Calinka Mini i Kitka. Łatka [*]Lucas [*]Usia [*]Sabcia [*]

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Pon lis 18, 2024 23:21 Re: Calinka Mini i Kitka. Łatka [*]Lucas [*]Usia [*]Sabcia [

Chikita pisze:Katarzyna nie wkręcam, książka istnieje. Absolutnie nie ma nic wspólnego z anatomia !
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/71778/sztuka-pierdzenia

Ci powiem, że mnie zainteresowała, taka ciekawostka :)
PODFORUM MEDIÓW PRAWICOWYCH, ZAPYTAJ POPRZEZ PW

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Pon lis 18, 2024 23:35 Re: Calinka Mini i Kitka. Łatka [*]Lucas [*]Usia [*]Sabcia [

Gosiagosia pisze:Obrazek

Dobrze się tak opatulić w chłodny wieczór. :1luvu:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pon lis 18, 2024 23:37 Re: Calinka Mini i Kitka. Łatka [*]Lucas [*]Usia [*]Sabcia [

Katarzynka01 pisze:
jolabuk5 pisze:No, kotów i ich potrzeb nie odłożysz :wink:

Teraz faktycznie mam lekko pod górkę bo Piorun uczy się czytać :lol:

Silverblue pisze:O kurcze, to już musisz uważać co piszesz :lol:

Czyta łapkami, czy ząbkami? :D
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Pon lis 18, 2024 23:42 Re: Calinka Mini i Kitka. Łatka [*]Lucas [*]Usia [*]Sabcia [

Chikita, ja czytam na zmianą Naród niezwyciężony Andrzeja Nowaka i Polidruki Jana Majchrowskiego - ale głównie tę pierwszą, bo Nowak piszę super ciekawie, trudno się oderrać. :D Majchrowski też świetny, ale zaczęłam od Nowaka...
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Wto lis 19, 2024 0:05 Re: Calinka Mini i Kitka. Łatka [*]Lucas [*]Usia [*]Sabcia [

jolabuk5 pisze:
Katarzynka01 pisze:

Pewnie tym i tym :D

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Wto lis 19, 2024 0:18 Re: Calinka Mini i Kitka. Łatka [*]Lucas [*]Usia [*]Sabcia [

Silverblue pisze:
jolabuk5 pisze:
Katarzynka01 pisze:

Pewnie tym i tym :D

Wszystkim :twisted:

Katarzynka01

Post » Wto lis 19, 2024 2:03 Re: Calinka Mini i Kitka. Łatka [*]Lucas [*]Usia [*]Sabcia [

Czyli - pochłania książki :ryk:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Wto lis 19, 2024 7:08 Re: Calinka Mini i Kitka. Łatka [*]Lucas [*]Usia [*]Sabcia [

Miłej lektury :P :P :201483 :201483

Anna2016

Od: Pt lut 12, 2016 17:41

Post » Wto lis 19, 2024 10:37 Re: Calinka Mini i Kitka. Łatka [*]Lucas [*]Usia [*]Sabcia [

jolabuk5 pisze:Chikita, ja czytam na zmianą Naród niezwyciężony Andrzeja Nowaka i Polidruki Jana Majchrowskiego - ale głównie tę pierwszą, bo Nowak piszę super ciekawie, trudno się oderrać. :D Majchrowski też świetny, ale zaczęłam od Nowaka...

Naród niezwyciężony to jakaś historyczno- polityczna ? Tak wychodzi z opisu. Nigdy mnie nie ciągnęło do takich typów książek, typowo historyczne owszem, ale i to konkretne etapy.
Teraz zamówiłam Mein Kampf :oops: choć do nazistów i faszystow i wszelakich pseudo patriotów mi daleko. To jest duży przeskok tematyczny pomiędzy Sztuką pierdzenia :P

Chikita

Od: Śro cze 28, 2017 18:05

Post » Wto lis 19, 2024 11:34 Re: Calinka Mini i Kitka. Łatka [*]Lucas [*]Usia [*]Sabcia [

Obrazek

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Wto lis 19, 2024 12:16 Re: Calinka Mini i Kitka. Łatka [*]Lucas [*]Usia [*]Sabcia [

Chikita pisze:
jolabuk5 pisze:Chikita, ja czytam na zmianą Naród niezwyciężony Andrzeja Nowaka i Polidruki Jana Majchrowskiego - ale głównie tę pierwszą, bo Nowak piszę super ciekawie, trudno się oderrać. :D Majchrowski też świetny, ale zaczęłam od Nowaka...

