Kotina pisze:Avian pisze:Jak przesypia cały dzień znaczy leki za mocne. Dima też tak spał po pierwszych dawkach.
Prawdopodobnie za mocny ten nasercowy. Ile to w mg wychodzi na raz?
A tarczycowy dostaje raz dziennie? Też może być za dużo na raz
Tosia dostaje thiamazol raz dziennie rano 1/2 tabl 5 mg oraz antenolol 2 x 1/4 tabl 25 mg
Dzisiaj jest 10 dzien brania tego leku, a od trzech dni więcej śpi i jest apatyczna, mało-ruchliwa ....
Muszę iść zrobić jej badania hormonów - czy kot musi być na czczo do określenia hormonu tarczycy ?
Mi się udało trafić wreszcie w dawkę po kilku miesiacach prób. I np 2,5mg raz dziennie to było za dużo, ale juz 2x dziennie po 1,25mg jest ok i tak teraz podaję (choć ja daję Carbimazol, ale działa podobnie)
Jak dostawał 1/4 tabl Atenolol to było za dużo (a pamiętaj, ze Dima waży prawie 8kg), więc wetka zmieniła lek na Oxycardil, który się inaczej wchłania. I teraz dostaje 3x dziennie po 6mg (to 1/10 tabletki, nawet mnie nie pytaj jak dzielę

Dima miał początkowo bardzo wysokie cisnienie - po atenololu był wciąż śnięty i okazało się, ze ma za niskie ciśnienie (120, a i tak pewnie podwyższone podczas badania - optymalnie powinno być 140). Teraz na podawanym 3 x dziennie Oxycardilu ciśnienie akurat

Obserwuj i konsultuj z wetem, dopóki nie utraficie w idealne dawki. Tarczycę dopóki nie ustabilizujesz powinno się sprawdzać co 4-6 tygodni. I do tego mocznik i kreatynię, żeby nie wyszła nagle jakaś maskowana tarczycą niewydolność nerek.
Moja wetka wysyła na tarczycę surowicę do labu, więc kot musi być na czczo (bo inaczej surowicy nie uzyska).