ruda32 pisze:leniwy jak dla kogo ja od 8 lepię jaja
I dobrze, bo pięknie lepisz

Podziwiam, ze ci się chce, strasznie to pracochłonne

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
ruda32 pisze:leniwy jak dla kogo ja od 8 lepię jaja
kamari pisze:Dzwonił wet. Mój gościu idzie prosto od niego do swojego domku z ogródkiem.
Przyszli państwo ze swoim czymś tam, zobaczyli gościa, zakochali się i biorą. No bosko
Iwonami pisze:Cudownie, że kiciuś znalazł dom. Lubię czytać takie wieści.
puszatek pisze:Izuś...ale Ty naiwna jesteśdziecko kochane
czy wcześniejsza czy zwykła i tak nie wyżyjesz, nikt nie wyżyje, prócz tych przy korycie
kamari pisze:Iza, nie rozumiem, jakim cudem ty jesteś na emeryturze?Przecież ty młódka jesteś.
kamari pisze:ruda32 pisze:leniwy jak dla kogo ja od 8 lepię jaja
I dobrze, bo pięknie lepisz![]()
![]()
![]()
Podziwiam, ze ci się chce, strasznie to pracochłonne
kamari pisze:Dzwonił wet. Mój gościu idzie prosto od niego do swojego domku z ogródkiem.
Przyszli państwo ze swoim czymś tam, zobaczyli gościa, zakochali się i biorą. No bosko
Iwonami pisze:izka53 pisze:Iwonami pisze: Na emeryturze nie ma się czasu.
Potwierdzam - jestem ponad 4 lata i co z tegoCzasu brak na wszystko, do tego niedawno
uswiadomiłam sobie , ze skazana jestem na pracę do smierci , bo z emerytury nie wyzyję
![]()
Iwonko , a jak się przechodzi z wcześniejszej na zwykłą , to coś więcej wychodziBo ja tak za chwileczkę muszę do ZUSU.....
Nie wiem na jakich zasadach przechodziłaś na emeryturę wcześniejszą, bo to się kilka razy zmieniało od momentu kiedy ja poszłam.
Emeryturę, każdą przelicza się wtedy, kiedy po przejściu na nią pracowało się jeszcze i odprowadzało składki emerytalno-rentowe. Jeśli pracowałaś na umowę zlecenia, składki musiały być opłacane, więc emerytura po przejściu na zwykłą będzie przeliczona wg nowej kwoty bazowej.
Natomiast jeśli pracowałaś na umowę o dzieło, w takim przypadku tych składek się nie odprowadza więc przeliczenia nie będzie. Podobnie jest jeśli na emeryturze prowadzi się działalność gospodarczą i nie odprowadza składek (można było dobrowolnie, nie wiem jak jest teraz).
Musisz po osiągnięciu wieku emerytalnego pójść do ZUS-u i poprosić o przeliczenie, bo tylko od tego momentu będzie emerytura przeliczona.
EVA2406 pisze:Iwonami pisze:izka53 pisze:Iwonami pisze: Na emeryturze nie ma się czasu.
Potwierdzam - jestem ponad 4 lata i co z tegoCzasu brak na wszystko, do tego niedawno
uswiadomiłam sobie , ze skazana jestem na pracę do smierci , bo z emerytury nie wyzyję
![]()
Iwonko , a jak się przechodzi z wcześniejszej na zwykłą , to coś więcej wychodziBo ja tak za chwileczkę muszę do ZUSU.....
Nie wiem na jakich zasadach przechodziłaś na emeryturę wcześniejszą, bo to się kilka razy zmieniało od momentu kiedy ja poszłam.
Emeryturę, każdą przelicza się wtedy, kiedy po przejściu na nią pracowało się jeszcze i odprowadzało składki emerytalno-rentowe. Jeśli pracowałaś na umowę zlecenia, składki musiały być opłacane, więc emerytura po przejściu na zwykłą będzie przeliczona wg nowej kwoty bazowej.
Natomiast jeśli pracowałaś na umowę o dzieło, w takim przypadku tych składek się nie odprowadza więc przeliczenia nie będzie. Podobnie jest jeśli na emeryturze prowadzi się działalność gospodarczą i nie odprowadza składek (można było dobrowolnie, nie wiem jak jest teraz).
Musisz po osiągnięciu wieku emerytalnego pójść do ZUS-u i poprosić o przeliczenie, bo tylko od tego momentu będzie emerytura przeliczona.
Iwonko, teraz jak prowadzisz działalność i masz rentę lub emeryturę, masz obowiązek odprowadzić składkę. Kiedyś była dowolność. Ja muszę co miesiąc odprowadzić prawie 1100 zł
Iwonami pisze:EVA2406 pisze:Iwonami pisze:izka53 pisze:Iwonami pisze: Na emeryturze nie ma się czasu.
![]()
Iwonko, teraz jak prowadzisz działalność i masz rentę lub emeryturę, masz obowiązek odprowadzić składkę. Kiedyś była dowolność. Ja muszę co miesiąc odprowadzić prawie 1100 zł
http://www.niska-emerytura.pl/index.php ... kladki-zus Przestraszyłam się. Jednak chyba się Ewuniu mylisz. Emeryt wykonujący działalnośc gospodarczą płaci obowiązkowo ubezpieczenie zdrowotne. Składki pozostałe może płacić dobrowolnie.
Jeśli masz podpisaną umowę cywilno--prawną to wtedy oczywiście składki emerytalne się odprowadza.
EVA2406 pisze:Iwonko, to z rentą jest inaczej?
Bo mnie powiedzieli, że muszę płacić cały ZUS?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Kankan i 27 gości