Tosia&Bazyl - cz IV

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lis 25, 2013 15:40 Re: Tosia&Bazyl - cz IV, oby szczęśliwa!

Sarah DeMonique pisze:Jak mi tak Wanilia robiła, to pierwsze o czym pomyślałam, to że jest śmiertelnie chora, nerki i w ogóle... Wpadłam w panikę.

8O 8O No teraz to mnie wystraszyłaś 8O
..........................♥Tosia&Bazyl♥.........................
ObrazekObrazek
'I had been told that the training procedure with cats was difficult. It's not. Mine had me trained in two days.'

Zapraszamy: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=162710 cz. VI

NatjaSNB

Od: Czw lis 08, 2012 10:03

Post » Pon lis 25, 2013 15:43 Re: Tosia&Bazyl - cz IV, oby szczęśliwa!

NatjaSNB pisze:
Sarah DeMonique pisze:Jak mi tak Wanilia robiła, to pierwsze o czym pomyślałam, to że jest śmiertelnie chora, nerki i w ogóle... Wpadłam w panikę.

8O 8O No teraz to mnie wystraszyłaś 8O

Ale Wanilia ma chore nerki i jest dużo starszym kotem :) To, że jest chora i że nerki to mi wyszło od dodania tego, że wcześniej chorowała, a że nie miałam pojęcia o chorobach nerek, to nawet nie wiedziałam, jakie są objawy... wiedziałam, ze muszę Wanilce robić badania raz do roku i nie chciałam wiedzieć jakie są objawy, żeby się potem we wszystkim ich nie doszukiwać :(

wymioty nie są objawem choroby nerek :) spokojnie

Sarah DeMonique

Od: Pt cze 04, 2010 11:10

Post » Pon lis 25, 2013 15:46 Re: Tosia&Bazyl - cz IV, oby szczęśliwa!

Uff :| Ale mnie ciągle martwi, że Bazyl jeszcze nie miał badań krwi robionych. Raz próbowaliśmy, ale się nie dał, a jako że nmiał wtedy jakieś 8-9 miesięcy i nic złego się nie działo (chciałam przy okazji bo Tosi robiliśmy) to postanowiliśmy z wetką, że mu odpuścimy. Teraz przy tych wymiotach powiedziałam, że chcę krew zbadać, ale wetka powiedziała żeby zacząć od kupki. No i uzgodniłyśmy, że badanie krwi uzależnimy od wyniku kupala, więc czekam.
ObrazekObrazek
'I had been told that the training procedure with cats was difficult. It's not. Mine had me trained in two days.'

NatjaSNB

Post » Pon lis 25, 2013 15:50 Re: Tosia&Bazyl - cz IV, oby szczęśliwa!

ja Wanilce raz w roku robię profilaktycznie profil nerkowy, ale dlatego, że wiem, że jej nerki mogą nie pracować tak, jak powinny... ja bym zawierzyła wetce. ona lepiej zna się na rzeczy niż ja :) ale jak się okaże, że w badaniach jest wszystko ok, to zapytaj, czy bierze pod uwagę po prostu połykanie powietrza :)

Sarah DeMonique

Post » Pon lis 25, 2013 15:53 Re: Tosia&Bazyl - cz IV, oby szczęśliwa!

Sarah DeMonique pisze: to zapytaj, czy bierze pod uwagę po prostu połykanie powietrza :)

Bierze, ja już od dawna chciałam coś z tymi wymiotami zrobić, ale ona mówiła że to zakłaczenie lub powietrze.

Zaraz zjemy obiad i jedziemy na szczepienia kotów.
ObrazekObrazek

NatjaSNB

Post » Pon lis 25, 2013 15:57 Re: Tosia&Bazyl - cz IV, oby szczęśliwa!

NatjaSNB pisze:
Sarah DeMonique pisze: to zapytaj, czy bierze pod uwagę po prostu połykanie powietrza :)

Bierze, ja już od dawna chciałam coś z tymi wymiotami zrobić, ale ona mówiła że to zakłaczenie lub powietrze.

Zaraz zjemy obiad i jedziemy na szczepienia kotów.

No widzisz :) Ja w takim razie smacznego życzę i powodzenia kociastym :)

Sarah DeMonique

Post » Pon lis 25, 2013 16:03 Re: Tosia&Bazyl - cz IV, oby szczęśliwa!

kociaste zdrowiec prosze, bo Duza przez Was osiwieje

Kociara82

Od: Czw paź 09, 2008 22:20

Post » Pon lis 25, 2013 18:58 Re: Tosia&Bazyl - cz IV, oby szczęśliwa!

no nie było lekko :mrgreen:
Najpierw Tosia zobaczyła wyciągnięty z szafy transporterek i standardowo uciekła do sypialni pod łóżko. Jak już wyszła (chciała zwiać do salonu pod narożnik) to mąż ją wziął na ręce i podczas wkładania do transporterka ta tak się go uczepiła pazurkami, żeby jej nie włożono, że pociekła krew (nadgarstek męża, głęboka szrama gdzieś na 7cm).
Bazyl, standardowo, wszedł sam.

