Badylek [*] i wracający z adopcji Mroczek [*]

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lis 14, 2012 10:33 Re: W poszukiwaniu najlepszego domku dla Mroczka

Mój tata przygarnął młodą MaineCoonkę. Nic dziwnego, gdyby nie fakt że kotka ledwo chodzi - ma sztywne stawy w obu tylnich łapach (wrzucę filmik z jej zabawy po powrocie do domu).
Jest przepiękna (szylkretka z cudnym pyskiem), malutka i bardzo odważna. Świetnie sobie radzi, broi, domaga się towarzystwa. Jest cudowna! :1luvu:
Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem niepełnosprawności?
ObrazekObrazekObrazek
Kotu jest wszystko jedno co o nim myślisz. Jakiego władcę kuwety i okolic interesuje co myślą o nim poddani?

caldien

Od: Nie gru 12, 2010 17:19

Post » Śro lis 14, 2012 11:30 Re: Sztywne stawy w tylnich łapkach - ktoś coś o tym wie?

Na pewno nie obejdzie się bez porządnego weta.

jaaana

Od: Śro gru 10, 2008 22:03

Post » Śro lis 14, 2012 11:32 Re: Sztywne stawy w tylnich łapkach - ktoś coś o tym wie?

Oczywiste. Rodzice umawiają się z dr. Gierkiem z Katowic, podobno najlepszy w okolicy. Aczkolwiek każda sugestia cenna...

Jaaana, mainkunki są takie śliczne :1luvu:
ObrazekObrazekObrazek
Kotu jest wszystko jedno co o nim myślisz. Jakiego władcę kuwety i okolic interesuje co myślą o nim poddani?

caldien

Post » Śro lis 14, 2012 11:37 Re: Sztywne stawy w tylnich łapkach - ktoś coś o tym wie?

caldien pisze:Oczywiste. Rodzice umawiają się z dr. Gierkiem z Katowic, podobno najlepszy w okolicy. Aczkolwiek każda sugestia cenna...

Jaaana, mainkunki są takie śliczne :1luvu:

A jak się kołtunią ślicznie :twisted:
Niektórzy mówią, że wystarczy co tydzień czesać. Mojej po 2-3 dniach nieczesania dredy się robią :roll:

jaaana

Post » Śro lis 14, 2012 11:58 Re: Sztywne stawy w tylnich łapkach - ktoś coś o tym wie?

Dopiero się dowiemy, przyjechała w poniedziałek :mrgreen:
Podobno czesania nie lubi, co może być problematyczne :roll:
ObrazekObrazekObrazek

caldien

Post » Śro lis 14, 2012 12:02 Re: Sztywne stawy w tylnich łapkach - ktoś coś o tym wie?

Bardzo jestem jej ciekawa :)

jaaana

Post » Śro lis 14, 2012 12:09 Re: Sztywne stawy w tylnich łapkach - ktoś coś o tym wie?

Odważna, cwana, śliczna, dzielna -> to z jednego wieczoru z nią ;) Tak, już się w niej zakochałam :oops:
Psa (spory howavart, bardzo duży pies) się nie boi, pokonała go wczoraj psychologicznie (pół godziny kicia podchodziła coraz bliżej, aż w końcu pies zwiał).
(żeby nie było -> pies przyjazny do kotów i sprawdziliśmy, że kocia się go nie boi - inaczej byśmy tego nie sprawdzali. Pies bardzo elegancko zwinął się w kłębek , łypał okiem co jakiś czas, a kicia coraz ciekawsza podchodziła)
Domaga się towarzystwa i głaskania i zabawy. Już usiłuje zwiewać ze swojego pokoju (ale głównie chyba bo nie chce być sama).

Jak pisałam, wrzucę filimik z nią jak tylko wrócę do domu i dorwę się do kabelka do zgrywania z komórki ;)
ObrazekObrazekObrazek

caldien

Post » Śro lis 14, 2012 12:22 Re: Sztywne stawy w tylnich łapkach - ktoś coś o tym wie?

ona jest ze schroniska, z ulicy? czy taka się urodziła?

bo może to jest po jakimś urazie, wypadku

bez prześwietlenia się nie obędzie

kciuki za małą! :ok: :mrgreen:
ObrazekObrazekObrazek

kaja555

Od: Pt lut 08, 2008 12:28

Post » Śro lis 14, 2012 12:27 Re: Sztywne stawy w tylnich łapkach - ktoś coś o tym wie?

