Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie paź 28, 2012 18:40 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

Kontenerek kup koniecznie - będzie Ci służył bardzo długo. Ja mam torbę i polecam (mniej więcej taką: http://allegro.pl/m-torba-zolux-transpo ... 56132.html ), rozmiar myślę M, bo to nie jest duży kot, ale wygodniej będzie mu niż w S, jak już dorośnie. Będzie mógł się swobodnie przekręcić.
Top młody kociak. Na spokojnego, statecznego miziaka musisz chyba jeszcze trochę poczekać.
Z lodówki naprawdę nie można dawać nic - ani mleka, ani mokrej karmy.
Co do dawki suchej karmy - rób tak, jak na opakowaniu. Nie przekarmiaj go. To w zupełności mu wystarczy. Później będziesz miał problemy z nadwagą itp. Zwłaszcza, że dodatkowo dajesz mu przecież mleko. Co do traktowania mleka jako pełnoporcjowy posiłek, to ja nie wiem, niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni :)

Kociak jest przecudny! Słodki :) Nie wygląda na chorego, pewnie samemu udało mu się zwalczyć KK (jeśli nie dostał leków).

A do weta lepszego, do Gorzowa, to jednak będziesz musiał pojechać raz na jakiś czas. Szczepienia co roku, więc niezbyt często. W kontenerek możesz mu wrzucić przed podróżą kocyk, zabawkę.
U mnie kontener stoi zawsze otwarty na podłodze. Olimpia traktuje go trochę jak legowisko, miejsce, gdzie może schować się przed zbyt nachalnymi dziećmi, które przyjeżdżają od czasu do czasu - czuje się w nim dobrze, bezpiecznie. Dlatego też podróż nie jest takim dużym stresem - zna miejsce, w którym jest zamknięta.
Obrazek

Patti:)

Od: Wto lis 17, 2009 17:08

Post » Pon paź 29, 2012 5:48 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

Transporterek być musi, naprawdę.Dla mnie wygodniejsza jest torba transportowa, ponieważ chodzę do weta na piechotę.Do samochodu transporter lepszy.Niektóre są bardzo drogie, ale najzwyklejszy wystarczy, nie używa się go przecież zbyt często.Co innego, jeśli nosi się w nim dziczki, albo koty jadą w długą podróż.Nie musi też być tak, że żywiołowy kotek będzie źle znosił podróż.A tak w ogóle to cieszyłabym się, że kociak rozrabia, to oznaka zdrowia.Apatyczny, spokojny kotek to dla mnie sygnał, że dzieje się coś złego.Moja tymczaska Tola była kotkiem, który łaził nawet po karniszu, po siatce balkonowej wspinała się jak pająk.Dziś ma dwa lata, jest spokojną kocicą.Nigdy nie chorowała i niech tak zostanie.Mania, kotka, która jest teraz u Conchity podobnie.Ciesz się więc, że maluch szaleje.
Mleko na pewno nie może być podstawą diety, koty są mięsożercami.Wiele osób na forum daje kotom surowe mięso , ja również.Do tego dobra, sucha karma, bezzbożowa najlepiej.Jest dość droga, ale przy jednym kocie nie wyjdzie drogo.Poza tym dobrej karmy kot zje mniej,a naje się, będzie zdrowy, będzie miał ładną sierść i weta będzie odwiedzał rzadko.Kociaka trzeba zaszczepić kilka razy, dorosłego kota szczepi się raz na 2-3 lata.
Co do mleka- nie daję go moim kotom, boję się biegunki, ale biały serek, jogurt i śmietanę owszem.Masła też czasem poliżą.Dostają również surowe żółtko jajka, mam ekologiczne, nie boję się więc tego im dawać.Wszystko to dostają rzadko, raczej jako uzupełnienie diety.Każdy jednak ma swoje upodobania kulinarne i to, co jednemu kotu smakuje, dla drugiego jest nie zjadliwe.Nie każdą suchą karmę też akceptują.Acany nie tkną na przykład.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pon paź 29, 2012 11:20 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

Shark pisze:Jak to jest? ma jeść do oporu czy zalecaną dawkę?
Do wody kupiłem mu osobną miske potem chyba kupię automat.

