Koty Patmola

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Śro lis 25, 2015 10:26 Re: Koty wsród szeptów

Jeśli nie irga, to może golteria rozesłana / pełzająca?
(owoce w środku jasne, gąbczaste, po roztarciu pachną kamforą)

Większe zdjęcie owoców poproszę, z każdej strony!
Czy są dookoła gładkie, czy też mają ślady po kwiatach (jak np. ognik)?
Obrazek

violet

Od: Pon sty 07, 2013 17:17

Post » Śro lis 25, 2015 10:29 Re: Koty wsród szeptów

są gładkie i małe
moim zdaniem to nie pachną kamforą -ale jeszcze raz pójdę i sprawdzę

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Śro lis 25, 2015 10:31 Re: Koty wsród szeptów

sprawdź (ponoć są jadalne :mrgreen: )
Obrazek

violet

Od: Pon sty 07, 2013 17:17

Post » Śro lis 25, 2015 10:33 Re: Koty wsród szeptów

:1luvu:

Patmol

Post » Śro lis 25, 2015 12:08 Re: Koty wsród szeptów

fajne drapaki http://www.drapacze.pl/
ale cena zaporowa 8O

jakbym miała tyle kasy wydać na drapak -to wolałabym na pewno drewniane i z sizalem

o składzie karmy dla psów wprawdzie http://www.wiatrak.nl/20475/z-czego-pro ... ow-i-kotow ale fajne

i o jedzeniu dla ludzi http://www.wiatrak.nl/12232/jedz-buraki i jeszcze http://www.wiatrak.nl/10692/zdrowa-zywnosc
http://www.wiatrak.nl/10699/magiczne-slowa-zdrowia

a ja 8) kupiłam kaszę owsianą
fajna
jak się ugotuje -do pudełka plastikowego dobrze zamykanego , obok dopchać surówkę (koniecznie z selerem naciowym i czarną rzepą) trochę majonezu kieleckiego
i pyszne jedzenie w pracy 8)

dzieciom daje do szkoły pokrojone gruszki
i kalarepkę/ogórka/kalafiora/biała rzepę w plasterkach
gruszki zawsze zjedzą i kalarepkę
resztę -rożnie
jeszcze z 5 lat :mrgreen: i będe Miszcz gotowania

Patmol

Post » Czw lis 26, 2015 10:07 Re: Koty wsród szeptów

Fajne eko drapaki :ok:
Kilka miesięcy temu zoo+ gratisowo do zamówienia dawał taki mini eko drapak z tektury + kocimietka.
Jak to zobaczyłam uśmiałam się, ze koty rozwalą to w tydzień. Nie dość, że do dziś jest w całości i codziennie jest obstawiany i drapany, to niektóre na tym nawet śpią.
Ale te na stronie sa profesjonalne, to z zoo+ to taka trochę namiastka.

Owsiankę (płatni owsiane) bardzo lubię z mlekiem i orzechami i syropem własnym i bananem na I śniadanko :1luvu:
Kaszy jeszcze nie próbowałam, nie widziałam jej nawet w sklepach.
Nabyłaś w jakims dziale eko ?
Moja młoda gruszek nie tyka, nie wiem czemu, bo sa pyszne, za to pokrojony banan i jabłka a owszem.

Za to kalarepę i marchewkę w słupkach uwielbia Nina, Twoje psy też ?
Obrazek

psiama

Od: Czw maja 07, 2009 13:19

Post » Czw lis 26, 2015 10:36 Re: Koty wsród szeptów

moje psy tez lubią -zawsze mają na legowisku kilka marchewek -do podgryzania, ja im daje po prostu całe marchewki
kalarepek im żałuję :oops: bo są droższe dużo od marchewek ( fajne marchewki możną kupić po 0.50 - 1 zł za kilogram, ale od razu trzeba 5-10 kg, wiec codziennie robię surówkę z marchewką 8) )
psy potrafią schrupać i kilogram marchewek dziennie -zupełnie mi to nie przeszkadza
ale małe kalarepki są po 1,50 za sztukę -czasem im daję, ale nie tak hojnie jak marchewkę

Caillou lubi tez jabłka, gruszki, żurawinę, ogórki kiszone, czereśnie , truskawki itd obgryza cebulę 8)

kasze owsianą kupiłam w tesco -chciałam kupić płatki owsiane, a obok na półce stała kasza -to się zainteresowałam
400 gram http://www.tesco.pl/produkty-tesco/arty ... -11331.php nie pamietam ile kosztowała, ok 2zł? albo mniej

no to fajne te drapaki tym bardziej, jak tak piszesz -że trwałe
ale dla mnie za drogie
bo muszę się liczyć z tym, że Ryjonek obsika :roll: jako Nowe i Niebezpieczne -on jest strasznie tchórzliwy

i znowu zrobiło się ciepło na dworze
a ja nawet rękawiczki sobie kupiłam :mrgreen: ale za gorąco na rękawiczki i na czapkę
rano zakładam sweterek pod kurtkę, ale za ciepło jest -i potem żałuje że wzięłam sweterek i muszę rozpinać kurtkę -bo mi za ciepło

