Annuszka & Pafnucy - BARFujemy na całego!

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lis 02, 2014 14:19 Re: Annuszka & Pafnucy - widzewskie knedle zjadły BARFa!

Dokładnie. W tym miejscu kit z ideologią, a zdrowie zwierzęcia? Jego natura? Szkoda kota.

kotelsonciorny

Od: Pt lis 22, 2013 13:05

Post » Nie lis 02, 2014 18:56 Re: Annuszka & Pafnucy - widzewskie knedle zjadły BARFa!

Podobno żyją zdrowe koty, nawet tu, na forum, tylko na suchej wegańskiej.
Ja jestem weganką trochę ponad rok, wcześniej parę lat nie jadłam tylko mięsa, koty traktuję jak mięsożerców, ale, powiem szczerze, łatwo mi nie jest.
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Zarejestruj się na FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Od: Wto kwi 18, 2006 19:17

Post » Nie lis 02, 2014 19:24 Re: Annuszka & Pafnucy - widzewskie knedle zjadły BARFa!

o, WOW. Weganizm to już wyższa szkoła jazdy. Ja trochę obawiam się wiecznie potępieńczego wzroku otoczenia pt. "cudujesz z tym mlekiem" itd. No i trochę tego, że taka dieta jest monotonna i bardzo czasochłonna a ja zapracowany ludź jestem ;)
♥ Tosia ♥ razem od 24.11.12
klik -> http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=165788

Obrazek Obrazek

vanesia1

Od: Sob gru 08, 2012 12:38

Post » Nie lis 02, 2014 19:31 Re: Annuszka & Pafnucy - widzewskie knedle zjadły BARFa!

Zauważcie jednak, że jest już moda wśród wegan i wegetarian karmienia psów i kotów karmą wegetariańską - widziałam nawet na fb jest polska społeczność.
Tłumaczą to tym, że jest niemoralne by zabijać jedne zwierzęta by karmić inne...
No cóż ja uważam troszeczkę inaczej, kot czy pies sam się nie udomowił, udomowił go człowiek, a że jesteśmy teraz za te zwierzęta odpowiedzialni to powinniśmy karmić je odpowiednio, a w naturze kot nie wcina owoców i kwiatków na obiad... ;)

Sama powolutku dążę do pełnego wegetarianizmu (nie jest łatwo bo nie mam poparcia wśród bliskich), ale generalnie lepiej się czuję nie jedząc mięsa w ogóle... Na razie czasem zjem rybę gotowaną i w sumie tyle.
Obrazek Obrazek Obrazek
Zapraszam na ubrankowo-butkowy bazarek <3 http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=27&t=164058
"Tyl­ko dwie rzeczy są nies­kończo­ne: wszechświat oraz ludzka głupo­ta, choć nie jes­tem pe­wien co do tej pierwszej" Albert Einstein

Rilla07

Od: Wto lip 30, 2013 17:49

Post » Nie lis 02, 2014 19:34 Re: Annuszka & Pafnucy - widzewskie knedle zjadły BARFa!

vanesia1 pisze:o, WOW. Weganizm to już wyższa szkoła jazdy. Ja trochę obawiam się wiecznie potępieńczego wzroku otoczenia pt. "cudujesz z tym mlekiem" itd. No i trochę tego, że taka dieta jest monotonna i bardzo czasochłonna a ja zapracowany ludź jestem ;)

Monotonna nie musi być, czasochłonna nie zawsze, a z gadaniem - i owszem ;) w sumie to jest dla mnie największa trudność, bo nie zawsze jada się we własnej kuchni. Przepisów w Internecie tysiące, coraz więcej jest blogów, ja korzystam na co dzień z puszka.pl. Chciałam już dawno to zrobić, ale potrzebowałam bodźca, a taki zdarzył się w lipcu zeszłego roku. Jeśli nie ma się poważniejszych kłopotów ze zdrowiem i prawidłowe wyniki, to warto w tym trwać :)

Rilla07, trzymam kciuki, u mnie z tym wsparcie też różnie bywa, teraz wszyscy przyzwyczaili się po prostu.
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Nie lis 02, 2014 19:37 Re: Annuszka & Pafnucy - widzewskie knedle zjadły BARFa!

Katia80 pisze:
Rilla07, trzymam kciuki, u mnie z tym wsparcie też różnie bywa, teraz wszyscy przyzwyczaili się po prostu.

Taka prawda, że jakby nie negatywne nastawienie mojej rodziny (niestety :( ) to już dawno byłabym wegetarianką...
Dopiero jak jestem na swoim i sama decyduję co gotuję to mogę dążyć do tego.
Co do weganizmu, moja przyjaciółka od dziecka była wegetarianką, teraz jest weganką i często wstawia na fb swoje przepisy na obiad, powiem szczerze, że monotonne to nie jest i super ma te pomysły :) Tylko trzeba chcieć :)
Obrazek Obrazek Obrazek
Zapraszam na ubrankowo-butkowy bazarek <3 http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=27&t=164058
"Tyl­ko dwie rzeczy są nies­kończo­ne: wszechświat oraz ludzka głupo­ta, choć nie jes­tem pe­wien co do tej pierwszej" Albert Einstein

Rilla07

Post » Nie lis 02, 2014 19:39 Re: Annuszka & Pafnucy - widzewskie knedle zjadły BARFa!

A jeśli chodzi o problemy zdrowwotne? To co wyklucza weganizm?

