WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA IV- felietonik o polowaniu...

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro kwi 17, 2013 20:14 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA IV- KURĘ roku przyznajemy!

Czemu ludożercą :?: 8O
Jeszcze nikogo nie pożarłam. Na razie :mrgreen:
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Śro kwi 17, 2013 20:18 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA IV- KURĘ roku przyznajemy!

Kotkins nie bede w tym roku w Polsce.
Ale tak jak napisalam powyzej...
Ktos u nas zawital... :dance:

lolav

Od: Pon lut 06, 2012 13:25

Post » Śro kwi 17, 2013 20:28 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA IV- KURĘ roku przyznajemy!

lolav pochwal sie, dzie zdjecie ha? :evil:

kotkins no bo tak - pracuje przy kompie, wiem zmora i tego ten, ale taka mam prace.
Dotad mialam wade oczu- na jedno +0,5, na drugie -0,5 (kurna to nie zart :evil: ) i astygmatyzm jak pewnei sie domyslasz kotkinw. w poziomie astygmatyzm jakby co.
W ciagu ostatnich dwoch lat, wlasnie podczas pracy z komputerem moja wada jest taka- prawe oko -0,5 czyli sie nie zmienila, ale na drugie mam +1, czyli poszloooo(tylko spodziewalam sie zawsze ze w druga strone pojdzie anie tak, w szoku bylam normalnie). Okulary przepisane na stale:(((nie luie szkiel, juz nie lubie. Kiedys lubilam bo szyk zadawaly i nie musialam nosic nonstop. Pytanie jest takie- co sadzisz jako lekarz o soczewkach kontaktowych? Czy w ogole jest sens je robic przy mojej wadzie wzroku? No i jak juz, to jakie soczewki? Bo sa rozne rodzaje, ktore sa zdrowsze dla oka ze sie tak wyraze?
dom bez kota to nie domObrazek
ObrazekObrazekKarolObrazekZara
Wesemir[*]zawsze bede tesknic.

alma_uk

Od: Pt lut 18, 2011 19:03

Post » Śro kwi 17, 2013 20:39 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA IV- KURĘ roku przyznajemy!

Kurza twarz - Almo- masz podobny do mnie astygmatyzm.
Trzeba przy tym uważać żeby nie fiknąć orła, gdy się
zapomni okularków, kurcze blade.
Ciekawam co Kotkins rzeknie, kurka wodna.
Z lęku przed rusycyzmem wielu naszych braci, nie mówi „kot się czai”, lecz „kot się herbaci” ---- Jan Sztaudynger
Obrazek...ObrazekA tu znajdziesz nasz koci wątek: http://tiny.pl/hk6cq

Monika_Krk

Od: Wto lis 27, 2012 12:51

Post » Śro kwi 17, 2013 20:47 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA IV- KURĘ roku przyznajemy!

ja nie fikam orlow. Ogolnie chodze ez okularow i spokojnie daje rade. Z daleka co prawda malych liter nie zobacze, ciekawe czemu 8)

A co astygmatyzmu to w szkole pamietam zawsze ale to zawsze mialam na pienku z plastyczka. Bo ja przy linijce nawet jak machalam prosta linie, to z reguly byla ona skrzywiona w lewo, prawo pochylona. i zawsze mnie do szalu doprowadzalo ze ona uwazala ze jest zle narysowane, kiedy dla mnie bylo prosto. Co z tego ze pochylone? :ryk:
I zawsze pielegniarka szkolna wysylala mnie do okulsty, ktory do 15 roku mego zycia nigdy nie widzial u mie zadnej wady :roll:
zreszta nigdy jako dziecko nie narzekalam na wzrok, baaaa... mialam niemal sokoli, wszystko otrafilam z daleka wypatrzec :lol:

Ogolnie poruszam sie bez okularow tak naprawde :oops:

mam takie jeszcze zanim wada mi sie poglebila, ale uzywam ich glownie do ogladania telewizji, jesli za maly ekran jest albo literki w apisach niewyrazne :wink:

No ale chyba juz czas na jakies zmiany. dlatego chcialam sprobowac soczewek, tylko nie wiem czy jest sens...
kotkins poradz :wink:
albo cudowny lek na naprawe oczek niech ktos znajdzie :mrgreen:

alma_uk

Post » Śro kwi 17, 2013 20:50 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA IV- KURĘ roku przyznajemy!

Tak ,ale tylko te w profesjonalnym gabinecie. W necie nie kupuj, jest sporo chińskich podróbek znanych marek.
Przy takiej wadzie (różnowzroczność plus astygmatyzm?) nie powinno być problemu.
Może być problem tylko jeśli różnica między oczami będzie powyżej 3 Dioptrii.
Szkła okularowe wtedy nie wchodzą w grę.

Soczewki to fajna alternatywa okularów.
Generalnie różnowzrocznym proponuję się teraz zabiegi laserowe. To ma sens ale nie jest tanie.
Wiesz , wiele zależy od ostrości wzroku, dlatego potrzebne jest badanie.

Kurczę ostatnio była dziewczyna po 20-stce zbadana przez optometrystę, miała wg niego jakiś mały minus ale ją strasznie głowa bolała w okularach.
Jak ją zbadałam po kroplach- PLUSY!
No, ale optycy zmuszają optometrystó do badania nawet dzieci i potem są takie kwiatki...

Błękitny Irysie- pokaż PERSA!!!Chcę persa!!!
I po tej jeździe dzisiejszej NALEŻY mi się pers :mrgreen:
Persy przeciw idiotom!

