Krecikowo.

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Nie lut 24, 2013 15:42 Re: Koty i ja i tak musimy żyć dalej.

W podpisie masz cudne pychole. Przegląd kociej mody kolorystycznej 8)
Obrazek

Kinnia

Od: Nie sie 19, 2012 21:12

Post » Nie lut 24, 2013 21:59 Re: Koty i ja i tak musimy żyć dalej.

Kinnia pisze:W podpisie masz cudne pychole. Przegląd kociej mody kolorystycznej 8)

Dziękujemy za miłe słowa, najgorszym nygusem i szkodnikiem to jest Krecik, ślepinka niby nie widzi, a wszędzie wlezie i pozrzuca co spotka na drodze. Największe przytulaki to Cytrysia i Mruczek ,który obowiązkowo musi spać obok mojej głowy.
"Nie nowina, że głupi mądrego przegadał; Kontent więc, iż uczony nic nie odpowiadał, tym bardziej jeszcze krzyczeć przeraźliwie począł; Na koniec, rzekł mądry, by nie być w odpowiedzi dłużny:
Wiesz, dlaczego dzwon głośny? Bo wewnątrz próżny."
(z I.Krasickiego)

meggi 2

Od: Sob lip 07, 2007 21:16

Post » Pon lut 25, 2013 0:03 Re: Koty i ja i tak musimy żyć dalej.

Przepraszam, ale czy z sikajacym kotkiem rozwazalaś możliwość FIC viewtopic.php?f=36&t=133367&hilit=m%C3%B3%C5%BCynami ?
Co prawda Twój zacząl chorowac jeszcze w bezdomności, ale moze tamto to była infekcja, a teraz jest co innego...
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Pon lut 25, 2013 12:08 Re: Koty i ja i tak musimy żyć dalej.

Jeżdziłam z Mruczkiem do kilkunastu wetów i tak jak pisałam kilka stron wcześniej, że wyrocznią miała być odbyta wizytu u dr Neski. Pobrany mocz na posiew z pęcherza i zawieziony przeze mnie na SGW okazal się jałowy, po wymianie klikunastu emaili z dr
napisała mi jak poniżej;
To odstawmy mu urosept.
Nie mam pomysłu na Mruczka, prawdopodobnie ma jakieś zwężenie w cewce moczowej (możliwe, że pourazowe) i z tym raczej nie za dużo da się zrobić (operacja jest mocno ryzykowna, bo może być po niej gorzej).
Utrzymajmy uroxivet i karmę urinary.

Serdecznie pozdrawiam,

Agnieszka Neska-Suszyńska
lekarz weterynarii

poniżej opis usg dr Marcińskiego tylko cytuje co dotyczy ukladu moczowego.
Nerki o rozmiarach prawidłowych miązsz bez zmian. W miedniczkach śladowa ilość zagęszczeń do 0,5mm, brak cech zastojowych. Moczowody bez zmian. Zapalenie przewlekłe pęcherza z regularnym pogrubieniem ściany do 3-3,5mm z zachowaniem ukladu warstowego, brak polipów, złogów i deformacji, pojedyńcze zagęszczenia do 0,5mm, niemineralne. Cewka moczowa o cechach zapalenia przewlekłego nieznacznego, w początkowym odcinku śladowo poszerzona, a następnie nieposzerzona.
"Nie nowina, że głupi mądrego przegadał; Kontent więc, iż uczony nic nie odpowiadał, tym bardziej jeszcze krzyczeć przeraźliwie począł; Na koniec, rzekł mądry, by nie być w odpowiedzi dłużny:
(z I.Krasickiego)

meggi 2

Post » Pon lut 25, 2013 18:52 Re: Koty i ja i tak musimy żyć dalej.

Zerknij do tego wątku, który podesłałam, kilka pierwszych postow. FIC to problem na wpół kociopsychiatryczny, nie rozpozna się go badaniem kota, chociaż objawy są czysto fizyczne - kot sikający krwią, z bólem i gdzie się da :( Dlatego nawet nefrolog moze mieć kłopoty z rozpoznaniem. Raczej wazne jest, po jakich sytuacjach z kotem tak sie dzieje, a to rozpozna najlepiej właściciel
Miałam kiedyś kota z FIC (jeszcze nie wiedząc o tym) i wielce utytułowany weterynarz nie mial pojęcia, co kotu jest i co robić :evil:
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Nie mar 03, 2013 15:02 Re: Koty i ja. I jak tu żyć dalej panie ministrze.

