Kreska i Jeżyk - mały update... zdjęcia str. 91.

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Czw sty 11, 2007 15:53

Nutra Platinum Edition ma wersje light 9% tluszczu i odchudzajaca 13% tluszczu.
Nie wiem czemu odchudzajaca ma wiecej tluszczu 8O .
A Trovet ma karme odchudzjaca 8,4% tluszczu.

My bedziemy tez probowac na France, zanim bedzie za pozno :twisted: .
Ale jak sie watroba uspokoi.
Moje krotkowlose nie dostaja odklaczacza, nie pawikuja.
Karmel w sezonie dostaje lyzeczke bezopetu na tydzien i starczy.
Ciesze sie,ze Kreska ma lepszy nastroj :D .

Gen

Od: Czw paź 21, 2004 11:59

Post » Czw sty 11, 2007 16:33

A mi wczoraj przyszło do głowy, że na kupy może wpływać źle właśnie karma light. Wczoraj na kolację dałam Jeżowi trochę hills'owego lighta i kupa nie była już tak piękna jak po dość tłustym, gotowanym indyku.
Znowu brakuje mi wiedzy z biologii: czy tłuszcz wpływa na coś w funkcjonowaniu ogranizmu poza tym, że się go spala, żeby był pokarm dla komórek????
dziś nasypałam mu trochę adulta Kreski.. zobaczymy, jaki będzie efekt .. końcowy :wink:
Jeśli moje obserwacje się sprawdzą, zostanę chyba przy biomillu homecat, który ma 13%.. tyle co niektóre lighty...

A odkłaczać, to powinnam Kreskę, bo ona czasem ma problemy z kupkaniem każdego dnia... ale nie jest to nigdy sprawa najważniejsza. Nie ma pawików..
Jeż jest strasznym czyściochem, ale on ma bardzo krótkie futerko. Kreska ma dłuższy włos, dlatego powinnam jej troche pomagać!

Kreskowy humor poprawia się z dnia na dzień! Karma s/d działa, bo Kreska dużo więcej pije! juuupi!!
Agata & Kreska & Jeż
Obrazek Obrazek

agacior_ek

Od: Pon wrz 05, 2005 9:23

Post » Czw sty 11, 2007 16:42

Moze tak byc, ze kupy na lighcie sa luzniejsze, bo zawiera wiecej wloknika, blonnika, zeby wypelnic zoladek i przyspieszyc perystaltyke. Z 2 strony kot ma prawo do luznej kupy przy wprowadzeniu nowej karmy. Daj mu kilka dni.

Gen

Post » Czw sty 11, 2007 17:27

Gen pisze:Moze tak byc, ze kupy na lighcie sa luzniejsze, bo zawiera wiecej wloknika, blonnika, zeby wypelnic zoladek i przyspieszyc perystaltyke. Z 2 strony kot ma prawo do luznej kupy przy wprowadzeniu nowej karmy. Daj mu kilka dni.

A jeśli się okaże, że on tak reaguje na lighty, zignorować to, czy przestawić na karmę o większej zawartości tłuszczu???
Agata & Kreska & Jeż
Obrazek Obrazek

agacior_ek

Post » Czw sty 11, 2007 17:35

agacior_ek pisze:
Gen pisze:Moze tak byc, ze kupy na lighcie sa luzniejsze, bo zawiera wiecej wloknika, blonnika, zeby wypelnic zoladek i przyspieszyc perystaltyke. Z 2 strony kot ma prawo do luznej kupy przy wprowadzeniu nowej karmy. Daj mu kilka dni.

A jeśli się okaże, że on tak reaguje na lighty, zignorować to, czy przestawić na karmę o większej zawartości tłuszczu???

Szczerze mowiac, jesli ma po prostu troche luzniejsze kupy - to ja bym sie nie przejmowala. Natomiast, jesli sa bardzo smierdzace,ze sluzem itp lub jest ich za duzo - to zmienilabym karme. Wage kota mozna zawsze regulowac nie tylko kalorycznoscia karmy, ale i iloscia tejze :twisted: . Nie wiem, czy mozna tak uogolnic z lightami, bo przeciez maja rozny sklad, moze powinnas szukac takiego, co ma mniej blonnika?

