ab. pisze:...
A dawanie barfa lub bezzbożówek uważają za fanaberię pańci z rasowcami.
Przypominam, że u mnie dawania barfa to "fanaberie pańci z dachowcem", bo przecież dachowiec nie ma wymagań, nie to co MAINE COON chociażby, który to ma ZUPEŁNIE inne wymagania, niż byle jaki kot.
W ogóle się dowiedziałam, że TŻ zrobił naszej ulubionej fryzjerce (to nie ironia - karmi, czym karmi, ale jest super ciepłą osobą i fantastycznie potrafi i obciąć, i pofarbować, i ułożyć, no perełka w swoim fachu) cały wykład na temat karmienia i posłał jej to przez FB. Pokazał mi to, co wysłał i naprawdę zrobiło to na mnie wrażenie. Napisał wszystko delikatnie, że ma takiego fajnego Bubu, i że go polubiliśmy, no i co do tego RC to my mamy tego kotka no i już dużo czytaliśmy, i że może ona po prostu nie wie, to on chciał tylko powiedzieć, że tego Royala to wykupił Mars od Whiskasów i Pedigree i teraz to same śmieci, i żeby przejrzała skład, i podlinkował jej suche Acanę i Applawsa w wersjach dla małych psów (bo słusznie uznał, że skoro wierzy w ten podział ras tak samo, jak jej praktykantka, no to niech ma), podlinkował artykuły o żywieniu psów i kilka wątków na Barfnym Świecie...
No cóż, postarał się, ale mu nie odpisała - chociaż biedny próbował.
My zanim wzięliśmy Lunę przeczytaliśmy parę rzeczy i wszędzie były teksty w stylu "patrzcie na skład, bo musi być mięso!". I tego Royala odrzuciłam tak bezwiednie, po pierwsze uznałam, że jest za drogi, a po drugie - nie znalazłam w składzie choć jednej pozycji o nazwie "mięso z...", dopiero sporo później doczytałam, jakie to oszukaństwo jest i w ogóle po prostu taki pierońsko drogi Whiskas w wielu rodzajach (jedne z glutenem pszennym, inne kukurydzianym, inne z mączką pszenną - cóż za wybór!).
Nie bez powodu szczury i myszy w hodowlach nierzadko karmi się Royalem - tyle zbóż w jednym ziarenku, a białka zwierzęcego akurat tyle, co dla wszystkożernych gryzoni

A żeby było pozytywnie: Luna dostała dziś tę mieszankę z kurczaka i szpondra w kawałkach, bez mielenia, i pochłonęła wszyściutko. Łącznie z suplementowym sosikiem