InkaPigulinka (*)59, Mania[*] Kolumb[*], Lusia[*] pyt.s.95

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 17, 2020 22:13 Re: InkaPigulinka (*) 59, Mania [*] Kolumb [*], Lusia [*] na

Dyktatura pisze:
Kot-tyna pisze:
Dyktatura pisze:Cóż, dla mnie to nieodpowiedzialne. Jak zniknie to później nie rób tu lamentu,że go nie ma albo stała mu się krzywda.

A dlaczego sądzisz, że będę robić "tu" lament? Twój post sprawił mi przykrość.

Nie chciałam sprawiać czy przykrości tylko uzmysłowić na co narażasz ukochanego kota.
To, że 1000 razy wróci nie oznacza, że za 1001 również.

W pełni się zgadzam z Dyktaturą: nie chodzi o sprawianie przykrości, tylko o odpowiedzialność za kota

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Czw gru 17, 2020 22:27 Re: InkaPigulinka (*) 59, Mania [*] Kolumb [*], Lusia [*] na

Do tej pory żyliśmy sobie z Curkiem spokojnie i szczęśliwie. Nagle okazało się, że wszystko robię źle i narażam kota niebezpieczeństwa. Owszem, to jest mój pierwszy "osobisty" kot, ale to wcale nie znaczy, że w życiu nie miałam do czynienia z kotami. Poza tym umiem czytać i szukać informacji, i zanim przygarnęłam Curka, przeczytałam wiele materiałów na temat kota w domu. Jest mi przykro i na jakiś czas wezmę urlop od pisania na forum.
Najlepszego życzę i oddalam się do lepszych czasów.
...bo koty są dobre na wszystko...

Kot-tyna

Od: Sob lis 07, 2020 21:53

Post » Czw gru 17, 2020 22:38 Re: InkaPigulinka (*) 59, Mania [*] Kolumb [*], Lusia [*] na

Kot-tyna pisze:Do tej pory żyliśmy sobie z Curkiem spokojnie i szczęśliwie. Nagle okazało się, że wszystko robię źle i narażam kota niebezpieczeństwa. Owszem, to jest mój pierwszy "osobisty" kot, ale to wcale nie znaczy, że w życiu nie miałam do czynienia z kotami. Poza tym umiem czytać i szukać informacji, i zanim przygarnęłam Curka, przeczytałam wiele materiałów na temat kota w domu. Jest mi przykro i na jakiś czas wezmę urlop od pisania na forum.
Najlepszego życzę i oddalam się do lepszych czasów.

Nikt nie chce Ci sprawiać przykrości, naprawdę. Chodzi nam tylko i wyłącznie o dobro kota. Nikt też nie ocenia Ciebie - staramy się po prostu doradzić, zgodnie ze swoją najlepszą wolą i wiedzą.

MaryLux

Post » Pt gru 18, 2020 5:07 Re: InkaPigulinka (*) 59, Mania [*] Kolumb [*], Lusia [*] na

Tu na forum są opiekunowie kotów wychodzących - w bezpiecznej okolicy, ale nie na zabezpieczonym podwórzu czy w wolierze, tylko po prostu spacerujących po dworzu. Ja jestem tchórz i strasznie bym się bała dać kotu taką swobodę. Zresztą mieszkam w centrum miasta, ruch duży, biegający wolno kot nie ma szans. Ale ja bym się bała także, gdyby to byłya dzielnica willowa na przedmieściu. To kwestia podejścia do kota - ja czuję, że jego bezpieczeństwo jest najważniejsze, że trzeba kota chronić maksymalnie, nawet kosztem tego, że jego życie jest trochę nudne... Jednak nie wszyscy tak do tego podchodzą, niektórzy wolą dać kotu więcej wolności, nawet za cenę ryzyka.
Tylko akurat pomysł z tymi spacerami wydał mi się niepotrzebnym ryzykiem i pokazaniem kotu czegoś, do czego będzie potem tęsknił, czego będzie się domagał. Niektórzy kociarze reagują na to ostro, ale to naprawdę z troski o kota. Ty masz swoje doświadczenia z kotami, ale tu na forum ciągle udzielamy rad osobom, które albo nigdy nie miały do czynienia z kotem, albo mają do nich stosunek bardzo beztroski, kompletnie lekceważą niebezpieczeństwo. A kiedy coś się kotu stanie, czasami nawet nie potrafią zwierzęciu pomóc - szukać, jesli zaginie, leczyć, kiedy się rozchoruje. Dlatego czasami wpisy są trochę ostre.
Nie zostawiaj forum, miło jest czytać o przygodach Twojego Curka :ok: :1luvu:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pt gru 18, 2020 13:45 Re: InkaPigulinka (*) 59, Mania [*] Kolumb [*], Lusia [*] na

jolabuk5 pisze:niektórzy wolą dać kotu więcej wolności, nawet za cenę ryzyka.

