FIONA ALIAS ZUBER JUZ W DS - u Meksykanki!

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Śro cze 06, 2012 9:27 Re: FIONA-ŚMIERCIONOŚNY KOT I-serial kryminalny z pazurem w

Aha jeszcze jedno,

ponieważ jako nowy użytkownik, nie mam prawa wysyłać e-maili innym użytkownikom a dopiero po 6 miesiącach (ktoś z administratorów, chyba troszkę przesadził), więc nawet nie mam jak odpowiedzieć osobom, które wysłały do mnie informacje na priv i wychodzę na gbura co nie szanuje rozmówców.
Odpowiem więc na forum ale nieco enigmatycznie -
-- do Dalii - jeśli kot o którym piszesz to ten właśnie z Agiraj - to chyba jednak dla mnie za daleko. Jeśli masz na myśli innego kota to podeślij mi jakiś kontakt, może jakiś adres mailowy na który będę mógł napisać poza forum Miau.

-- do Amika6 -- widziałem wątek, który mi podrzuciłaś, piękny kot ale w Gdańsku. Chyba, że wiesz coś o jego innej lokalizacji (w pierwszej chwili myślałem że jest w Chełmie bo przedstawiłaś się jako osóbka z Chełma).

Michał

Michał Lubelski

Od: Wto cze 05, 2012 10:04

Post » Śro cze 06, 2012 9:39 Re: FIONA-ŚMIERCIONOŚNY KOT I-serial kryminalny z pazurem w

Michał, ale koty forumowe jezdżą po całej Polsce. Jesli tylko domek jest fajny, to transport to mały pikus jest. Ja mieszkam w Olsztynie, a kot spod Kutna dojechał do mnie. Taka czarna wredna maupa z mojego podpisu. Tak wiec wszystko da radę.
dom bez kota to nie domObrazek
ObrazekObrazekKarolObrazekZara
Wesemir[*]zawsze bede tesknic.

alma_uk

Od: Pt lut 18, 2011 19:03

Post » Śro cze 06, 2012 10:21 Re: FIONA-ŚMIERCIONOŚNY KOT I-serial kryminalny z pazurem w

Michał Lubelski pisze:Aha jeszcze jedno,

ponieważ jako nowy użytkownik, nie mam prawa wysyłać e-maili innym użytkownikom a dopiero po 6 miesiącach (ktoś z administratorów, chyba troszkę przesadził), więc nawet nie mam jak odpowiedzieć osobom, które wysłały do mnie informacje na priv i wychodzę na gbura co nie szanuje rozmówców.

Michał

Naprawdę jest taki przepis, nie pomyliłeś czegoś??? 8O

Tosza

Od: Śro mar 16, 2005 21:18

Post » Śro cze 06, 2012 10:26 Re: FIONA-ŚMIERCIONOŚNY KOT I-serial kryminalny z pazurem w

Przepraszam za OT, ale chciałabym odpowiedzieć Michałowi.

Ale pw (prywatną wiadomość) będziesz mógł wysłać wcześniej. Bodajże po 4 postach. Poprawiam - nie po 4 ale po 5 postach.

Dobrze Michale, że nie uraziła Cie odmowa wydania Fionki. Bo wyczuwam u Was fajny domek dla jakiegoś futra. :D

Podejrzewam, że gdybyś założył na Kociarni watek "szukam kota" to otrzymałbyś multum propozycji. I to z całej Polski. :lol:

Pewnie, że lepiej, żeby kot był gdzieś bliżej - ułatwia to i kontakt, i transport, mniej stresuje kota. Ale jeśli wypatrzysz wymarzonego kota nawet na drugim końcu Polski to nie rezygnuj - faktycznie koty forumowe podróżują wzdłuż i wszerz Polski.

Pozdrawiam i życzę szybkiego "zakocenia". Bo dom bez kota zdecydowanie jest pusty.

Wawe

Od: Pt wrz 24, 2004 21:14

Post » Śro cze 06, 2012 10:53 Re: FIONA-ŚMIERCIONOŚNY KOT I-serial kryminalny z pazurem w

Michał Lubelski pisze:O możliwych problemach kardiologicznych u MCO też czytałem i wcale to nie jest optymistyczne. Ogólnie mam pretensje do ludzi, że tak "gmerają" w rasach zwierząt, czym czasem stwarzają problemy, których naturalna zmienność gatunków nie tworzyła (są takie przykłady i u psów i kotów).
Ludzka próżność powoduje, że tworzone są rasy aż wynaturzone.

Gwoli wyjaśnienia.