U weta zaczęliśmy od Bazyliszka. Najpierw sprawdzenie temperatury - bardzo mu było nie w smak. Miaukolił i miaukolił. Potem macanie węzłów chłonnych i brzuszka. Zaczęły się syki. Potem sprawdzenie dziąseł - kot zaczął tak syczeć, że jeszcze nigdy go w takim stanie nie widziałam. Pierwszy raz w życiu widziałam tak syczącego Bazyla. A na koniec zastrzyk - znowu polała się krew, znowu męża i znowu ta sama ręka, tyle że tym razem dłoń - gdzieś na 5cm. Ja już myślałam, że ta cała wizyta skończy się opatrywaniem tego biednego, dzielnego faceta :ryk: Bazyl na początki miał pogadankę z moim mężem, "tylko mi znowu wstydu nie przynieś bo znowu się nasłucham jacy to faceci są nadwrażliwi i wyczuleni" ... no ale Bazyl miał jego kazanie daleko gdzieś i odstawił niezłą szopkę :roll:

Potem Tosia. Najtrudniej było wyjąć ją z transporterka, bo zrobiła się dosłownie jak Ragdoll... miałam wrażenie, że jakieś zwłoki wyciągam :roll: A potem przeszła wszystkie takie same badania i nawet nie zajęczała ani razu. Po raz kolejny udowodniła, że jest z niej najodważniejszy kot na świecie.

Ogólnie zdrowe, temperatura ok, węzły chłonne w normie, Tosia ma lekko zaróżowione dziąsła i trzeba je czasem czymś przemyć. Wetka wspomniała o wodzie utlenionej, ale jest tyle past dla kotów... możecie coś polecić? I czy ktoś ma szczoteczkę do zębów dla kota?
ObrazekObrazek

NatjaSNB

Post » Pon lis 25, 2013 21:09 Re: Tosia&Bazyl - cz IV, oby szczęśliwa!

Ooo no to mieliście dzisiaj przeboje. Ja też mam szramę na nadgarstku - próbowałam Beniamina odciągnąć od bułki, którą chciał zjeść. Zaczął się szamotać i walczyć o jedzenie, więc mnie drasnął.

Co do ząbków, to mi jedna z forumowiczek poradziła rozpuszczanie tabletek Sebidin (do kupienia w aptece) i smarowanie dziąsełek nimi. Ja mam zamiar wyróbować, bo u niej się sprawdziło.

Milena_MK

Od: Sob lip 21, 2012 17:20

Post » Pon lis 25, 2013 21:11 Re: Tosia&Bazyl - cz IV, oby szczęśliwa!

współczuję TŻ-towi Twojemu... mnie się małe zadrapanie drugi tydzień goi :/

edit: ale cieszę się, ze futra w porządku ;)

:kotek: :kotek: :ok: :ok:

Sarah DeMonique

Post » Pon lis 25, 2013 21:14 Re: Tosia&Bazyl - cz IV, oby szczęśliwa!

Milena_MK pisze:Ooo no to mieliście dzisiaj przeboje. Ja też mam szramę na nadgarstku - próbowałam Beniamina odciągnąć od bułki, którą chciał zjeść. Zaczął się szamotać i walczyć o jedzenie, więc mnie drasnął.

Co do ząbków, to mi jedna z forumowiczek poradziła rozpuszczanie tabletek Sebidin (do kupienia w aptece) i smarowanie dziąsełek nimi. Ja mam zamiar wyróbować, bo u niej się sprawdziło.

Benio taki wojownik? :D

Spilett

Od: Śro wrz 25, 2013 14:57

Post » Pon lis 25, 2013 21:20 Re: Tosia&Bazyl - cz IV, oby szczęśliwa!

To się dzisiaj u was działo :ryk:

My wczoraj zaliczyliśmy pierwszego pawika z filcem, taki pici-mini.
Postanowiłam kupić furminator.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Pon lis 25, 2013 21:21 Re: Tosia&Bazyl - cz IV, oby szczęśliwa!

Spilett pisze:Benio taki wojownik? :D

tiaaaa

A słuchajcie - czy to źle, że moje koty w ogóle nie pawikują kłaczkami? Czy to normalne, że one to jakoś dupką wydalają?

Milena_MK

Od: Sob lip 21, 2012 17:20

Post » Pon lis 25, 2013 21:23 Re: Tosia&Bazyl - cz IV, oby szczęśliwa!

Milena_MK pisze:A słuchajcie - czy to źle, że moje koty w ogóle nie pawikują kłaczkami? Czy to normalne, że one to jakoś dupką wydalają?

Moja wetka mówi że to normalne. Pytałam kilka dni temu przy okazji rozmowy o Bazylu, bo Tosia przez cały rok bycia u mnie zwymiotowała tylko raz - po podaniu jej lekarstwa.

Aga my też kupujemy furminator niedługo :ok: W zooplusie mamy do wykorzystania punkty (w styczniu już nam przepadną) więc kupimy ten sprzęcior i wybierzemy sobie nagrodę :P
ObrazekObrazek

NatjaSNB

Post » Wto lis 26, 2013 8:47 Re: Tosia&Bazyl - cz IV, oby szczęśliwa!

Mam karmę Orijen na zbyciu :roll:
Kupiliśmy wielką pakę w zooplusie i wyobraźcie sobie, że termin ważności kończy się pod koniec lutego. Nie ma mowy, żeby Bazyl do tego czasu to wszystko sam pochłonął to może ktoś chciałby odkupić trochę? :roll:
ObrazekObrazek

NatjaSNB

[poprzednia][następna]