Otiskowa Mama pisze:Pojawił się u otiskowych wielki problem.
Wiele spraw się na to składa, proszę nie osądzajcie nas...Zostaliśmy zmuszeni do podjęcia bardzo trudnej decyzji. Szukamy dla Nili nowego domu, chociażby tymczasowego. Nie jest ona kotem bezproblemowym: potrafi wyrazić niezadowolenie załatwiając się do łóżka. Według naszych obserwacji, doszliśmy do takich wniosków: kotka raczej powinna być "jedynaczką" albo inna opcja- dom wychodzący. To tylko nasze wnioski, które wysnuliśmy dyskutując o niej, niekoniecznie muszą być prawdziwe. Może innego kota polubi.
Jeśli ktoś potrzebowałby moich wyjaśnień, to tylko na prv i oczekuję dyskrecji, bo to trudne chwile dla mnie (nie tylko ze względu na Nilę).
Przepraszam, ale muszę zapytać o parę kwestii.
Sytuacja rzeczywiście nie jest do pozazdroszczenia. Sama mam problem z sikającą kotką i trudno do końca powiedzieć co powoduje taki stan rzeczy. Początkowo wynikało to z tego że była niewysterylizowana. Po sterylizacji problem minął jak ręką odjął! ( Czy Nila jest już po sterylce? ) Później Milka przechodziła zapalenie pęcherza, po leczeniu antybiotykami znowu mieliśmy spokój na kilka miesięcy. Teraz zdarza jej się zsikać do łóżka. Wiemy że jest to powód behawioralny. Czasem wynika z pojawienia się nowego tymczasa, czasem "głośnych" gości w domu.... niestety w taki sposób demonstruje swoje niezadowolenie. Zakupiliśmy odpowiednie preparaty; Feliway, spray do odstraszania ( psikamy od czasu do czasu pościel jak jest taka potrzeba)
Jestem w stanie zrozumieć, że sikanie nie jest miłe i nie życzę nikomu. Ważne w tej chwili jest jednak znalezienie przyczyny takiego stanu rzeczy, więc może zastanówcie się nad tym!!!!
Szukanie domu dla dorosłych kotów łatwe nie jest. Narażanie kota na dom tymczasowy też nie do końca wydaje się w porządku.
Czy nie jesteście w stanie przynajmniej zapewnić Nili tyle spokoju, żeby dać czas na szukanie innego DS? Przecież zmiana domu to ogromny stres i napewno nie pomoże w problemach z sikaniem....
Trzeba kotce zrobić kilka ładnych fotek i opisać jej charakter - to będzie bardzo potrzebne do ogłoszeń!!!!!!
Dobrze byłoby przynajmniej założyć z jakich przyczyn jest sikanie. Chyba jesteście w stanie na podstawie własnych obserwacji wyciągnąć jakieś wnioski? Kotka nie jest u Was od wczoraj a wcześniej nigdy nie doczytałam się że macie tego typu problemy.
Czy kotka była u weterynarza? bo ja bym od tego zaczęła.... badania krwii i moczu.
Przeziębiony pęcherz i stan zapalny to bardzo często przyczyna posikiwania po za kuwetą.