Lilka Mrau pisze:Czasem je saszetki Felix junior albo ,Natures Menu Kitten saszetka z kurczakiem 100g , suchej karmy nie rusza.
Fakt duzo zjada podrobow/serca /zoladki/raz na tydzien watrobka .
To co mam mu dawac?Bo sie nie znam poza tym cienko finansowo :/ a jeszcze nie mam skompletowanej wyprawki dla mlodego :/
Felix jak już Ci pisałam na którymś wątku ma tylko 4% mięsa, to jakby Whiskas pod inną nazwą. Za to Natures:menu Kitten to bardzo dobry wybór dla malucha, ma 70% mięsa i jest bez barwników i konserwantów (w przeciwieństwie do Felixa) - super.

Powinnaś dawać mu więcej zwykłego mięsa na rzecz zmniejszenia ilości podrobów, nie musi, wręcz nie powinien ich dostawać codziennie, jeśli dajesz ich od razu tak dużo.
Z jednej strony to dobrze, że nie rusza suchej karmy, no bo to nie jest naturalne jedzenie dla kota. Z drugiej to źle, bo karmy mimo wszystko mają w sobie witaminy i jak mówiłam taurynę, której on na gwałt potrzebuje, bo jakbyś go cały czas karmiła mięsem bez suplementów i w żaden inny sposób nie podawała tauryny, zacznie odczuwać bardzo jej niedobór.
Także opcje są dwie - albo Złosiek jednak przekona się do suchej karmy i w ten sposób będzie sobie suplementował taurynę, albo musisz ją kupić w zoologu i małe ilości rozpuszczać w wodzie i mu podawać albo strzykawką do pysia, albo polewając mięso jeśli wiesz, że wtedy sam ją wypije. Bez tauryny ani rusz, zwłaszcza w jego wieku, kiedy jest na etapie intensywnego wzrostu.