Witajcie
Obiecalam jeszcze w poprzednim watku przepis na sernik z twarozku homogenizowanego. Co prawda oparlam sie pokusie i sernika na razie nie upieklam, ale przepis wstawiam
Polski sernik z fromage blanc750 g twarozku homogenizowanego (moze byc Jockey, ja uzywam Lidl Nature 20%-sprzedawany w kilogramowych kubełkach)
6-7 jaj
125 g masla
2 pelne lyzki maki ziemnaczanej
pol lyzeczki proszku do pieczenia
200g cukru albo mniej
1 cukier waniliowy
1 lyzka soku z cytryny 
Utrzec zoltka z cukrem.

Dodac miekkie maslo, proszek, make ziemniaczana, serek, sok cytrynowy.

Wymieszac dokladnie, az masa osiagnie jednolita konsystencje.

Bialka (ze szczypta soli) ubic na sztywna piane i po troszku dodawac do masy, delikatnie mieszajac drewniana lyzka.

Wstawic do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec ok. 1 godz., az gora zrobi sie zlota (ogrzewanie piekarnika wlaczyc tylko dolne).
Mozna dodac rodzynki, brzoskwinie-co sie lubi.
Najsmaczniejszy jest nastepnego dnia, schlodzony w lodowce.