Zapytaj weta, co myśli o ENROFLOKSACYNIE (Baytril).
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Tinka07 pisze:Spojrzałam właśnie, na urea i crea. Jest lepiej. Hurrra![]()
![]()
![]()
Zapytaj weta, co myśli o ENROFLOKSACYNIE (Baytril).
Tinka07 pisze:Wiesz co, PcimOlki, porównałam te dwa ostatnie wyniki krwi. To niemożliwe, żeby wyniki w ciągu mniej więcej 10 dni tak bardzo się poprawiły. Uważam więc te z 27.08.09 za poważny błąd laboratoryjny.
PcimOlki pisze:Tinka07 pisze:Jak sądzisz, czy mógł być to wpływ?
- stanu kota (premedykacja),
- stresu kota,
- sposobu pobierania,
- brudnej próbówki,
- pełni księżyca,
- problemów laborantki z facetem,
Ja się już nauczyłem, że medycyna jest jak czorna magia - wszystko może się zdarzyć.
Tinka07 pisze:...
Nie wiem, PcimOlki, nie jestem jasnowidzem i daleko mi do proroka, ale wiem, że błędy labolatoryjne zdarzają się częściej, niż myślimy. Sposób pobierania, brudna probówka, nieodpowienie przechowywanie (transport) to chyba najczęstsze błędy. Stres kota nie ma z tym nic wspólnego (przy diagnozowaniu cukrzycy może mieć), podawane leki też niewiele, w każdym razie nie aż tak. Obraz pewnych wyników zamazują sterydy, ale tych Olek przecież nie dostawał. Nie wiem, jak się ma pełnia księżyca do wyników. Musiałbyś popytać fachowców w tej dziedzinie. Jeśli chodzi o problemy laborantki z facetem, to jestem również zupełnie bezradna...
Tinka07 pisze:...
Zachęcam do lektury tego artykułu: http://www.polityka.pl/wrozenie-z-moczu ... 270055,18/
Jeśli w ludzkich labach są takie szopki, to w zwierzęcych mogą być jeszcze o duuużo większe.
koconek pisze:A ile waży obecnie Olek?
koconek pisze:No to miałbyś prawie akuratnie 2 tablety, bo jedna piętnastka jest na 3kg.
Tinka07 pisze:Wolałabym podawać dwie tabletki po 15 mg, niż 3/4 po 50 mg lub 1/4 po 150 mg. Dawkę, którą obecnie podajesz, jest dla kota o wadze 7,4 kg. Producent zaleca na kg kota podawanie 5 mg. Zalecana dawka – wg producenta – nie powinna być przekroczona. Przedawkowanie może grozić ślepotą. Nie wiem, na ile przesadzam.....
Użytkownicy przeglądający ten dział: Paula05 i 132 gości