Gen

Post » Czw sty 11, 2007 17:40

Gen pisze:Szczerze mowiac, jesli ma po prostu troche luzniejsze kupy - to ja bym sie nie przejmowala. Natomiast, jesli sa bardzo smierdzace,ze sluzem itp lub jest ich za duzo - to zmienilabym karme. Wage kota mozna zawsze regulowac nie tylko kalorycznoscia karmy, ale i iloscia tejze :twisted: . Nie wiem, czy mozna tak uogolnic z lightami, bo przeciez maja rozny sklad, moze powinnas szukac takiego, co ma mniej blonnika?

Kupy ma luźniejsze, bardzo brzydko woniejące... jeśli nie są biegunką, są takie.. "włókniste".. jakby część jedzenia nie była trawiona do końca. Jest ich dużo.
Jeż na light'cie jest rzeczywiście ciągle głodny i je chyba więcej niż jadł karmy 'pełnowartościowej'.
On się roztył po acanie..zawsze był duży i dobrze zbudowany.. ale od września zaczął mu po prostu rosnąć brzuchol :?
Agata & Kreska & Jeż
Obrazek Obrazek

agacior_ek

Post » Czw sty 11, 2007 17:57

To dalabym sobie spokoj i przestawila Jeza na karme "jelitowa" ktoras. Np Hill's ma 5% tluszczu i kupy beda ladne.

Gen

Post » Czw sty 11, 2007 20:03

agacior_ek pisze:On się roztył po acanie..zawsze był duży i dobrze zbudowany.. ale od września zaczął mu po prostu rosnąć brzuchol :?

Co to za pomowienia i potwarze rzucane na biednego Kotecka? :twisted:
Kotecek zaczal magazynowac zapasy na zime i ciezkie czasy kiedy karmia jakimis kurakami i innymi wynalazkami ;)
Obrazek

goska_bs

Od: Czw mar 23, 2006 18:12

Post » Czw sty 11, 2007 20:05

goska_bs pisze:
agacior_ek pisze:On się roztył po acanie..zawsze był duży i dobrze zbudowany.. ale od września zaczął mu po prostu rosnąć brzuchol :?

Co to za pomowienia i potwarze rzucane na biednego Kotecka? :twisted:
Kotecek zaczal magazynowac zapasy na zime i ciezkie czasy kiedy karmia jakimis kurakami i innymi wynalazkami ;)

Gosiu, ciiiii, bo jeszcze Jeż usłyszy co tu o nim piszę i się obrazi :oops: i z kim będę się w nocy przepychać i walczyc o poduszkę??? :roll:
Agata & Kreska & Jeż
Obrazek Obrazek

agacior_ek

Post » Czw sty 11, 2007 23:00

agacior_ek pisze:Kupy ma luźniejsze, bardzo brzydko woniejące... jeśli nie są biegunką, są takie.. "włókniste".. jakby część jedzenia nie była trawiona do końca. Jest ich dużo.
Jeż na light'cie jest rzeczywiście ciągle głodny i je chyba więcej niż jadł karmy 'pełnowartościowej'.
On się roztył po acanie..zawsze był duży i dobrze zbudowany.. ale od września zaczął mu po prostu rosnąć brzuchol :?

Może faktycznie lepiej mniej ale bardziej tłustej karmy. :roll: Może lighty mu nie służą... A Ty chyba dzielisz na porcje? Bo przy Kresce to raczej w misce stać nie może... ?

kropka75

Od: Śro lut 09, 2005 11:15

Post » Czw sty 11, 2007 23:03

dzielę na porcję.. ale nie ze względu na Kreskę, tylko na Jeża.. który zjada od razu wszystko co dostanie, niezależnie od ilości.
A Kreski miseczka stoi na parapecie, gdzie Jeż nie wskakuje... ona nie potrafi jeść dużymi porcjami. Skubie sobie po 10 chrupek...
Agata & Kreska & Jeż
Obrazek Obrazek

agacior_ek

Post » Czw sty 11, 2007 23:23

U mnie najgrubsza jest Kitka, ale dama w średnim wieku ma prawo być nieco "przy kości" ;)
W miskach papu jest cały czas 8)
A Jeża proszę nie przezywać - śliczny jest, a tu z brzucholem wyskakują :twisted:
Obrazek Polska - katolska oraz kibolska

Kicorek

Od: Pon sie 30, 2004 9:47

Post » Pt sty 12, 2007 7:50

agacior_ek pisze:dzielę na porcję.. ale nie ze względu na Kreskę, tylko na Jeża.. który zjada od razu wszystko co dostanie, niezależnie od ilości.
A Kreski miseczka stoi na parapecie, gdzie Jeż nie wskakuje... ona nie potrafi jeść dużymi porcjami. Skubie sobie po 10 chrupek...

