Anna2016 pisze:Miau. Bądźcie Wszyscy zdrowi ! Przepraszam że mało piszemy. Duza bardzo chciała odpocząć i wzięła dzień urlopu ale kazali jej wrócić dziś do pracy jedno zadanie zrobić, zabrali jej ten urlop i caly weekend zepsuli. duża teraz bardzo mocno źle się czuje. Przepraszamy że będziemy się mało odzywać.. . Zunia
Hallo Zuniu, to prawie jak u nas. Duża jest na krotkim urlopie z poniedzialkiem wlacznie. Dzwonia, żeby od wtorku nocki robila. Mialaby wolne do piątku. Duża powiedziala nie. Ma zle sumienie. Julek który w tej chwili myje Dużą. P.S. Ojjj... boli. Umyl mi dokladnie lokiec i nie rezygnuje z dalszego mycia. To jakby ktos wilgotnym papieren sciernym Lucas 2014
Juleczku brawo! Jak nie lubisz wetów i lekarstw, to masz tylko jedno wyjście - musisz być zdrowy! Ciociu Lucas2014, nie miej wyrzutów sumienia, trzeba dbać o siebie. Bo tak, to tylko Julek dba i myje pracowicie Zuniu, to tak jest w pracy, niestety. nikt nie dba o człowieka, trzeba samemu dbać o siebie! Może za tydzień się uda? Martwię się, że Ciocia źle się czuje, mogę tylko zdalnie przytulić A ja nie chciałam mokrego... Zjadłam ładnie o 4 rano, a teraz nie chciałam - były 3 różne saszetki, kilka różnych past, w końcu duża się zdenerwowała i zrezygnowała, nie rozumiem dlaczego Wskoczyłam na kredens, ale już zeszłam i leżę sobie na drapaczku. Wcześniej zjadłam trochę suchego. Sabcia
KĄCIK MUZYCZNY Dawno w kąciku nie rozbrzmiewał walc. A skoro ostatnio dużo było o Zimermanie, to chciałam wam przedstawić kilka najbardziej znanych walców Chopina właśnie w jego wykonaniu. W odróżnieniu od walców wiedeńskich, nie były przeznaczone do tańczenia, choć 3 z nich włączone zostały do stworzonego w 1908 roku Baletu do muzyki Chopina, znanego jako Sylfidy. Pierwszego walca Chopin skomponował mając 14 lat, ostatni powstał na rok przed śmiercią artysty, ale tylko 8 zostało za jego życia opublikowanych. Obecnie lista walców Chopina zawiera 19 ponumerowanych kolejno utworów, inne zostały zagubione, uległy zniszczeniu, niektóre znajdują się w prywatnych kolekcjach i nie są ogólnie dostępne. Z tej listy wybrałam 11 najbardziej znanych. Oto pierwsza szóstka: 1. Walc Es-dur op. 18, Grande valse brillante; wykorzystany w Sylfidach
2. Walc As-dur op. 34 nr 1, nagranie z Konkursu Chopinowskiego 1975
3. Walc a-moll op. 34 nr 2
5. Walc As-dur op. 42, czasem nazywany walcem na 2/4, bo melodia prawej ręki zdaje się brzmieć w tym rytmie, podczas gdy ręka lewa gra w typowym dla walca rytmie 3/4. Uważany za jeden z najbardziej wirtuozowskich, trudnych do wykonania.
6. Walc Des-dur op. 64 nr 1, tzw. Minutowy, ale tak naprawdę jego wykonanie zajmuje zwykle ok. 2 minut.
7. Walc cis-moll op. 64 nr 2, użyty w Sylfidach
Postaram się szybko dorzucić następną piątkę
Edit. No dobrze, obiecałam następne walce, to proszę:
9. Walc as-dur op. 69 nr 1, tzw. Pożegnalny, wg. Wikipedii napisany dla Marii Wodzińskiej, z którą Chopin pragnął się ożenić.