Naród niezwyciężony to jakaś historyczno- polityczna ? Tak wychodzi z opisu. Nigdy mnie nie ciągnęło do takich typów książek, typowo historyczne owszem, ale i to konkretne etapy.
Teraz zamówiłam Mein Kampf :oops: choć do nazistów i faszystow i wszelakich pseudo patriotów mi daleko. To jest duży przeskok tematyczny pomiędzy Sztuką pierdzenia :P

Gdy Mein Kampf po raz pierwszy ukazało sie w Polsce, natychmiast kupiłam. Z ciekawości.
Nie przebrnęłam. Tzn fragmenty nadają się do czytania, te wspomnieniowe. Ale gdy przychodzi do wywodów ideologicznych jest to tak potworny bełkot, ciężki, niespójny, mało czytelny.
Ciekawa jestm jak pójdzie Tobie z lekturą

Katarzynka01

Post » Wto lis 19, 2024 12:56 Re: Calinka Mini i Kitka. Łatka [*]Lucas [*]Usia [*]Sabcia [

Chikita pisze:

Tak, to taka publicystyka historyczna, eseje. Pierwszy o wspólnocie losów narodów podbijanych przez Imperium rosyjskie - i metody podboju oraz uzależnienia. Drugi o teoretycznych rozważaniach Polskich działaczy (XVII i XIX w) na temat sposobów zwalczania imperiów, dalsze cząści są trochę mniej "naukowe". Nowaka czyta się wspaniale, tak samo jak słucha, z uwagi na piękną polszczyznę, którą posługuje się profesor, a także na ogrom i wszechstronność wiedzy.
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Wto lis 19, 2024 13:00 Re: Calinka Mini i Kitka. Łatka [*]Lucas [*]Usia [*]Sabcia [

Katarzynka01 pisze:
Chikita pisze:

Gdy Mein Kampf po raz pierwszy ukazało sie w Polsce, natychmiast kupiłam. Z ciekawości.
Nie przebrnęłam. Tzn fragmenty nadają się do czytania, te wspomnieniowe. Ale gdy przychodzi do wywodów ideologicznych jest to tak potworny bełkot, ciężki, niespójny, mało czytelny.
Ciekawa jestm jak pójdzie Tobie z lekturą

Nie ciągnie mnie do takiej lektury. :wink:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Wto lis 19, 2024 13:26 Re: Calinka Mini i Kitka. Łatka [*]Lucas [*]Usia [*]Sabcia [

Czytałam opinie i właśnie trafiają się oceny, że bełkot, narcyzm, w kółko to samo. Zobaczę. Zawsze chciałam przeczytać tą książkę, ale niemiecki nie jest moim językiem. Mam podobno perfekcyjny akcent, ale bardzo trudno jest mi się go uczyć. Prędko się nie wypowiem, bo czy bełkot czy nie to jednak prawie 900 stron. Ja kupiłam wydanie krytyczne z 2020.
Jola mnie fascynuje jak taki prosty, niewykształcony człowiek który w żadnej dziedzinie się nie kształcił pociągnął za sobą cały naród i rozpętał piekło. W filmach dokumentalnych gdzie są urywki jego wypowiedzi na wiecach mówił o niczym.
Ale ! Nie każda książka jest dla każdego. Ja zasypiam przy romansach :P dałam sobie kiedyś za cel przeczytać Lalkę, ale wciąż nie mogę po nią sięgnąć jak przypominam sobie film przy którym non stop zasypiałam i modliłam się do wszystkich bóstw świata aby nie było na maturze, bo nawet z filmu nic nie zapamiętałam.

Chikita

Od: Śro cze 28, 2017 18:05

Post » Wto lis 19, 2024 15:14 Re: Calinka Mini i Kitka. Łatka [*]Lucas [*]Usia [*]Sabcia [

Chikita pisze:Czytałam opinie i właśnie trafiają się oceny, że bełkot, narcyzm, w kółko to samo. Zobaczę. Zawsze chciałam przeczytać tą książkę, ale niemiecki nie jest moim językiem. Mam podobno perfekcyjny akcent, ale bardzo trudno jest mi się go uczyć. Prędko się nie wypowiem, bo czy bełkot czy nie to jednak prawie 900 stron. Ja kupiłam wydanie krytyczne z 2020.
Jola mnie fascynuje jak taki prosty, niewykształcony człowiek który w żadnej dziedzinie się nie kształcił pociągnął za sobą cały naród i rozpętał piekło. W filmach dokumentalnych gdzie są urywki jego wypowiedzi na wiecach mówił o niczym.
Ale ! Nie każda książka jest dla każdego. Ja zasypiam przy romansach :P dałam sobie kiedyś za cel przeczytać Lalkę, ale wciąż nie mogę po nią sięgnąć jak przypominam sobie film przy którym non stop zasypiałam i modliłam się do wszystkich bóstw świata aby nie było na maturze, bo nawet z filmu nic nie zapamiętałam.

Ja się nie dziwię Twojej ciekawości, sama swego czasu byłam szalenie ciekawa.
Ciekawość swoją zaspokoiłam :)
Jak? Miał niewątpliwą charyzmę i uwiódł Niemców. Upokorzonych i zdesperowanych po I WŚ. Znalazł się po prostu we właściwym momencie, ale o tym można by dłużej, na temat tego splotu okoliczności.
Trochę można się wczuć w ów klimat oglądając Norymbergę Leni Riefenstahl. A warto to obejrzeć, może nawet bardziej niż czytać Mein Kampf.
Pominąwszy temat, jej talent reżyserski był wybitny. Więc nawet od strony historii kina warto zobaczyć

Katarzynka01

[poprzednia][następna]