Calinka Mini i Kitka. Łatka [*]Lucas [*]Usia [*]Sabcia [*]

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Czw lis 21, 2024 9:11 Re: Calinka Mini i Kitka. Łatka [*]Lucas [*]Usia [*]Sabcia [

Obrazek

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Czw lis 21, 2024 16:02 Re: Calinka Mini i Kitka. Łatka [*]Lucas [*]Usia [*]Sabcia [

.....
Ostatnio edytowano Pt lis 22, 2024 1:13 przez Anna2016, łącznie edytowano 1 raz

Anna2016

Od: Pt lut 12, 2016 17:41

Post » Czw lis 21, 2024 16:32 Re: Calinka Mini i Kitka. Łatka [*]Lucas [*]Usia [*]Sabcia [

madrugada pisze:
jolabuk5 pisze:
Chikita pisze:
jolabuk5 pisze:A co to jest oblech? 8O Coś od "obleśny"?

Zgadza się. Oblech pochodzi od obleśny. Zamiast mówić jaki obleśny człowiek ! Mówisz po prostu oblech.
Wiem kto to Wokulski i Łęcka- kojarzę nazwiska z książki choć jej nie czytałam :lol: nie wiedziałam, że był serial. Ja męczyłam dobre kilka dni ten piekielnie długi film. „Nowoczesnej” wersji nie zrobili, a to o czymś świadczy :P

O, serial bardzo polecam, jest świetny, Pawlik rewelacyjny jako Rzecki, Brylska dobra w roli Łęckiej, Kamas zdecydowanie bardziej mi się podobał niż Dmochowski w roli Wokulskiego, w ogóle wszystkie role bardzo trafnie obsadzone - warto, naprawdę.
https://vod.tvp.pl/rekonstrukcja-filmow ... nki,286741

Jolu, Łęcką grała Małgorzata Braunek, a we wcześniejszej wersji filmowej - Beata Tyszkiewicz.

Ojej, oczywiście, nie wiem, skąd mi się wzięła Brylska (też na Br..)- Braunek, jak najbardziej, i o ile nie mogłam się do niej przekonać jako do Oleńki w Potopie, to tu świetnie pasowała!
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Czw lis 21, 2024 16:35 Re: Calinka Mini i Kitka. Łatka [*]Lucas [*]Usia [*]Sabcia [

Gosiagosia pisze:Obrazek

Gosiu, dziękuję za karteczką i życzenia - wczorajsze i dzisiejsze! Też Ci życzę miłego czwartku! :1luvu:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Czw lis 21, 2024 17:04 Re: Calinka Mini i Kitka. Łatka [*]Lucas [*]Usia [*]Sabcia [

Anna2016 pisze:Dziś minęły 2 lata od śmierci Zuni.... :cry: pamiętam szczegóły tego dnia, żal do wetki nadal jest
Tęsknię....Jak pomyślę o tut.wetach to strach. Jednak tęskno...wzięłabym biedę ze schroniska....ale: samotne życie + intensywna praca to nie równa się kot.......

Może adoptuj wirtualnie jakąś biedę? Bo rzeczywiście, przy tak intensywnej pracy i braku jakiegokolwiek wsparcia wzięcie kota do domu to jednak ryzyko i ogromny stres. Możesz też dowiedzać schronisko, chociaż to trudne.
O Zuni pamiętam, w ten dzień wycodziłam ze szpitala...
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Czw lis 21, 2024 17:28 Re: Calinka Mini i Kitka. Łatka [*]Lucas [*]Usia [*]Sabcia [

Ja też pamiętam o Zuni, pięknej, wielkookiej koteczce.
Aktualny wątek Noliny: viewtopic.php?f=46&t=218357

madrugada

Od: Pon maja 18, 2009 12:01

Post » Czw lis 21, 2024 17:31 Re: Calinka Mini i Kitka. Łatka [*]Lucas [*]Usia [*]Sabcia [

.....
Ostatnio edytowano Pt lis 22, 2024 1:13 przez Anna2016, łącznie edytowano 1 raz

Anna2016

Od: Pt lut 12, 2016 17:41

Post » Czw lis 21, 2024 17:38 Re: Calinka Mini i Kitka. Łatka [*]Lucas [*]Usia [*]Sabcia [

Anna2016 pisze:Dziękuję :1luvu: :1luvu:
Od 3 lat mam w wirtualnej adopcji kotka ze schroniska....

Czyli robisz WSZYSTKO, co w tej chwili możesz :ok: :201461
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Czw lis 21, 2024 18:45 Re: Calinka Mini i Kitka. Łatka [*]Lucas [*]Usia [*]Sabcia [

Co do "Lalki" - jedna z niewielu książek, przez które nie byłam w stanie przebrnąć. Zmęczyłam dwa rozdziały i stwierdziłam, że szkoda mojej psychiki. Ale generalnie Prus jest dla mnie niestrawny.

