PORZUCONY pers Karmel jest w DS :) chore nerki :(

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 31, 2013 11:41 Re: PORZUCONY pers Karmel jest w DS :) chore nerki :(

jo.anna lakcid jest słodko-mleczny w smaku. Znakomita większość kotów uwielbia słodkie, z mlecznym róznie bywa. Tylko lakcid z ampułki wymaga "przygotowania". Otwóż ampułkę (przez ścierkę żebyś się nie pokaleczyła) zalej ciepłą -o temp. ludzkiego ciała- przegotowana wodą i odstaw np do szafki - ma byc ciemno- na 24 godz. Bakterie namnożą się w tym czasie i tak ma być. Spróbuj podać na łyżeczce czy spodku z odrobina wody dolanej - tez gotowanej i o temp. .... Jeśli kocio nie zainteresuje się tym to potzreba mu udowodnić jak to smakuje. Umocz najmniej potzrebny palec i "ubrudź" Karmelowi futerko przy nosku, wąsach - w kazdym razie aby sie oblizał. Zliże to podstaw pod nocha spodek. Nie chce to manewr z brudzeniem. Powinien "załapać". U mnie nawet dzikusy "załapywały" ale trzeba cierpliwości i powtarzania "brudzenia". powodzenia i chroń palce jak on taki gryzoń jak mój Marcelino.

Jo.anna proszek z ampułki TRZEBA przygotować jak opisałam - tylko wtedy podanie ma sens a probiotyk działa najlepiej (wiem co mówię, znam się na tym :D ).
Obrazek

Kinnia

Od: Nie sie 19, 2012 21:12

Post » Czw sty 31, 2013 11:57 Re: PORZUCONY pers Karmel jest w DS :) chore nerki :(

jak Karmelek... :ok: :ok: :1luvu: :1luvu: :1luvu:
agula76

Post » Czw sty 31, 2013 12:42 Re: PORZUCONY pers Karmel jest w DS :) chore nerki :(

nieźle z tym lakcidem, Kinnia dzięki :)

rozkruszyłam Karmelkowi węgiel na chrupki, dużo węgla mało chrupek, myślę, że przynajmniej pół tabletki zjadł. Dziś jadę z nim do weta na antybiotyk ( niech mu dadzą w zastrzyku, albo coś przeciwsraczne ) ogólnie kocio ma się całkiem dobrze,...psa już nie ma, łazi sobie, drapie drapak, wdzięczy :1luvu: :1luvu: Karmel ma dziś chyba dzień dobroci dla zwierząt ( czyt. dla mnie ) :ryk:
jo.anna

Post » Czw sty 31, 2013 13:56 Re: PORZUCONY pers Karmel jest w DS :) chore nerki :(

MB&Ofelia pisze:Lakcid to taki proszek sprasowany w walec i zamknięty w szklanej kapsułce (nie wiem co za palant to wymyślił, bo żeby go wydostać to trzeba ułamać szyjkę tej kapsułki). Po ułamaniu do reszty kapsułki wlewa się ciut wody, potrząsa i wylewa proszek rozpuszczony w wodzie. Pewnie można i posypać bez rozpuszczania w wodzie, tylko trzeba by rozbić całą kapsułkę żeby wyjąć "walec".

Tak, ale wtedy z walcem możesz podać drobiny szkła, niestety...
Może jakiś inny probiotyk, np. w kapsułkach, jak ten mój?

magaaaa

Od: Pt paź 30, 2009 19:14

Post » Czw sty 31, 2013 15:10 Re: PORZUCONY pers Karmel jest w DS :) chore nerki :(

Dlatego właśnie napisałam, że nie wiem, co za palant wymyślił probiotyk w szklanej kapsułce 8) Z całą pewnością sam go nie używał :evil:
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Czw sty 31, 2013 16:06 Re: PORZUCONY pers Karmel jest w DS :) chore nerki :(

Pewnie chodzi o to że to mają być TE bakterie, a jak inaczej zabezpieczyć, przed tym co wokół

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Czw sty 31, 2013 16:11 Re: PORZUCONY pers Karmel jest w DS :) chore nerki :(

Lidka pisze:Pewnie chodzi o to że to mają być TE bakterie, a jak inaczej zabezpieczyć, przed tym co wokół

Np wsypując proszek do kapsułki...

magaaaa

Post » Czw sty 31, 2013 16:15 Re: PORZUCONY pers Karmel jest w DS :) chore nerki :(

magaaaa - ale Lakcid był kiedyś jedynym dostępnym probiotykiem - jak jeszcze kapsułek nie było. Mają go opatentowanego czy jak się nazywa to wprowadzenie do bazy leków w takim kształcie, to nie zmieniają bo by trzeba znów płacić. :roll:
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Czw sty 31, 2013 16:41 Re: PORZUCONY pers Karmel jest w DS :) chore nerki :(

