Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Wto lut 02, 2010 22:35 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

alus1 pisze:
trawa11 pisze:dawaj :mrgreen:

jutro przyjemność trzeba dozować teraz zmykam palulu :mrgreen:


postaram sie wytrzymac do jutra :mrgreen:
Obrazek

Danusia

 
Posty: 119538
Od: Pon kwi 02, 2007 11:56
Lokalizacja: Opole

Post » Wto lut 02, 2010 22:49 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

Ooooo, jakie tu ciekawe pomysły karmienia padły, chyba wykorzystam :twisted:
Grucha do lewatywy, no no :mrgreen:
Obrazek

Avian

Avatar użytkownika
 
Posty: 27193
Od: Śro lip 05, 2006 13:15
Lokalizacja: Poznań / Luboń

Post » Wto lut 02, 2010 22:56 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

alus1 pisze:
kalair pisze:Ślinienie nam nie zaszkodzi, gorzej z jedzeniem. :mrgreen:

a że o 22 jeść już nie należy to nie wstawiam :mrgreen:

:mrgreen: :mrgreen: Do jutra więc! :D
Obrazek
Obrazek

kalair

Avatar użytkownika
 
Posty: 233427
Od: Czw maja 24, 2007 21:07
Lokalizacja: Beskid Śląski

Post » Śro lut 03, 2010 8:57 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

Alu, to dzisiaj będzie? :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

kalair

Avatar użytkownika
 
Posty: 233427
Od: Czw maja 24, 2007 21:07
Lokalizacja: Beskid Śląski

Post » Śro lut 03, 2010 10:16 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

Sie witam 8)
Otóż drogie Ciotki - Sheba pierś z kurczaka to jest to co Behemoty lubią najbardziej :ryk:
Słuchajcie - on to ŻARŁ 8O
Dziękuje Alu za podpowiedx, dzisiaj dokupię zapas :P
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Avatar użytkownika
 
Posty: 20047
Od: Śro gru 17, 2008 20:56
Lokalizacja: Wolne Miasto Gdańsk

Post » Śro lut 03, 2010 16:07 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

Czy dzisiaj to jest jutro? Bo nic nie ma.... :evil:
Obrazek Obrazek

shira3

 
Posty: 25005
Od: Śro mar 11, 2009 21:51
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Post » Śro lut 03, 2010 16:30 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

Juz nawyższy czas na deser :ryk:
Obrazek

Danusia

 
Posty: 119538
Od: Pon kwi 02, 2007 11:56
Lokalizacja: Opole

Post » Śro lut 03, 2010 16:46 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

Alusiu czy mogłabyś w całości napisać przepis na zmodyfikowaną wersję szarlotki brazylijskiej z dodatkiem herbatników :) Moja tradycyjna właśnie się skończy i mam temat do myślenia..
...Obrazek...Obrazek

kussad

Avatar użytkownika
 
Posty: 14240
Od: Pt paź 13, 2006 9:59
Lokalizacja: Warszawa

Post » Śro lut 03, 2010 19:40 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

Dopiero do domu dotarłam cioteczki, trzeba było rodziców dopieścić :lol: i odebrać omyłkowo wysłane przesyłki ech :roll:

"SZARLOTKA BRAZYLIJSKA wg AYO - wersja zmodyfikowana na dużą blachę
- 2 szklanka mąki
- 2 szklanka kaszki manny
- 1,5-2 szklanki cukru
- 1 kg startych grubo kwaśnych jabłek
- 1 kg startych grubo słodkich jabłek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka masła
- herbatniki na spód formy 2-3 opakowania