Patmol

Post » Pt lis 27, 2015 8:52 Re: Koty wsród szeptów

Dziś znowu zimno, czpa i rękawiczki się przydadzą :ok:
Samochód mam cały szaro-srebrny, aż żal taką sztukę natury niszczyć :D

Kalarepa jest niedoceniana od lat i faktycznie o wiele droższa ...
A moja babcia jak byłam mała sama w ogródku hodowała i miała takie piękne, chrupiące, takich obecnie nie spotykam.

Z tym sikaniem to problem. Tez mam sikającą ale z innej przyczyny (suk), wiem jak jest. Kiedy obsika cos całkiem nowego, wszystko mi opada .... :roll:

Dziś piątek, lubię piątki, bo jest po nich sobota :mrgreen:
Obrazek

psiama

Od: Czw maja 07, 2009 13:19

Post » Pt lis 27, 2015 9:33 Re: Koty wsród szeptów

dzisiaj znowu ciepło
czapka i rękawiczki nie są potrzebne, t-shirt pod kurtkę i kurtka rozpięta 8)

problem z sikaniem
Młody butów nie schowa do łazienki -to po nim sprzątam :roll: plecak na podłogę rzuci :roll:
Ryjonek nie toleruje żadnego rzucania niczego na podłogę -szczególnie w nocy -żadnych spadnietych kurtek czy zostawionych butów pod krzesłem
ostatnio jedne buty przoczyłam, ale Ryjonek nie przeoczył
na szczęście już były takie w sumie , że tylko troszkę wzdychałam przy wyrzucaniu
u niej to wynika moim zdaniem z lęku -ona jest taka trochę autystyczna -wszystko ma być na swoim miejscu

w zooplusie jest tran z dorsza http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma_sp ... olej/30578
ale z dodatkiem oleju z ostu :roll:
napisałam do nich ile jest tego ostu ?
i odpisali grzecznie, że nie wiedzą -nie maja takiej informacji (chciałam kupić tańszy :oops: , ale tran, nie olej roślinny)
wiec futrzaki piją ten MÖLLER’S -smakuje im bardzo

Patmol

Post » Śro gru 02, 2015 13:01 Re: Koty wsród szeptów

U kotów OK
bardzo im smakuje i olej i tran 8)

zrobiłam trochę portretów
Szapo
Obrazek

odkąd jest na surowym mięsie, a ja nie używam chemicznych/kupnych środków czystości (no tych wiecie ze sklepu do sprzątania, w uproszczeniu, bo woda to tez chemia)
bardzo poprawiła mu się sierść i nie robią mu się żadne strupy/ rany/wyłysienia na grzbiecie
można go z przyjemnością pogłaskać
nie ma takiej miłej w dotyku sierści jak Alibaba czy Garfi, no ale jak na Szapo to doskonałą ma sierść

już rok koty i psy nie dostają żadnych chrupek, czyli żadnej suchej karmy

Patmol

Post » Śro gru 02, 2015 13:15 Re: Koty wsród szeptów

Alibaba ma bardzo miękka i puszysta sierść, pcha się na kolana i chce być głaskany
ale potrafi trzepnąć łapą jak mu się coś nie podoba
to taki kot chyba trochę w typie Behemota AYO -grymasny typ jedynakowy

Obrazek

pcha się do łóżka
i mruczy jak traktor

u mnie ma ciężkie życie, bo nie wolno mu chodzić po podłodze :roll:
od razu i psy i koty lecą na niego z pyskiem :roll:
nawet Zorro warczy na Alibabę , jak Alibaba biegnie po podłodze
Alibaba czai się godzinę, dwie -a potem sprintem na łózko

na łóżku jest OK -nawet pies połozy się obok niego i śpi całą noc nos w nos
ale po podłodze Alibabie nie wolno się poruszać :roll:

Obrazek
Alibaba bardzo lubi leżeć na kuchence gazowej. Trzeba go specjalnie prosić, żeby zszedł , jak się chce gotować. Dlatego preferowany dom dla niego z kuchenką gazową, na której jest szklana płyta,
Ja mu kładę jeszcze coś miękkiego -żeby było mu wygodniej.

Patmol

Post » Śro gru 02, 2015 13:27 Re: Koty wsród szeptów

i jeszcze raz Alibaba
Obrazek

woli facetów 8)

Patmol

Post » Śro gru 02, 2015 15:04 Re: Koty wsród szeptów

Śliczności :1luvu: .