Obrazek Obrazek

vanesia1

Post » Nie lis 02, 2014 19:42 Re: Annuszka & Pafnucy - widzewskie knedle zjadły BARFa!

Ja robiłam kilka prób przejścia na wege, ale tak na serio to powinnam być na diecie bezglutenowej, bo mam delikatną alergię. Nie jest to nietolerancja utrudniająca życie, jednak np jedzenie chleba powoduje u mnie koszmarną nadkwaśność i uczucie opuchnięcia, tak jak zbiera się woda w organizmie. Jak bardzo nie byłoby mi żal zwierząt hodowlanych, nie będę kotów karmić warzywem. To niezgodne z ich naturą. A mój TŻ z mięsa nie zrezygnuje, jakby zrezygnował to chyba by zniknął, takie chude to to, a samej dla siebie nie chce mi się gotować. Leń :evil:

kotelsonciorny

Post » Nie lis 02, 2014 19:42 Re: Annuszka & Pafnucy - widzewskie knedle zjadły BARFa!

Katia80 pisze:Ja jestem weganką trochę ponad rok, wcześniej parę lat nie jadłam tylko mięsa, koty traktuję jak mięsożerców, ale, powiem szczerze, łatwo mi nie jest.

Na pewno nie jest Ci łatwo, ale według mnie wybrałaś słusznie. Ty masz ten komfort, że sama dobierasz sobie dietę - kot jest zdany na właściciela.

Rilla07 pisze:No cóż ja uważam troszeczkę inaczej, kot czy pies sam się nie udomowił, udomowił go człowiek, a że jesteśmy teraz za te zwierzęta odpowiedzialni to powinniśmy karmić je odpowiednio, a w naturze kot nie wcina owoców i kwiatków na obiad... ;)

Dokładnie :piwa:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

Od: Pon wrz 22, 2014 15:41

Rilla07 pisze:
Katia80 pisze:

Taka prawda, że jakby nie negatywne nastawienie mojej rodziny (niestety :( ) to już dawno byłabym wegetarianką...
Dopiero jak jestem na swoim i sama decyduję co gotuję to mogę dążyć do tego.
Co do weganizmu, moja przyjaciółka od dziecka była wegetarianką, teraz jest weganką i często wstawia na fb swoje przepisy na obiad, powiem szczerze, że monotonne to nie jest i super ma te pomysły :) Tylko trzeba chcieć :)

Pójście na swoje na pewno bardzo pomaga, nikt nie zagląda w garnki ;) Ja też właśnie na fb znalazłam większość blogów i sporo inspiracji. To prawda, trzeba chcieć :)

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Nie lis 02, 2014 19:54 Re: Annuszka & Pafnucy - widzewskie knedle zjadły BARFa!

Ja też mam nietolerancję glutenu ;) i trzymam dietę wege i bezglutenową - lekko nie jest :twisted:

Obrazek Obrazek

vanesia1

Post » Nie lis 02, 2014 19:56 Re: Annuszka & Pafnucy - widzewskie knedle zjadły BARFa!

vanesia1 pisze:Ja też mam nietolerancję glutenu ;) i trzymam dietę wege i bezglutenową - lekko nie jest :twisted:

Ale warto :ok:
Odkąd przestałam jeść mięso (no oprócz czasem tych ryb) to naprawdę lepiej się czuję i na ten woreczek też dobrze działa, mam mniej stanów zapalnych :)
Obrazek Obrazek Obrazek

Rilla07

Post » Nie lis 02, 2014 19:59 Re: Annuszka & Pafnucy - widzewskie knedle zjadły BARFa!

Jestem absolutnie pewna, że warto. Nie jest łatwo. Kiedy mieszkałam z mamą obie mogliśmy spokojnie nie jeść mięsa, z ryb jednak nie rezygnowałyśmy. Teraz jednak kiedy gotuję obiad, mięso jest. Staram się nie jeść chleba i często mąkę pszenną zastępuję kukurydzianą lub gryczaną.

kotelsonciorny

Post » Nie lis 02, 2014 20:04 Re: Annuszka & Pafnucy - widzewskie knedle zjadły BARFa!

mandala20 pisze:
Katia80 pisze:Ja jestem weganką trochę ponad rok, wcześniej parę lat nie jadłam tylko mięsa, koty traktuję jak mięsożerców, ale, powiem szczerze, łatwo mi nie jest.

Na pewno nie jest Ci łatwo, ale według mnie wybrałaś słusznie. Ty masz ten komfort, że sama dobierasz sobie dietę - kot jest zdany na właściciela.

To prawda, trzeba dokonać wyboru i przeanalizować wszystkie "za" i "przeciw".
vanesia1 pisze:A jeśli chodzi o problemy zdrowwotne? To co wyklucza weganizm?

Powiem szczerze, że nie wiem czy np. cukrzyk lub osoba z inną przewlekłą chorobą mogłaby sobie na to pozwolić. Trzeba by poczytać. Jakieś nietolerancje pokarmowe czy alergie, o czym pisze kotelsonciorny.

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Post » Nie lis 02, 2014 20:09 Re: Annuszka & Pafnucy - widzewskie knedle zjadły BARFa!

W dietach antynowotworowych nie bez powodu zaleca się ograniczenie lub wykluczenie mięsa ;)

Obrazek Obrazek

vanesia1

[poprzednia][następna]