Tylko nie oni ryzykują, a kot, nieświadomie. I nie jest to cena ryzyka, to cena życia.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pt gru 18, 2020 14:16 Re: InkaPigulinka (*) 59, Mania [*] Kolumb [*], Lusia [*] na

Ano właśnie.

Moja mama ileś razy mi opowiadała o chodzących po ulicach kotach - z zachwytem, jakie to one szczęśliwe. Ale ona nie ma kotów, nigdy ich nie miała i mieć nie będzie, więc te opowiadania nic nie wnoszą dobrego/złego. W końcu przestała opowiadać

MaryLux

Post » Pt gru 18, 2020 14:51 Re: InkaPigulinka (*) 59, Mania [*] Kolumb [*], Lusia [*] na

MalgWroclaw pisze:

Tylko nie oni ryzykują, a kot, nieświadomie. I nie jest to cena ryzyka, to cena życia.

Całkowicie się z tym zgadzam. Dlatego sama wybieram bezpieczeństwo. Ale nie wszyscy tak robią. :(
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pt gru 18, 2020 15:07 Re: InkaPigulinka (*) 59, Mania [*] Kolumb [*], Lusia [*] na

jolabuk5 pisze:
MalgWroclaw pisze:

Całkowicie się z tym zgadzam. Dlatego sama wybieram bezpieczeństwo. Ale nie wszyscy tak robią. :(

ano

MaryLux

Post » Pt gru 18, 2020 17:20 Re: InkaPigulinka (*) 59, Mania [*] Kolumb [*], Lusia [*] na

Poza tym wszystkim to najbardziej bałabym się tego, że kotu się spodoba :twisted: Wtedy wrzaski, drapanie, awantury o każdej porze dnia i nocy a ... ja chcę spaaaać :mrgreen:
Uroda moja nie sięga szczytu szczytów, ale mój pies patrzy na mnie oczami pełnymi zachwytu
L. J. Kern
1 - Trudne początki kota Dropsa
2 - Drops + reszta (trudne życie)
3 - Drops + koty
4 - W imieniu Dropsa - Maciej + koty!

Amorka i Mumiś

ewkkrem

Od: Czw lip 27, 2017 15:20

Post » Pt gru 18, 2020 18:05 Re: InkaPigulinka (*) 59, Mania [*] Kolumb [*], Lusia [*] na

ewkkrem pisze:Poza tym wszystkim to najbardziej bałabym się tego, że kotu się spodoba :twisted: Wtedy wrzaski, drapanie, awantury o każdej porze dnia i nocy a ... ja chcę spaaaać :mrgreen:

dodam jeszcze sikanie pod drzwiami
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Sob gru 19, 2020 13:32 Re: InkaPigulinka (*) 59, Mania [*] Kolumb [*], Lusia [*] na

Dziś umarł Nosek u cioci mateosi. Jest mi z tego powodu smutno

MaryLux

Post » Sob gru 19, 2020 15:38 Re: InkaPigulinka (*) 59, Mania [*] Kolumb [*], Lusia [*] na

MaryLux pisze:Dziś umarł Nosek u cioci mateosi. Jest mi z tego powodu smutno

:cry: :cry: :cry: :201461 :201461
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Do zobaczenia Matrisiu. ♥ ♥ ♥ Kocham Cię.

Bastet

Od: Pon paź 12, 2015 19:20

Post » Sob gru 19, 2020 16:42 Re: InkaPigulinka (*) 59, Mania [*] Kolumb [*], Lusia [*] na

Nie znałam Noska, ale też się posmucę :cry:
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Sob gru 19, 2020 20:05 Re: InkaPigulinka (*) 59, Mania [*] Kolumb [*], Lusia [*] na

MaryLux pisze:Dziś umarł Nosek u cioci mateosi. Jest mi z tego powodu smutno

Nam też jest smutno, Noniu był cudowny!
Sabcia
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5