A drapak - o ile masz w miarę blisko Comfort czy inny market sprzedający wykładziny na metry - możesz sama stworzyć. Nie będzie drogi, raczej niezbyt wypaśny (choc to zależy od ciebie), no I w razie wpadki wywalisz bez ostrego bólu w kieszeni.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Czw gru 03, 2015 7:58 Re: Koty wsród szeptów

w sumie to mam dwa drapaki 8)
jeden w pokoju u dzieci wygląda paskudnie :roll: ale koty go uwielbiają
ja go nazywam "święte drzewo" koty się dosłownie do niego modlą

ten drapak -to konar z drzewa, właściwie to nie konar tylko taki pieniek z gałęziami, takie coś, co zostaje chwilę po wycinaniu drzew i karczowaniu ich z korzeniami (zanim ekipa posprząta - TZ akurat był, poprosił i powiedzieli że może sobie wziąć) z małą półeczką na jednego kota -przybitą na samej górze przez TŻ (półeczka z jakieś resztki czegoś )

zawsze jakiś kot siedzi pod nim w zachwycie, bo pewnie pachnie drzewem , koty uwielbiają go drapać
i półeczka tez jest przeważnie zajęta

a drugi drapak jest w kuchni
to po prostu belka nośna (była w mieszkaniu) która stoi na środku kuchni - została obwinięta do połowy sznurkiem sizalowym
czasem się pojawia na zdjęciach
w poprzek belki jest taki jakby stolik, płyta -żeby można było coś postawić jak się gotuje, no -blat taki -i koty tez na niego wchodzą i z niego drapią
dopóki sizal w miarę nowy -pięknie to wygląda, a po jakimś czasie coraz gorzej i gorzej -bo wszytko rozdrapane i by trzeba kupić nowy sznur :roll:
szukałam takiego sznura w hurcie -ale jest tylko bardzo cienki bardzo, a mnie potrzebny gruby -nawet nie wiem jaki lepszy , ale jakoś 6-8mm

Obrazek
Zorro czyli słodziak nad słodziaki
ale na Alibabę tez warczy, jak Alibaba zejdzie na podłogę :roll:

z uwagi na to, że Ryjonek obsikiwał listwy podłogowe w pokoju u dzieci , a tam jest podłoga, więc nawet po sprzątnięciu, sypaniu sodą, polewaniu octem, psikaniu dziwnymi środkami, zdarciu i polakierowaniu jeszcze raz całej podłogi -problem powracał
postanowiliśmy wykorzystać palety, który TŻ okazyjnie kupił i miał z nich robić kanapę/coś w tym stylu

TŻ pociął palety na takie mniejsze kawałki w poprzek i zrobił coś rodzaju płotku przy ścianach, na wysokości trochę wyższe niz stół. I tak je ustawił,że na górze jest jakby półeczka =dla kotów. Nie da się tam nic położyć bo zaraz zrzucają , ale to i tak bardzo wąska półeczka wzdłuż dwóch ścian -tych najgorszych. Półeczka jest na szerokość kota i na wysokość odpowiednią dla kota. Koty bardzo lubią tam leżeć.
Wygląda to paskudnie, ale sikanie się skończyło. Koty zresztą nie mogłyby nasikać na ścianę -tylko na paletę.
Trzeba by je pomalować i może polakierować, ale musiałaby być jakaś taka farba, żeby koty się nie zatruły jak zdrapią -bo chętnie drapią tą konstrukcję.
Ale jakoś :oops: nam szkoda pieniędzy na farbę, a i TZ nie bardzo chce się to wszystko malować -to takie żeberkowe jest -wiec dużo malowania by było, a koty na ten czas by trzeba gdzieś zamknąć, ale nie bardzo jest gdzie, wiec jest jak jest. I koloru farby nie możemy wynegocjować , bo Młoda się upiera przy idiotycznych kolorach, Młody chce zielony, a na paletach są maźnięcia granatowe -i one będą przebijać, wiec najpraktyczniej byłoby dobrać farbę w kolorze tych plam, które już sa na paletach. Jest ich dużo na tyle, że bez sensu to skrobać.

Ryjonek -jego portret tylko taki sie udaje , mruży oczy i nie ma żadnych pertraktacji z Ryjonkiem
Obrazek

i Ryjonek udaje, że go nie ma
Obrazek

Patmol

Post » Czw gru 03, 2015 8:22 Re: Koty wsród szeptów

Biedny Alibaba... skrzydeł mu brakuje , biedakowi. Ale się na niego uwzięli 8O

Kotki przepiękne :ok: :201461

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

[poprzednia][następna]