Alienor pisze:magaaaa - ale Lakcid był kiedyś jedynym dostępnym probiotykiem - jak jeszcze kapsułek nie było. Mają go opatentowanego czy jak się nazywa to wprowadzenie do bazy leków w takim kształcie, to nie zmieniają bo by trzeba znów płacić. :roll:

No tak, ale przeyznasz, że to taka nieco... archaiczna forma. I kłopotliwa.
Teraz jest tyle probiotyków na rynku, że nie wiem, po co trzymac się tego lakcidu :roll:
Sprawdziłam jeszcze na doz - i jest całe mnóstwo tańszych..
Bo myślałam, że może ten lakcid ze względów oszczędnościowych, ale to też nie.
Ostatnio edytowano Czw sty 31, 2013 16:43 przez magaaaa, łącznie edytowano 1 raz

magaaaa

Post » Czw sty 31, 2013 16:42 Re: PORZUCONY pers Karmel jest w DS :) chore nerki :(

probiotyki dla dzieci np są teraz w saszetkach może coś takiego?
szklane fiolki to porażka zawsze bałam się to łamać z myślą ,że zaraz złamie mi się na palcach :evil:
Obrazek...Obrazek

ruda32

Od: Pt maja 21, 2010 21:56

Post » Czw sty 31, 2013 17:19 Re: PORZUCONY pers Karmel jest w DS :) chore nerki :(

my już po wizycie u weta. Karmelek dostał zastrzyki i kroplówki. W niedzielę na pobranie krwi jedziemy, mam nadzieję, że nie będą chociaż gorsze. Dziś Pani wet mnie pocieszyłam mówiąc, że ma kota ok 15 lat który z jego wynikami nerkowymi co najmniej od roku nie powinien już żyć, jest fenomenem jakimś bo radzi sobie świetnie.

dziś też widziałam panią, która zapłakana wychodziła z gabinetu z pustym transporterem, pani w recepcji składała jej kondolencje...smutny widok
jo.anna

Post » Pt lut 01, 2013 17:36 Re: PORZUCONY pers Karmel jest w DS :) chore nerki :(

Joasiu, ja walczę podobnie o moją bezdomniaczkę...też ma chore nereczki, chucherko nic nie chce jeść, do tego anemia, już chyba tylko objawowo będziemy działać

Animus

Od: Nie wrz 30, 2012 18:12

Post » Pt lut 01, 2013 17:47 Re: PORZUCONY pers Karmel jest w DS :) chore nerki :(

Animus pisze:Joasiu, ja walczę podobnie o moją bezdomniaczkę...też ma chore nereczki, chucherko nic nie chce jeść, do tego anemia, już chyba tylko objawowo będziemy działać

oj, przykro mi strasznie :( a kicia długo choruje ?
jo.anna

Post » Pt lut 01, 2013 17:56 Re: PORZUCONY pers Karmel jest w DS :) chore nerki :(

Animus wiem o czym mówisz. Ciężkie chwile przed Tobą. Współczuję.
Obrazek

Kinnia

Od: Nie sie 19, 2012 21:12

Post » Pt lut 01, 2013 18:13 Re: PORZUCONY pers Karmel jest w DS :) chore nerki :(

dziewczyny, ja walczę z różnymi objawami od listopada, zaszczepiłam bidkę i się posypała,
do tego zabrałam do domu - jak wychodziła, to jakoś funkcjonowała, były kroplówki, rozrzedziły krew,
pojawiła sie anemia, podobno rozmaz ujawnił bartonelle, leczenie unidoxem, sterydem, dalej anemia...
miesiąc podawania antybiotyku, a wyniki w miejscu, pojechałam do innego gabinetu, dużo badań, powtórzone parametry nerkowe i o wiele gorsze, jakby ktoś pomylił próbki! szok, jeszcze trzustka musi być wykluczona, zobaczymy, wynik będzie po weekendzie,
Kiciulka walczyła dzielnie na zewnątrz, miała kotki, trzymała się ze swoją rodzinką długo, pzychodziła na jedzonko, tej jesieni ktoś jej zablokował okienko w piwnicy i spała pod chmurką u mnie pod domem, dobrze, że wracam późno z pracy i to zauważyłam, serce ściska, zabrałam od razu do domu, dopiero później dotarło do mnie, że ryzykowałam zdrowiem rezydentów, testy wykonałam, ujemne, jeszcze mnie korci, by zrobić wyniki w poprzednim lab. gdzie kreatynina była w normie, tylko mocznik podwyższony, teraz to jakiś kosmos. Walczymy z luźnymi kupalami i biegunkami. Podobno przy trzustce też są objawy nerkowe...Zobaczymy. Jestem w dobrych rękach. Nefrologa i zakaźnika. Ale manewrów dużo nie mamy, bo zostaje tylko renal i ipatikine. Jonogram okropny chlorki ponad 1000...potas 3,2...

Animus

Od: Nie wrz 30, 2012 18:12

[poprzednia][następna]