Od czwartku jest uziemniona chorobą w domu i przykuta na dodatek do łożka , dziś w nocy wcale nie spałam bo mam nowego wkur..., że głowa mała.
Co za bezczelność co za hamstwo co oni wyrabiają z chorymi ludżmi, za lek na astme do tej pory płaciłam 5,47zł, a od 1 marca 43,97zł. :cry: - nie umiem nawet obliczyć ile to procent więcej.
Jest zdołowana, smutna i czy ma sens dalsze życie ,leczenie się i jak tu nie popaść w jeszcze gorszą depresje.
Na żadne wybory nigdy w życiu nie pójde. Musiałam się wyżalić.
(z I.Krasickiego)

meggi 2

Post » Wto mar 05, 2013 20:56 Re: Koty i ja. I jak tu żyć dalej panie ministrze.

Rozumiem, że z ryczałtu lek przechodzi na pełną? lub prawie pełną odpłatność. A zamiennik lub o podobnym działaniu?
Obrazek

Kinnia

Post » Czw mar 07, 2013 19:46 Re: Koty i ja. I jak tu żyć dalej panie ministrze.

Kinnia pisze:Rozumiem, że z ryczałtu lek przechodzi na pełną? lub prawie pełną odpłatność. A zamiennik lub o podobnym działaniu?
Kinniu ta cena to właśnie ryczałtowa, a pelna to 170zł, żadnego zamiennika nie ma tak powiedzieli w aptece.http://lekoszukacz.pl/lek/Symbicort-Tur ... na/id/3229.
(z I.Krasickiego)

meggi 2

Post » Czw mar 07, 2013 23:02 Re: Koty i ja. I jak tu żyć dalej panie ministrze.

strasznie dziwne to bo budesonit to bardzo ale to bardzo stary lek z 60 lat na rynku jest i juz na nim zarobili. od zawsze był na bardzo przyzwoity ryczałt zresztą salbutamol również. dziwne to jest. faktycznie nie ma zamiennika. z tej grupy jest sporo leków nowszej generacji, może który sie nada - porozmawiaj z lekarzem.
Obrazek

Kinnia

Post » Pt mar 08, 2013 9:43 Re: Koty i ja. I jak tu żyć dalej panie ministrze.

moja mama dostaje Oxis i Pulmicort - czyi oba składniki, ale jako oddzielne leki, na pewno wychodzi taniej
Kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!
[...] jesteś tym, co jesz... kabanosem w majonezie"

ariel

Od: Wto mar 15, 2005 11:48

Post » Pt mar 08, 2013 23:07 Re: Koty i ja. I jak tu żyć dalej panie ministrze.

ariel pisze:moja mama dostaje Oxis i Pulmicort - czyi oba składniki, ale jako oddzielne leki, na pewno wychodzi taniej

ariel dzięki, musze podjechać do pulmonologa, ale terminów do maja nie ma musze coś skołować.
(z I.Krasickiego)

meggi 2

Post » Pon mar 11, 2013 22:16 Re: Koty i ja. I jak tu żyć dalej panie ministrze.

No niestety musiałam wykupić lek za 131,52zł zamiast 16zł, bo pulmonolog stwierdziła, że to jest najnowszej generacji i dobrze by było żebym go stosowała ze wzgledu na multum jeszcze innych moich chorób.
(z I.Krasickiego)

meggi 2

Post » Pon mar 11, 2013 23:10 Re: Koty i ja. I jak tu żyć dalej panie ministrze.

ale numer 8O . zmień pulmonologa 8O .
Obrazek

Kinnia

Post » Wto mar 12, 2013 20:15 Re: Koty i ja. I jak tu żyć dalej panie ministrze.

meggi 2 pisze:No niestety musiałam wykupić lek za 131,52zł zamiast 16zł, bo pulmonolog stwierdziła, że to jest najnowszej generacji i dobrze by było żebym go stosowała ze wzgledu na multum jeszcze innych moich chorób.

może też mieć odrobinę racji, może jest mniej szkodliwy....
30.07.09 Maciuś [*] 02.10.10 Kocik [*] 16.12.10 Pusia [*] 10.07.14 Meliska[*] 23.01.18 Boluś [*] Kubuś [*] 07.10.2019 Kisia [*] 09.06.2021 Piracik [*] 07.03.2022 Kacperek [*] 05. 01. 2024 Belfaścik [*] 16. 02. 24 Figa [*] 22.02.25 Tulinka [*]15.04.25 Kropek [*] 06.05.25 Ptysiek 08.05.25 Pchełka 02.11.2025 wybaczcie mi, do zobaczenia...

puszatek

Od: Sob lut 05, 2011 21:53

Post » Śro mar 13, 2013 19:38 Re: Koty i ja. I jak tu żyć dalej panie ministrze.

A poza tym Pulmicort teraz też kosztuje przeszło 20zł. Spotkana ostatnio koleżanka ze szkoły podstawowej alergolog odrazu mi przeliczyła, ile wydaje na koty, a na swoje zdrowie żałuje 1,47 na dzienną dawke. Tyż prawda. :)
(z I.Krasickiego)

meggi 2

[poprzednia][następna]