A on na ten parapet nie wchodzi, bo? :D
Dydek kiedyś nie umiał wskoczyć na meble, gruba doopa go przeciążała i nie dało się za chiny. Do czasu, gdy postawiłam na meblach miskę Kropki. Nauczył się w jeden dzień. :lol: :twisted:
I już nie ma dla niego niedostępnych miejsc, mimo 6 kilo. :twisted:

A powiedz mi ile ma taka porcja i ile ich jest? Pytam, bo odkąd ja próbuję dzielić to mi wychodzi, że Kropa je ok. 20-30g, a Dydek ok. 40g, czyli koło połowy normy... 8O

Kicorek pisze:U mnie najgrubsza jest Kitka, ale dama w średnim wieku ma prawo być nieco "przy kości" ;)

Ona tak specjalnie, żeby było się do czego tulić. :D Kropa np. ma przecudne futro na brzuchu, też specjalnie :twisted: i często nam je prezentuje wywracając koła. A że dotknąć się tego nie da to już inna rzecz... :twisted: Przewrotna, babska natura. 8)

kropka75

Post » Pt sty 12, 2007 18:52

kropka75 pisze:A on na ten parapet nie wchodzi, bo? :D
Dydek kiedyś nie umiał wskoczyć na meble, gruba doopa go przeciążała i nie dało się za chiny. Do czasu, gdy postawiłam na meblach miskę Kropki. Nauczył się w jeden dzień. :lol: :twisted:
I już nie ma dla niego niedostępnych miejsc, mimo 6 kilo. :twisted:

A powiedz mi ile ma taka porcja i ile ich jest? Pytam, bo odkąd ja próbuję dzielić to mi wychodzi, że Kropa je ok. 20-30g, a Dydek ok. 40g, czyli koło połowy normy... 8O

Nie wiem, dlaczego.. wolę nie wiedzieć, bo jeszcze się nauczy.. a wtedy naprawdę będzie problem, bo Kreska z głodu mi padnie.
Parapet jest bardzo wąski.. tak. ok 25 cm. I dość wysoki, ale Jeż i na wyższe miejsca potrafi wskoczyć, więc może szanuje Kreski jadalnię :)

Porcja hmm.. nie mam dobrej wagi kuchennej, więc nie wiem, ile tam jest, ale dziennie Jeż dostaje 4 garstki chrupek: dwie rano, 1 o 15 i 1 wieczorem.. chyba że wracamy z mamą późno, wtedy są dwie rano i dwie wieczorem.
Z wyliczeń mi wychodzi, że Jeż zjada dziennie ok 60 gram. no i tyle podobno ma zjadać.
ale teraz nastąpi lekka zmiana diety.. tzn. nie będzie juz tylko suchego, ale też i gotowaniec, który tak mu ostatnio posmakował! na pewno dobrze mu to zrobi!

A u Kreski mamy bachowy regres.. mała ucieka na sam widok mnie, albo mamy. wczoraj było siuuu na łóżko..
ciekawe ile taki stan będzie trwał i kiedy wreszcie dojdzie, do jej małego łepka, że nie ma się czego bać :?:
Agata & Kreska & Jeż
Obrazek Obrazek

agacior_ek

Post » Pt sty 12, 2007 19:48

U mnie gotowaniec też smaczny i też pomaga, przynajmniej kupal ok. :) Fajnie, że i Jeżowi pasuje. :) Zawsze to lepiej gdy kot gotowane je, nie trzeba się bawić w mrożonki, można przynieść na świeżo, pokroić, walnąć do gara i już. :)

Ciekawe czemu ta Kreseczka taka nerwowa. Może przez te dolegliwości? Takie stany zapalne przyjemne nie są i naprawdę mogą dokuczyć, wiem coś o tym, to pieczenie... uczucie nie z tej ziemii. :roll:
Głaśnij ślicznotę od ciotki. :)

kropka75

[poprzednia][następna]