W rasie MCO nikt "nie gmerał" do tego stopnia by koty tej rasy miały szczególne problemy zdrowotne.

Ponieważ u tej rasy dał się wyodrębnić uszkodzony gen, co do ktorego naukowcy mieli podejrzenie, że jest odpowiedzialny za zachorowania na HCM (kardiomopatia przerostowa) - hodowcy poczęli koty hodowlane badać i przeznaczać do dalszej hodowli jedynie te, ktore tych uszkodzonych genów nie mają.
Jednak sprawa z biegiem czasu okazała się nie tak prosta. Genów odpowiedzialnych za podatność na tę chorobę może być duzo więcej. U ludzi wyodrębniono już 20 genów odpowiedzialnych za HCM. U kotów MCO zidentyfikowano 2 i watpie by szukano dalszych, gdyż prowadziłoby to do całkowitej eliminacji tej rasy.
Również stwierdzono, że bardziej istonym jest - od badania genetycznego - badanie echem serca kota. HCM ujawnia się od 2-4 roku życia. Potem zachorowalność spada drastycznie i pojawia się dopiero gdzieś ok. 10-12 roku życia i prawdopodobnie związana jest z wiekiem kota (tzw. zmiany starcze).

Syberyjczyk jest tak samo naturalną rasą jak MCO i norweski leśny. Za wyjątkiem neva masquerade, ktora wyprowadzono z syberyjskich.

Naturalna zmienność gatunków - czyli dowolny dobór genów - nie spowoduje, że kot będzie super zdrowy. Raczej będzie w tym względzie wielką niewiadomą. :)

Przepraszam za ten wykład. :oops:
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Śro cze 06, 2012 10:55 Re: FIONA-ŚMIERCIONOŚNY KOT I-serial kryminalny z pazurem w

Tosza pisze:

Michał

Naprawdę jest taki przepis, nie pomyliłeś czegoś??? 8O

Nie pomyliłem. Otrzymałem taki komunikat kiedy próbowałem odpowiedzieć na priv e-mail.
"Na forum moga glosowac osoby, ktore napisaly min. 101 postow i sa zarejestrowane od min. 6 mies. To samo ograniczenie dotyczy wysylania e-mail za pomoca forum."

Głosować na nic nie miałem zamiaru ale napisane że dotyczy to też maili. 8O

M

Michał Lubelski

Post » Śro cze 06, 2012 11:08 Re: FIONA-ŚMIERCIONOŚNY KOT I-serial kryminalny z pazurem w

Mario kochana, ty się tu ze mną miejscami nie zamieniaj.
Nie przepraszaj.

To ja tu mam rolę przepraszam, że żyję...
a ty doradzasz...
I tak zostaje

Jako żubrolaik zapytam. Rozumiem, że echo serca nie jest robione przy okazji rutynowych badań okresowych, tylko wtedy gdy są do tego jakieś wskazania?
Czy dobrze myślę?
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek

meksykanka

Od: Wto mar 08, 2011 1:13

Post » Śro cze 06, 2012 11:25 Re: FIONA-ŚMIERCIONOŚNY KOT I-serial kryminalny z pazurem w

Michał Lubelski pisze:Nie pomyliłem. Otrzymałem taki komunikat kiedy próbowałem odpowiedzieć na priv e-mail.
"Na forum moga glosowac osoby, ktore napisaly min. 101 postow i sa zarejestrowane od min. 6 mies. To samo ograniczenie dotyczy wysylania e-mail za pomoca forum."

Głosować na nic nie miałem zamiaru ale napisane że dotyczy to też maili. 8O

M

sprobuj jeszcze kilka razy, po kilkunastu postach powinienes miec te opcje ... ja tez na poczatku nie mialam mozliwosci pisania PW, ale pojawila sie ona bodajze po 3 dniach. na pewno nie po pol roku!!!
Dopóki ludzie myślą, że zwierzęta nie czują - muszą one odczuwać, że ludzie NIE MYŚLĄ!
http://www.starogard.otoz.pl

ilonajot

Od: Wto maja 08, 2012 9:02

Post » Śro cze 06, 2012 11:42 Re: FIONA-ŚMIERCIONOŚNY KOT I-serial kryminalny z pazurem w

meksykanka pisze:Rozumiem, że echo serca nie jest robione przy okazji rutynowych badań okresowych, tylko wtedy gdy są do tego jakieś wskazania?