Bo Lolav wie , że musi.
Co masz Lolav?
Pooookaż! :D

Kiedyś Wam opowiem jak Kotkins założył sobie soczewki komplementarne (uzupełniające kolor) i nie umiał zdjąć...to była jazda...

Edit: jak słyszę "radzę sobie bez okularów " to mam wizję pani z wadą w samochodzie o 23 w deszczu i siebie na przeciw...i te światła rozproszone...ja się Was boję...

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Śro kwi 17, 2013 20:59 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA IV- KURĘ roku przyznajemy!

kotkins pisze:
Edit: jak słyszę "radzę sobie bez okularów " to mam wizję pani z wadą w samochodzie o 23 w deszczu i siebie na przeciw...i te światła rozproszone...ja się Was boję...

Czepiasz sie teraz kotkins, czepiasz :mrgreen:

Bym rzekla ze bez okularow to zmarszczki wokol oczu ponad planowe sie robia :wink:

To mowisz ze jest sens w soczewkach? to sprobuje.
Nie zamierzalam nawet w necie kupowac takich rzeczy. W ogole mnie zszokowalas ze w necie mozna kupic soczewki :?
Badanie mialam niedawno bo do pracy okresowe musialam robic. Na czyms dziwnym, takiej komputerowej maszynie tez.
Niedlugo bede mogla pisac o dofinansowanie do okularow, wiec moze i na soczewki dadza :oops:

Przeraza mnie co prawda wkladanie do oczu sobie i wyjmowanie czegos, ale coz... chyba powoli dorastam do takiego rozwiazania.

A czemu jak jest wada powyzej 3 dioptrii roznicy w oczach to okulary nie sa wskazane?

alma_uk

Post » Śro kwi 17, 2013 21:05 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA IV- KURĘ roku przyznajemy!

Obiecuje ze za kilka dni cos bedzie do pokazania.
Calypso jest drobna i ruchliwa jak Amelka,ale plaskata jak Leos(a moze jeszcze bardziej).
Jest u nas od soboty,wykupilam Ja ze schroniska,jutro sterylka i okropnie zaczynam przezywac.
Na dniach napisze wiecej.

lolav

Post » Śro kwi 17, 2013 21:08 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA IV- KURĘ roku przyznajemy!

Wkładanie soczewek do oczu i dłubanie nie jest takie straszne- kwestia wprawy. Chociaż na początku jest to irytujące :? też od czasu do czasu noszę soczewki. A co do optometrystów, nie mam dobrych doświadczeń. Nigdy więcej optometrystów, tylko okuliści.
Obrazek

rastanja

Od: Czw maja 10, 2012 20:37

Post » Śro kwi 17, 2013 21:19 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA IV- KURĘ roku przyznajemy!

Mam rejestratorkę , która wkłada je z 4 cm tipsami... :mrgreen:
Co Was nie zabije to Was wzmocni !

Ta "dziwna maszyna" to autorefraktometr i to jest standard w porządnym gabinecie.
Jak okulista nie ma to trzeba wiać.
Teraz każdy na nfz to ma.

Porządne badanie i spokojna nauka zakładania to podstawa.
Sama nie założysz soczewek, choć ludzie potrafią się wzajemnie uczyć...ale lepiej jeśli nauczy lekarz i powie co i jak.

Lolav a jaki kolor???

Edit: mózg wytrzymuje różnicę między oczami do 3 Dioptrii- jest spory dyskomfort jeśli jest więcej.
Nawet objawy imitujące SM.
Ale nie ma reguł- mam pacjentkę z 5 Dioptriami różnicy i NIC! 8O

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Śro kwi 17, 2013 21:24 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA IV- KURĘ roku przyznajemy!

Przerywnik kulturalny :

Przepraszam was , ale o tej porze jestem ślepa jak kura.
:ryk:
Z lęku przed rusycyzmem wielu naszych braci, nie mówi „kot się czai”, lecz „kot się herbaci” ---- Jan Sztaudynger

Monika_Krk

Post » Śro kwi 17, 2013 21:28 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA IV- KURĘ roku przyznajemy!

Calypso zostala w schronisku ogolona,ale wydaje mi sie ze bedzie kremowa.

lolav

Post » Śro kwi 17, 2013 21:28 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA IV- KURĘ roku przyznajemy!

Monika_Krk pisze:Przerywnik kulturalny :

Przepraszam was , ale o tej porze jestem ślepa jak kura.

Obrazek

rastanja

Od: Czw maja 10, 2012 20:37

Post » Śro kwi 17, 2013 22:27 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA IV- KURĘ roku przyznajemy!

kotkins pisze:Błękitny Irysie- pokaż PERSA!!!Chcę persa!!!
I po tej jeździe dzisiejszej NALEŻY mi się pers :mrgreen:
Persy przeciw idiotom!

Pokażę, jasne że pokażę.
Przećwiczę wrzucane fotek przez Imageshac ( nigdy tego nie robiłam :oops: ) i Foksa zostanie przedstawiona.
Jest cudowną kotą i wolno jej WSZYSTKO - mówimy o niej Foksa Ukochana. Oprócz Foksy w rodzinie są : Kropeczka ( europejka) oraz dwie psice Sonia i Stokrotka a u mamy dwa kocurki Chaber i Irys.
Ale to juz jutro, bo teraz padam na nos - jestem na nogach od 4 rano.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Blekitny.Irys

Od: Nie lut 17, 2013 11:36

Post » Śro kwi 17, 2013 22:44 Re: WSZYSTKIE KOTY JAMNIKA MELONA IV- KURĘ roku przyznajemy!

Obrazek
Dobrej nocy wszystkim życzę.
Leoś niech jutro moc będzie s tobom.

Monika_Krk

[poprzednia][następna]