Patmol pisze:nie znam, bardzo dziękuje, wypróbuję![]()
do każdej zupy można dawać dynie Hokkaido ze skórką? czy tylko do tej?
bardzo trudno ta skórka schodzi
Dyni hokkaido w ogóle się nie obiera.
Patmol pisze:w przyprawach był jeszcze imbir i kminek
Nie dawałabym - wg mnie te przyprawy zupełnie nie pasują do dyni hokkaido, bo ma ona swój wyraźny smak. Do innych odmian dyni mogłabym dodać trochę imbiru, ale kminek - nie.
Patmol pisze:wszystkie dyniowe (niezbyt skomplikowane przepisy) mile widziane
Robiłam kiedyś placki z dyni. Coś takiego:
* 1,5 szklanki dyni startej na grubych oczkach tarki,
* 2 jajka,
* 5-6 łyżek mąki (można 3-4 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej),
* odrobina soli i pieprzu,
* olej do smażenia lub tłuszcz kokosowy
Dynie zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać resztę składników i wymieszać. Rozgrzać tłuszcz i smażyć małe placuszki na zloty kolor.
Na słodko:
3 szkl. dyni startej na tarce o dużych oczkach,
6 łyżek mąki,
1 jajko,
3 łyżki brązowego cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki śmietany,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka soku z cytryny,
szczypta soli
Wymieszać w misce wszystkie składniki. Rozgrzać oliwę na patelni, smażyć placuszki na zloty kolor. Podawać z cukrem pudrem.
Placki z dyni pikantne
* 200 g dyni startej na tarce z dużymi oczkami
* 1 marchewka średniej wielkości starta na tarce z dużymi oczkami
* ok. 10 cm kawałek pora pokrojony w cienkie plasterki
* ½ pęczka dymki drobno pokrojonej
* 3 jajka
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
* 1 łyżeczka przyprawy curry
* sól, pieprz
* olej do smażenia
Składniki należy wymieszać i smażyć niewielkie placki na rozgrzanym oleju. Porcje ciasta nie powinny być zbyt duże, a temperatura smażenia zbyt niska, gdyż placki zamiast chrupiące, będą miękkie i tłuste. Można podawać z jogurtem lub śmietaną.
I jeszcze znalazłam to, ale wykonania nie sprawdzałam:
Pyszne placki z dyni
* 1 kg dyni zwyczajnej
* duże kwaśne jabłko
* 2 jajka
* 3–4 łyżki zsiadłego mleka lub kefiru
* 1,5 szklanki mąki
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 torebki cukru waniliowego
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* sól
* olej do smażenia
* jogurt owocowy
Dynię obierz, usuń miękki miąższ z pestkami, pokrój na małe kawałki.
Włóż do płaskiego garnka, podlej 2 łyżkami wody, przykryj i duś, co jakiś czas mieszając, aż będzie miękka.
Ostudź, przełóż do miski, rozgnieć widelcem.
Obierz jabłko i zetrzyj na tarce, dodaj do dyni.
Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, cukier waniliowy oraz cynamon.
Wbij jajka, dodaj zsiadłe mleko lub kefir. Wymieszaj.
Usmaż porcje ciasta na oleju na złote placki z dyni.
Oprósz cynamonem, udekoruj kleksem jogurtu.
Udanych eksperymentów!

Edit: uściśliłam ilość śmietany w jednym z przepisów.