Ona jest z hodowli, nawet ma rodowód. Urodziły się dwa koty, jeden zdrowy, zarezerwowany od pół roku dla siostry.
Ta kotka po urodzeniu miała zostać w hodowli. Po kilku dniach okazało się, że są z nią problemy - nie została uśpiona, bo okazało się, że korzysta z kuwety, więc może się ktoś znajdzie i ją przygarnie.
Nie wiadomo do końca jaki jest powód urazu. Wiem, że matka miała spore problemy w ciąży, kociaki w końcu po dwóch dniach nieudanego porodu wyciągnęli z niej cesarką. (nie pytać o szczegóły, nic więcej nie wiem na tę chwilę :oops: )
Więcej się dowiemy po wizycie u lekarza.
Ona ma czucie w tych łapkach, opiera się na nich, nie może ich zgiąć więc są wygięte w "pałąk".
Radzi sobie bardzo ładnie, jak nie potrafi przez coś przejść bo łapki jej utkną to po zaczyna chodzić tylko na dwóch przednich, wygląda to przekomicznie ;)
ObrazekObrazekObrazek

caldien

Post » Śro lis 14, 2012 12:44 Re: Sztywne stawy w tylnich łapkach - ktoś coś o tym wie?

Z urazami od urodzenia koty radzą sobie świetnie. W ogóle świetnie dają sobie radę z niepełnosprawnością.

jaaana

Post » Śro lis 14, 2012 13:42 Re: Sztywne stawy w tylnich łapkach - ktoś coś o tym wie?

Mam nadzieję, że na tym filmiku piesio też będzie. Howavarty są cudne! Marzyłam kiedyś o takim. Ale zawsze los mnie obdarowywał owczarkami mazurskimi :wink:

jaaana

Post » Śro lis 14, 2012 15:55 Re: Sztywne stawy w tylnich łapkach - ktoś coś o tym wie?

Nasza Pysia jest kotem niepełnosprawnym, ma właśnie uraz? tylnych łapek.
Tylko, że to koteczek znaleziony i przyczyna może być różna, albo matka przechodziła pp w ciąży, albo właśnie uraz podczas porodu, albo uraz celowy. Nic nie wiemy o matce, ani o jej losach. Pysia została znaleziona z bratem, w wieku około 6 tygodni, na leśnej ścieżce i miała ranę z boku.

Hannah12

Od: Czw sie 11, 2005 11:57

Post » Śro lis 14, 2012 16:57 Re: Sztywne stawy w tylnich łapkach - ktoś coś o tym wie?

Doradzam poradzic sie MariaD lub dalia :kotek: No i oczywiscie do weta dobrego trzeba.

Czesanie opanuja -da sie nauczyc :kotek:
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Śro lis 14, 2012 18:36 Re: Sztywne stawy w tylnich łapkach - ktoś coś o tym wie?

caldien pisze:Psa (spory howavart, bardzo duży pies) się nie boi, pokonała go wczoraj psychologicznie (pół godziny kicia podchodziła coraz bliżej, aż w końcu pies zwiał).

he, he, moje podobnie załatwiły owczarka niemieckiego :lol:
nie podchodziły ale z odległości ok metra wgapiały się w oczy, jak się pies przesunął to kotek też i dalej się wgapiał :wink:
po pół godzinie piesek skomląc szukał szczeliny w która może się schować - biedny był

te stawy to może być jakaś wada rozwojowa albo genetyczna - tu się nie będę wymądrzać bo to musi zbadać i prześwietlić wet
mam kotkę z wadami rozwojowymi, która ma w jednej nóżce "inaczej poukładane" stawy i efekt jest tego taki
Obrazek

mco to duże koty - wypytajcie szczegółowo weterynarza czy duża waga nie będzie zagrożeniem dla stawów i możliwości poruszania się kotki (moja Stokrocia szczęśliwie trzyma się wagi 3,800 choć wygląda na ponad 5 kg)

gratuluję nowego domownika - to cudne kotki :wink:

edit
ten efekt u Stokroci występuje tylko gdy siedzi - chodzi i funkcjonuje normalnie
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Śro lis 14, 2012 19:03 Re: Sztywne stawy w tylnich łapkach - ktoś coś o tym wie?

Nie umiem doradzić nic ponad to, że trzeba kotkę porządnie zdiagnozować: prześwietlenie stawów i skonsultować u dobrego specjalisty.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

[poprzednia][następna]