Zwykle dobre hodowle robią badania rodzicom kociaków. Muszą wyjść w porządku. I wówczas, jeśli kociak jest "na kolanka" to nie ma sensu robić tych badan profilaktycznie co roku. Można natomiast zrobić je raz - właśnie w okolicach 2-4 roku życia. Dobra lecznica wet. przed kastracją i narkozą zaleca zrobienie echa serca każdemu kotu (bez względu na rasę) lub chociażby porządne osłuchanie serca kota.
No i oczywiście - jeśli cokolwiek niepokoi w zachowaniu kota - zbytnia męczliwość, zbytni spokój normalnie aktywnego kota - to badanie warto zrobić.
Obrazek

MariaD

Post » Śro cze 06, 2012 17:36 Re: FIONA-ŚMIERCIONOŚNY KOT I-serial kryminalny z pazurem w

Ja mam do oddania dwie angory tureckie, to tak przy okazji zupełnie:-). A raczej nie ja mam tylko zaprzyjaźniona hodowla.

No AlKaidę jeszcze mam - ale ona jest persem.......
Ci którzy nie lubią kotów w poprzednim wcieleniu musieli być myszami......

Obrazek

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą - sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem"

Neigh

Od: Pt lis 16, 2007 17:10

Post » Śro cze 06, 2012 17:36 Re: FIONA-ŚMIERCIONOŚNY KOT I-serial kryminalny z pazurem w

Dzięki Mario.
Właśnie wróciłam i dobrnęłam do komputera.
Ja tak zadałam pytanie zastanawiając się nad sytuacją Fiony.
Właśnie skończyła 4 lata. Hodowla, z której pochodzi, była jaka była.
Fiona przez pierwsze 3 lata swojego życia była zadbana i (chyba) kochana.
Ma pełne komplety szczepień włącznie z białaczką.

Była na badaniach kontrolnych, wykonano jej badania krwi...
Jest żwawa i dynamiczna.
Czy w takiej sytuacji należałoby brać pod uwagę badanie echo serca tak na wszelki wypadek?
Jak się można domyśleć jeszcze żadnego kota na takie badania nie targałam... a Żuber to jednak Żuber...
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek

meksykanka

Post » Śro cze 06, 2012 17:56 Re: FIONA-ŚMIERCIONOŚNY KOT I-serial kryminalny z pazurem w

meksykanka pisze:Czy w takiej sytuacji należałoby brać pod uwagę badanie echo serca tak na wszelki wypadek?

Nie ma sensu. Jakby coś miało wyleźć już by wylazło.

Jeśli możesz, prześlij mi na malia na stronie skan rodowodu, popatrzę po przodkach. Można sporo wyczytać.
Obrazek

MariaD

Post » Śro cze 06, 2012 18:03 Re: FIONA-ŚMIERCIONOŚNY KOT I-serial kryminalny z pazurem w

Neigh pisze:Ja mam do oddania dwie angory tureckie, to tak przy okazji zupełnie:-). A raczej nie ja mam tylko zaprzyjaźniona hodowla.

No AlKaidę jeszcze mam - ale ona jest persem.......

A można coś o tych kotach do oddania? W dwupaku czy może być pojedynczy? Wiek? Płeć? Kolor biały czy inny? Jak daleko? No i na ile to adopcja, a na ile sprzedaż w "okazyjnej cenie". Bo przyznam że dotychczas w hodowlach spotrykałem tylko "adopcje" po 300-500 a nawet 800zł.
Oczywiście w porównaniu z regularnym zakupem to taniej ale...
No i przede wszystkim z kim rozmawiać, przed kim się tłumaczyć, że u mnie może kotu być dobrze :D
M

Michał Lubelski

Post » Śro cze 06, 2012 18:15 Re: FIONA-ŚMIERCIONOŚNY KOT I-serial kryminalny z pazurem w

MariaD pisze:Jeśli możesz, prześlij mi na malia na stronie skan rodowodu, popatrzę po przodkach. Można sporo wyczytać.

To postaram się zrobić zdjęcia Rodowodu i prześlę (najwyżej w kawałkach). Nie mam niestety w domu działającego skanera.
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek

meksykanka

Post » Śro cze 06, 2012 18:35 Re: FIONA-ŚMIERCIONOŚNY KOT I-serial kryminalny z pazurem w

ale tu się dzieje 8O
nic mądrego nie mam do napisania :oops:
ale chciałam tylko napisać (i piszę), że jestem i trzymam kciuki.
Za:
- Milunię (bo ją najbardziej kocham :oops: )
- Żubra
- meksykankę
- Michała i Jego decyzje
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

[poprzednia][następna]