A mleko może uwielbiać całe życie. Większośc kotów uwielbia mleko, smietanę (jeżeli juz to kupuj tłustą 18-22% tłuszczu), białe serki, jogurt i wszelki nabiał. U mnie kradną też ser żółty albo wylizują miseczke po lodach

Takie wynalazki można już mu dawać? Śmietana chyba ma laktozę?

Mam pytanie co do mleka jeszcze...
Mleko chyba można już mu dawać prosto z lodówki?
i czy mleko mam traktować jako pełnowartościowy posiłek?

Jeżeli nie ma biegunki po śmietanie i serku, to można. Jak ma, to tylko kocie mleko.

Nic z lodówki.

Dopóki rośnie nie ogranicza się jedzenia. Jak będzei dorosły można mu porcjować.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Pon paź 29, 2012 18:09 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

Ale miał kociak szczęście, że spotkał Ciebie na swojej drodze życia :1luvu: Cudny jest, zwłaszcza na ostatnie fotce. No i fajnie się czyta takie wątki początkujących kociarzy :lol: mających ten komfort, że ktoś doświadczony dobrze doradzi. Ja jak lata temu znalazłam tygodniowego Tofisia z suchym jeszcze pępuszkiem nie miała takiej możliwości i mimo sporego doświadczenia w kocich sprawach, z taką malizną działałam na czuja. Że przeżył to cud, bo nie było jeszcze takich karm dla maluchów itp rzeczy. Życzę Wam wielu szczęśliwych wspólnych chwil i będę zaglądała oczywiście
Obrazek

"Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi: iść przez życie nie czyniąc hałasu."
Ernest Hemingway

ewan

Od: Nie cze 21, 2009 19:19

Post » Pon paź 29, 2012 19:24 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

Bardzo sympatyczny wątek.

Może nie wiesz, ale ludzie dzielą się na tych, co lubią koty i na tych, co jeszcze tego nie wiedzą :wink:
Pozdrawiam.

MaybeXX

Od: Pon sie 13, 2007 17:18

Post » Pon paź 29, 2012 22:15 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

MaybeXX pisze:Bardzo sympatyczny wątek.

Może nie wiesz, ale ludzie dzielą się na tych, co lubią koty i na tych, co jeszcze tego nie wiedzą :wink:
Pozdrawiam.

Święte słowa :ok: Potwierdza się stara prawda, że Ci nie lubią kotów którzy ich jeszcze nie mieli :lol:
No i pamiętaj Shark, każdy zaczynał od jednego, a później to już leci... :wink:
Obrazek

"Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi: iść przez życie nie czyniąc hałasu."
Ernest Hemingway

ewan

Od: Nie cze 21, 2009 19:19

Post » Nie lis 18, 2012 14:55 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

Co u Was słychać?

MaybeXX

Od: Pon sie 13, 2007 17:18

Post » Nie lis 18, 2012 18:07 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

rozmawiałam z Sharkiem na GG około tydzień temu - u chłopaków wszystko w w porządku - wałkowaliśmy: krytą kuwetę, drapak i hamak na kaloryfer lub ścianę - prosiłam Sharka o zdjęcia Puszka, ale to bardzo zapracowany człowiek ...
za to ja w tygodniu nie miałam czasu na pogaduchy :wink:
jak będę coś więcej wiedziała to zreferuję :ok:
Urwis [*] 01.03.2014 r.; Franek [*] 07.11.2014 r.; Młody zaginął 24.09.2019 r.; Adek [*] 08.03.2020 r.; Morf [*] 02.06.2021 r.; Kotka Polka zaginęła w lipcu 2022 r. - kiedyś się spotkamy

isabell36

Od: Pt gru 25, 2009 17:56

Post » Czw gru 06, 2012 0:37 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

co u kotka?