Anna2016, jeżeli chcesz, to możemy ci wyczarować z Ciorną jakąś mruczącą niespodziankę :wink:
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Czw lis 21, 2024 18:54 Re: Calinka Mini i Kitka. Łatka [*]Lucas [*]Usia [*]Sabcia [

MB&Ofelia pisze:Co do "Lalki" - jedna z niewielu książek, przez które nie byłam w stanie przebrnąć. Zmęczyłam dwa rozdziały i stwierdziłam, że szkoda mojej psychiki. Ale generalnie Prus jest dla mnie niestrawny.

Jakie to jednak prawdziwe, że "nie to ładne co ładne, a to co się komu podoba".
Dla mnie Prus jest świetny. Ale np Orzeszkowa niestrawna zupełnie, a Dąbrowską (Noce i dnie) znam tylko dzieki znakomitemu filmowi. Usiłowałam przebrnąć przez oryginał literacki, ale mi się nie udało.
Cały też czas świetnie się czyta "Chłopów".
Wszystko to kwestia gustu :)
Z dziwactw - Balzac jest dla mnie zupełnie niestrawny, a Prousta czytało mi się świetnie :)
Po prostu są książki, które ktoś napisał dla mnie i takie, które stanowczo nie
PODFORUM MEDIÓW PRAWICOWYCH, ZAPYTAJ POPRZEZ PW

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Czw lis 21, 2024 19:14 Re: Calinka Mini i Kitka. Łatka [*]Lucas [*]Usia [*]Sabcia [

Katarzynka01 pisze:
MB&Ofelia pisze:Co do "Lalki" - jedna z niewielu książek, przez które nie byłam w stanie przebrnąć. Zmęczyłam dwa rozdziały i stwierdziłam, że szkoda mojej psychiki. Ale generalnie Prus jest dla mnie niestrawny.

Dla mnie Prus jest świetny. Ale np Orzeszkowa niestrawna zupełnie, a Dąbrowską (Noce i dnie) znam tylko dzieki znakomitemu filmowi. Usiłowałam przebrnąć przez oryginał literacki, ale mi się nie udało.
Z dziwactw - Balzac jest dla mnie zupełnie niestrawny, a Prousta czytało mi się świetnie :)

O gustach podobno się nie dyskutuje każdy lubi czytać co innego. Ja się przyznam że lubię tzw literaturę łatwa, lekka i przyjemną. Uwielbiam książki Magdaleny Witkiewicz która jest specjalistką od szczęśliwych zakończeń. Jak nikt potrafi opowiadać o życiowych sprawach, miłości, zdradach
Napewno nie jest to literatura wysokiej klasy ale bardzo mnie odstresowuje i czasami bawi.
Nie wiem czy znacie jej książki.

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Czw lis 21, 2024 19:32 Re: Calinka Mini i Kitka. Łatka [*]Lucas [*]Usia [*]Sabcia [

No cóż, mi Orzeszkowa pasowała. Nocy i dni akurat nie przerabiałam w szkole, więc się nie wypowiem.
A Sienkiewiczem się zaczytywałam.
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Czw lis 21, 2024 19:37 Re: Calinka Mini i Kitka. Łatka [*]Lucas [*]Usia [*]Sabcia [

Gosiagosia pisze:
Katarzynka01 pisze:

O gustach podobno się nie dyskutuje każdy lubi czytać co innego. Ja się przyznam że lubię tzw literaturę łatwa, lekka i przyjemną. Uwielbiam książki Magdaleny Witkiewicz która jest specjalistką od szczęśliwych zakończeń. Jak nikt potrafi opowiadać o życiowych sprawach, miłości, zdradach
Napewno nie jest to literatura wysokiej klasy ale bardzo mnie odstresowuje i czasami bawi.
Nie wiem czy znacie jej książki.

Nie znam. Ja dla rozrywki czytuję kryminały :)
MB&Ofelia pisze:No cóż, mi Orzeszkowa pasowała. Nocy i dni akurat nie przerabiałam w szkole, więc się nie wypowiem.
A Sienkiewiczem się zaczytywałam.

Też, zaczytywałam się Trylogią. Ale od lat jej już świadomie zupełnie nie czytam bo nie chcę sobie zepsuć pozytywnych wspomnień.
Pomijając poważniejsze zarzuty, to moim żeńskim idolem był oczywiście Hajduczek. Ale gdy dorosłam, to myślę sobie - jaka koszmarna dzidzia piernik :)
PODFORUM MEDIÓW PRAWICOWYCH, ZAPYTAJ POPRZEZ PW

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Czw lis 21, 2024 21:04 Re: Calinka Mini i Kitka. Łatka [*]Lucas [*]Usia [*]Sabcia [

Noce i dnie były dla mnie cudowne. Nad Niemnem też. Lalki nie trawiłam, ale już Faraon był dla mnie cudowny. Ale nowele panów pozytywistów - błeeeeeeee

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Czw lis 21, 2024 21:33 Re: Calinka Mini i Kitka. Łatka [*]Lucas [*]Usia [*]Sabcia [

Wszelkie podroznicze, biografie. Nad Niemnem, gdyby wyciac opisy przyrody, byloby niezle. Cos, co w filmie sie sprawdza, w literaturze ciagnie sie niemozliwie.
Hajduczek - dzidzia piernik :ryk:

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

[poprzednia][następna]