wbicie igły pod skórę.
W takich chwilach myślę, że jestem mięczakiem. Nieodpowiedzialnym :( Mówię, że nieba bym Patce przychyliła, a nie umiem poradzić sobie z kroplówkami :(

mokkunia

Post » Wto wrz 15, 2009 10:49 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty :) Foto str. 43-44

Trzymajcie się Aniu. Wiem, ze wkłucie jest najgorsze, zawsze mnie przprawiało o ból brzucha. Trzymam za Was kciuki!
Badaj kota regularnie. Kot Ci nie powie, że źle się czuje, a kiedy zauważysz może być za późno...
Obrazek

Karotka

Od: Pon maja 14, 2007 12:03

Post » Wto wrz 15, 2009 23:14 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty :) Foto str. 43-44

Mokkuniu, lepsze dla organizmu Patty jest robienie kroplówek codziennie po ok. 70 ml niż co dwa dni po 150 ml. Szkoda, że od samego początku nie nawadniałaś Pattuni regularnie podskórnie.

Pozdrawiam ciepło

PS: Co do narkozy napiszę Ci wkrótce. Pytałam Davida (prowadzi przede wszystkim koty cukrzycowe i nerkowe). Muszę jeszcze tylko sprawdzić, czy te środki, które stosuje się u pacjentów z podwyższonym stopniem ryzyka, są dostępne w Polsce.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Śro wrz 16, 2009 7:32 Re: Leoś, Shibasek, Bunia, Cardiamid i Patty :) Foto str. 43-44

Tinko, ja wiem, że tak byłoby lepiej. I że dla niektórych robienie kroplówek to pikuś. Niestety nie dla nas i nie dla Patty. Nie wyobrażam sobie kroplówek co drugi dzień ani tym bardziej codziennie. Ja i TŻ znamy Patty i jej zachowanie przy kroplówkach. To jest horror i nawet TŻtowi który na codzień robi mnóstwo zastrzyków, czy kroplówek drży ręka kiedy ją kłuje po raz kolejny. Patty koszmarnie się stresuje, wyrywa, charczy ze złości, muszę ją trzymać na rękach i ściskać z całej siły, żeby się nie wyrwała i nie uciekła. W rezultacie (jak mam to szczęście i TŻ jest w domu a nie na dyżurze) siedzimy i trzymamy ją we 2 a i tak rzadko uda nam się podać wszystko co powinniśmy. Patty poza tym jest już zmęczona, zestresowana lekami. Musi je brać minimum 2x dziennie, co najmniej 8 tabletek. Ona wie, że po jedzeniu będą leki i kiedy zbliżam się do niej, aż przewraca się na bok, cofa, stroszy. Ona się najzwyklej w świecie boi. A to już trwa 7 miesięcy...
Rozważamy opcję ciągania Patty codziennie do weta, co wiąże się ze stresem i ryzykiem, że prędzej czy później przywleczemy coś z lecznicy. Poza tym na tę opcję mnie już najzwyklej w świecie nie stać.
Więc dopajam ją jak mogę strzykawką. Podaję leki, bo wiem, że muszę. I staram się to tłumaczyć Patty, jak człowiekowi...

mokkunia

[poprzednia][następna]