wilhelm170

Od: Pt cze 08, 2012 19:32

Post » Sob gru 22, 2012 21:52 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

z tego co wiem to 3,5 letni chrześniak sharka ma alergię, więc kotek musi szukać nowego domu :cry:
dałam namiary na CatAngel
szkoda, że ta alergia wyszła, Puszek został obkupiony i chyba do nowego domku pójdzie z wyprawką - mam jedynie nadzieję, że znajdzie domek :cry:
Urwis [*] 01.03.2014 r.; Franek [*] 07.11.2014 r.; Młody zaginął 24.09.2019 r.; Adek [*] 08.03.2020 r.; Morf [*] 02.06.2021 r.; Kotka Polka zaginęła w lipcu 2022 r. - kiedyś się spotkamy

isabell36

Post » Wto gru 25, 2012 1:27 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

No nie :(
Taki sympatyczny wątek i takie zakończenie ?
Czy chrześniak mieszka razem z kotem ? Jeśli nie, to nie widzę powodu oddawania kociaka który też już przecież przywiązał się do nowego Pana i domu. Musiałabym oddać moje trzy koty, bo mój brat też ma MEGA uczulenie na kocią sierść. To przecież nie koniec świata. Brat się odczula i na pewno nigdy nie oddałabym moich kotów z takiego powodu. Ba! Nawet gdyby ktokolwiek z nas (córka, mąż czy ja) miał alergię to koty by zostały z nami. Nie ma innej opcji, to członkowie naszej rodziny.

malutka_8

Od: Pon sie 04, 2008 9:04

Post » Wto gru 25, 2012 19:31 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

Ja sobie tego też nie wyobrażam żeby oddawać kota ze względu na uczulenie
- ale jak wywnioskowałam z rozmowy to shark mieszka z rodzicami i siostrą, której 3,5 letni synek jest uczulony.
Nie mam pojęcia czy to nacisk rodziców, czy kociak broi i chłopak ma go po prostu dość (chociaż w tą wersję trudno mi uwierzyć) bo ostatnie nasze rozmowy były bardzo oschłe - krążące tylko wokół oddania kociaka :cry: a ostatnio shark wogóle nie odpisał :evil:

cóż pięknie zapowiadająca się historia zakończyła się fiaskiem :cry: :cry: :cry:

isabell36

Post » Wto gru 25, 2012 22:45 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

Uczulenie nie jest taką prostą sprawą.
Nie zawsze można odczulać, nie każdego na to stać, nie każdy też wierzy w skuteczność tych metod.
Jest to szczególnie trudne w sytuacji, gdy uczulone są dzieci.
Dlatego współczułbym sharkowi i nie oceniał go negatywnie.

mapi_

Od: Wto sie 07, 2012 22:17

Post » Śro gru 26, 2012 4:54 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

mapi_ pisze:Uczulenie nie jest taką prostą sprawą.
Nie zawsze można odczulać, nie każdego na to stać, nie każdy też wierzy w skuteczność tych metod.
Jest to szczególnie trudne w sytuacji, gdy uczulone są dzieci.
Dlatego współczułbym sharkowi i nie oceniał go negatywnie.

Ale bardzo często jest to tylko hasło-pretekst, w rzeczywistości nikt nie jest uczulony... :(
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Śro gru 26, 2012 16:00 Re: Oddam 3 tygodniowego kotka!!! (Nieaktualne)

zarówno mapi_ jak i Gretta mają rację
ale ...
nie wiemy co jest powodem oddania kociaka dlatego nie oceniajmy chłopaka pochopnie - w końcu uratował Puszkowi życie i widać było, że go pokochał

los po prostu postanowił inaczej

nam zostaje jedynie trzymać kciuki aby kotek trafił do dobrego domku, a nie został niechcianym prezentem pod choinkę ...

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

isabell36

[poprzednia][następna]