Umyć i zetrzeć na grubej tarce jabłka (ja tarłam w maszynie więc nawet nie obierałam, wyjęłam gniazda nasienne i końcówki tylko). Sypkie składniki dokładnie wymieszać i podzielić na 3 części choć ja dzieliłam "na oko". Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym. Herbatnikami wyłożyć dno blaszki. Pierwszą część suchych składników wsypać na herbatniki /równiutko!/ na to jabłka /równiutko ale nie uklepywać/ na to następną część sypkiego /równiutko!/znowu jabłka i resztę sypkiego. Zimne masło kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu. Ważne jest, żeby nie było wyższe na środku. Piec ok godziny w temp. /chyba / 180st. Doprawiamy ciasto jak lubimy cynamonem, przyprawami korzennymi itd.
Zauważyłam, po około 15 minutach pieczenia, na wierzchu zostały ze 3 łatki sypkiego bez masła i w te miejsca dołożyłam po skraweczku żeby ten wierzch był cały zakryty. Nie przeszkodziło to ciastu urosnąć :mrgreen:
Najsmaczniejsza jest jeszcze ciepła można podać z lodami, mi koleżanka kazała zrobić polewę karmelową, ale uważam że, szarlotka była ciut za słodka przez to :wink:
Dzięki herbatnikom szarlotka się nie rozpada, ma zwarty i smakowity spód.

a oto rezultat
Obrazek

Obrazek
kotki kochają siedzieć w salonie, może dlatego że jest z tamtej strony sklep i komisariat więc dużo psów się kręci i ludziów :twisted:
Obrazek

alus1

 
Posty: 13699
Od: Śro wrz 03, 2008 16:26
Lokalizacja: Warszawa Mokotów

Post » Śro lut 03, 2010 19:52 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

Pychota :1luvu:
teraz sobie przypominam ,analizując pzrepis ,ze to robilam ,bo to be z jajek, cos mi świtalo. Tylko robiłam na małej tortownicy , i napewno mniej jabłek bylo. No nie pamiętam dokładnych proporcji. Ale doskonale smak pamietam, choc dawno robilam :oops: .
Obrazek

Danusia

 
Posty: 119538
Od: Pon kwi 02, 2007 11:56
Lokalizacja: Opole

Post » Śro lut 03, 2010 19:57 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

No właśnie pyszna jest, i wcale a wcale nie czuć kaszy której chronicznie nie cierpię od dzieciństwa, dlatego podchodziłam do tej szarlotki jak do jeża. Dopiero mocne zapewnienia koleżanki z pracy, że wcale a wcale nie czuć mnie przekonały :wink:

Dostanę od niej kolejne przepisy na ciasta bez pracy właściwie i jedno bez pieczenia :mrgreen:

alus1

 
Posty: 13699
Od: Śro wrz 03, 2008 16:26
Lokalizacja: Warszawa Mokotów

Post » Śro lut 03, 2010 20:05 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

Może i ja się skuszę na szarlotkę :mrgreen:
Obrazek

Agata&Alex

 
Posty: 4971
Od: Śro lut 11, 2009 10:14
Lokalizacja: Prudnik

Post » Śro lut 03, 2010 23:19 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

Czy mogłabyś opisać polewę karmelową?
Zainteresowały mnie zwłaszcza te herbatniki bo mimo pergaminu do pieczenia i sreberek z masła/margaryny trochę mi się przypiekł grysik :oops: Szarlotka jutro chyba się skończy...
Coś przekombinowałam z kruszonką i była "taka sobie" - moi panowie lubią grubsze kawałki.
...Obrazek...Obrazek

kussad

Avatar użytkownika
 
Posty: 14240
Od: Pt paź 13, 2006 9:59
Lokalizacja: Warszawa

Post » Czw lut 04, 2010 8:19 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

Cholercia... NA 2kg jabłek dawałam po szklance mąki, grysiku i cukru... "Wciągnie" to że tak powiem? Fakt że jak jabłka bardzo soczyste to dawałam więcej "sypkiego", ale nie po 2 szkl.
Obrazek

kinga w.

 
Posty: 22593
Od: Sob sty 31, 2009 17:41
Lokalizacja: Keadby

Post » Czw lut 04, 2010 8:27 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio-kulinarny 3

O, przepisik był. Mniam
Doberek Ali i koteczkom. :kotek:
Obrazek
Obrazek

kalair

Avatar użytkownika
 
Posty: 233427
Od: Czw maja 24, 2007 21:07
Lokalizacja: Beskid Śląski

[poprzednia][następna]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Barbasia, Blue, pibon i 247 gości