JolaJ to czy kota można szczepoić czy nie musi o tym zdecydowac wet. Astma z tego co wiem (a pewnie będę się dokształcac w temacie, niestety..

) nie jest przeszkodą w szczepieniu. To tak jak u ludzi - chorzy na astmę szczepią się na grypę. Nawet bym powiedziała, ze tym bardziej się szczepią bo wiedzą, ze gdy ich grypa dopadnie to będą się leczyć dłużej niż ludzi bez astmy. Przeciwwskazaniem do szczepień są choroby wirusowe, astma jest chorobą związaną z oddychaniem - no tak jakoś zupełnie łopatologicznie piszę.
Ja to Cię podziwiam - pamietam, ze dopóki nie mogłam zaszczepić Nutki i Notki (ze względu na długie leczenie kk i chlamydofilozy) to miałam taką paranoję, ze przywlokę z lecznicy bądź ze zwykłego podwórka, po którym chodzą koty, panleukopenię, że uwierz mi, dezynfekowałam podeszwy butów po powrocie z lecznicy i wszystkie ubrania od razu wkładałam do pralki itp.
Panleukopenia to okrutna, ostro śmiertelna choroba, a wirusa możesz sama osobiście przynieść na własnych butach i nawet nie musisz mieć bezpośredniego kontaktu z chorym kotem - wystarczy, ze chory kot przeszedł chodnikiem po którym później szłaś Ty. Wirus ten poza organizmem przezywa 6 miesięcy. I nic go nie tłucze, tylko specjalna lampa, ktpora posiadają w większości (mam nadzieję) gabinety weterynaryjne.
Nie zastanawiaj się, please, długo, umawiaj się (i nas

) z Kamilem. Przybędę pędem i ochoczo