Afatima serdecznie dziękuje za podesłanie pieniędzy dla kotów
Kupiłam:
Baby Cat mus mięsny i suche do namaczania - mamy zapas na dosyć długo - 8 sztuk mięsnego i 400 gram suchego
Kitten dla Nali Mamby - 800 gram
Renal saszetki dla Tequili i renal suchy hill's malutką paczuszkę na spróbowanie - Hill's wchodzi Tequili ciekawa jestem jak długo .....
Byłam z kiciusiami do kontroli - Wislackikot serdecznie dziękuję za transport

.
Etka waga 370 gram. Oskrzela płuca czyste. Oczy praktycznie w porządku - jeszcze malutkie grudeczki ropki - trzecia powieka bez obrzęku.
Nosek czysty kicha ale jest to wodnista wydzielina bez ropy.
Za tydzień odrobaczamy dzidziusia pyrantelum.
Nalo Mambusia - oskrzela płuca oczy czyste. To charczenie to wynik niedrożności prawej dziurki nosowej

. Jakie jest podłoże zwężenia nie wiadomo prawdopodobnie jest to wynik ciężkiej przewlekłej infekcji.Stwierdzić można to na podstawie CT lub Rhinoskopii - jest to bardzo kosztowne. Drogi oddechowe to "tuba" przenoszącą dźwięki to co słychać w nosie jest przenoszone nad oskrzela.
Ze względu na budowę anatomiczną przewodów nosowych i jamy nosa niewiele można zrobić - jest tam bardzo wąsko. U kotów nie ma praktycznie możliwości wykonania plastyki przewodów nosowych i nosa..
Według pani doktor nie będzie to miało wpływu na życie kici. Jedynie trzeba będzie monitorować drogi oddechowe ponieważ jest ciut upośledzona wymiana powietrza a co się z tym wiąże może , ale nie musi być podatna na infekcje.
U niektórych kotów występuje upośledzanie apetytu - ze względu na słabsze odbieranie bodźców zapachowych. U Nali na szczęście tego nie ma.
Mambiątko będzie miało wykonany rtg , żeby stwierdzić czy nie ma tam jakiejś widocznej przeszkody w nosie.
W poniedziałek lub wtorek idziemy się szczepić.
Jutro rano dostanie lek na odrobaczenie