10. Walc h-moll op. 69. nr 2 (w angielskiej nomenklaturze - walc B-minor)
11. Walc Ges-dur op. 70 nr 1, wykorzystany w Sylfidach
14. Walc e-moll op. Posth., prawdopodobnie skomponowany przez 20-letniego Chopina w 1930 r., tuż przed opuszczeniem Królestwa Polskiego.
19. Walc a-moll op. Posth., prawdopodobnie ostatni walc skomponowany przez Chopina. Nie znalazłam go oddzielnie w wykonaniu Krystiana Zimermana, posłuchamy interpretacji Valdimira Ashkenazy'ego.
Ostatnio edytowano Nie wrz 13, 2020 19:49 przez jolabuk5, łącznie edytowano 1 raz
Ha, wiedzialam ze minutowy bedzie! Czesc Wszystkim Duzym i Kotelkom! Korzystajcie z weekendu, jedzcie i odpoczywajcie i badzcie zdrowi. U nas wszystkie weekendy sa pracujace.
Wszystkie pracujące weekendy? Ojej, to okropne Będą jeszcze wszystkie znane walce Chopina, a na koniec niespodzianka (a nawet dwie ) A jak złapane kotki? Bardzo dzikie?
Ojej, Izuniu! Wyszukałam dziś Twój post z opisami kotków. Pomyślałam sobie, że skoro nie mogę się doczekać zdjęć, to wkleję na pierwszą stronę na razie same opisy. Tymczasem - Ty już sama wkleiłaś zdjęcia Tylko niektóre się przekręciły, zaraz poprawię i przeniosę na pierwszą stronę!
Puściłam ten ostatni walc i wtedy Feliś tak ładnie zastrzygł uszami i się oderwał od mycia... Muzykalny kocurek... Zaraz posłuchamy więcej, walce wieczorową porą... Za oknem noc... szum aut niekiedy... koty zasypiają... wypucowane... Duża jeszcze coś stuka... też wypucowana... i coś jej się głupio pisze... a co tam... jutro będzie nowy dzień... może będzie mądrze pisać...
Dziekujemy za przekrecenie zdjec Jolu! Kotki wszystkie zlapane. Malzonek sie sprezyl dzis rano i zlapal pozostale 3 Dzisiejsze to 3 dziewczynki, juz odebrane po zabiegu, dochodza do siebie. Mam teraz cala szostke na rekonwalescencji. Tak dzikuski, znaja nas, sa slodkie ale dzikuski. Tam gdzie byly sterylizowane i szczepione jest mozliwosc, zeby znalezli kotkom, ktore sa przyjacielskie, dom. Ale mnie prosili o odebranie ich i wypuszczenie po rekonwalescencji tam, gdzie zlapalam. Jedna pani stamtad powiedziala, ze tylko kotkom przyjacielskim moga znalezc dom, druga znowu stwierdzila, ze w zasadzie jestesmy spoza ich rejonu wiec raczej nie beda brac spoza rejonu kotow. My je karmimy i maja budki na werandzie u nas, takze nie maja zle, no ale i tak mi szkoda ich wypuszczac. No wiadomo, co dom to dom. Mam jedno potencjalne miejsce ale tam wiem, ze niespecjalnie sie ktos bedzie nimi zajmowal poza karmieniem - to gospodarstwo rolne. Takze takie dylematy teraz...
jolabuk5 pisze:Ojej, Izuniu! Wyszukałam dziś Twój post z opisami kotków. Pomyślałam sobie, że skoro nie mogę się doczekać zdjęć, to wkleję na pierwszą stronę na razie same opisy. Tymczasem - Ty już sama wkleiłaś zdjęcia Tylko niektóre się przekręciły, zaraz poprawię i przeniosę na pierwszą stronę!
Nie mogę poprawić zdjęć, bo photoshop mi zastrajkował Nie mogę zamknąć zmienionego zdjęcia, wyrzuca mi "błąd programu". Mogę zamknąć tylko bez wprowadzonych zmian. Chyba trzeba będzie odinstalować program i zainstalować ponownie, ale ja sama tego nie zrobię Ojej, zmartwiłam się, lubię pracować w photoshopie. A jeśli się uszkodził, to nici z koronowanych zdjęc, diademów, krawatów itd...