FIONA nerkowa za TM - 16 rocznica :(

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lip 13, 2008 16:40

tez nadal trzymamy kciuki :ok: :ok: :ok:
Obrazek

Kaska

Od: Pt paź 17, 2003 21:24

Post » Pon lip 14, 2008 7:46

Fionusia bez zmian, marnie i smutno bardzo :(

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Pon lip 14, 2008 9:03

gisha pisze:Fionusia bez zmian, marnie i smutno bardzo :(

A zjadła cos chociaz?

Rudy_Ryś

Od: Pt lut 08, 2008 10:15

Post » Pon lip 14, 2008 11:51

Troszkę je, ale bardzo slabiutka.Nie podalam dziś peritolu, zobaczę jak bedzie się czuła.
odlę się tylko zeby nie cierpiala :cry:

gisha

Post » Pon lip 14, 2008 12:41

Wlasnie sie dowiedzialam ze posiew moczu jalowy wyszedl.

gisha

Post » Pon lip 14, 2008 13:07

Nie chcesz jej karmic siłą?

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Pon lip 14, 2008 13:16

To juz w sumie jak komu wygodnie, wczoraj gisha mi pisala ze Fionka zjadla cala tacke jedzonka, czyli calkiem ladnie. Podjada kurczaczka, na peritol jakby co reaguje ladnie. Ja osobiscie wole karmic niz podawac wspomagacze apetytu bo Lunek dziwnie na nie reaguje a w strzykawkowaniu mam juz wprawe.
Jesli chodzi o posiew to moze Synulox zaskoczyl, on ma szerokie spektrum.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sa dwie Mamy i jedno Slonce/chociaz kazda inaczej kocha/Marta ma podrapane od "zabawy" rece, Ania- mruczacego na kolanach kota.

nan

Od: Śro lis 12, 2003 19:54

Post » Pon lip 14, 2008 17:39

Fosfor strasznie wysoki wyszedl ,ponad 10 mg/dl

Zaniedbalam podawanie Alusalu, bo ostatnio miała ciągle w normie.

Dzis wyszła na patio, parę krokow przeszla i polozyla się na środku na boku rozlozona ,bez kontaktu, myślalam ze umrze na dworzu.Zabrałam do domu, niezadowolona bardzo .
Bez peritolu troszkę bardziej przytomna, ale z jedzeniem marnie.
Wczoraj faktycznie zjadła 70gr puszki dla seniorów

gisha

Post » Pon lip 14, 2008 18:15

Soniu, myślę o Was cieplutko.

Jeszcze się uda, zobaczysz. Przytulam.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Pon lip 14, 2008 18:49

Fosfor bardzo rosnie w miare postepu choroby, trzeba go zbic koniecznie. Wapn jest ok?
Jak protestowala przy podniesieniu to nie byla bez kontaktu, ona slabiutka jest, potrzebuje duzo odpoczywac. To dla niej w tej chwili najlepsze, nie ma co jej na sile zachecac do aktywnosci... anemia tez swoje robi.
Dajesz jej b12 i cos z omega 3 i 6? Z zelazem bez ustalenia z wetem bym sie wstrzymala, koty bardzo czesto wymiotuja i troche zwykle zajmuje ustalenie tego preparatu ktory toleruja. Dlatego zastrzyki moze beda lepsze.
Myslisz o epo?
Sa dwie Mamy i jedno Slonce/chociaz kazda inaczej kocha/Marta ma podrapane od "zabawy" rece, Ania- mruczacego na kolanach kota.

nan

Post » Pon lip 14, 2008 19:31

Aniu, dzis zaraz dostanie B12 bo juz mam, ja na sile nie zachecam jej do aktywnosci, chciala wyjsc , miauczała.
Ja sie boje ze ona chce wyjsc zeby umrzec na dworzu :( :cry:
Wapń nie jest zbadany niestety, ja zapomnialam z tego wszystkiego , dobrze ze o fosfor sie upomnialam.Widzisz, tacy weci tutaj.
O epo nie myslę,kto mi to da, jak tacy weci?

Omega 3 i 6 , nie daję mam Iskial, olej z watroby rekina, czy dawac to ,czy cos innego?

gisha

Post » Pon lip 14, 2008 20:08

Nie wiem, sprawdz co zawiera, olej z watroby moze miec witaminy A i D i wtedy nie bardzo.

nan

Post » Pon lip 14, 2008 21:55

Gisho,

bardzo mi przykro, że Fionka się tak źle czuje.

Napiszę Ci kilka informacji i własnych spostrzeżeń. Może się przydadzą.

Helen pisze na swojej stronie http://www.felinecrf.info/futter_anforderungen.htm, że witamina A i D może prowadzić do zatruć u kotów nerkowych. Sprawdź więc proszę zawartość oleju z rekina.

Omega 3 i 6 można chyba kupić w aptece. Są jak najbardziej wskazane. Z pewnością macie w Polsce jakieś wypróbowane preparaty, które można podawać kociakom. Jeśli chodzi o żelazo, szkoda, że nie zostało oznaczone. Najbardziej nadające się preparaty to takie, które zawierają żelazo (II). Taka postać żelaza wchłania się w dwunastnicy i jelicie cienkim najlepiej. Preparat powinno podawać się po jedzeniu. Wtedy przyswajalność jest o wiele lepsza, a wymioty o wiele rzadsze. Tinka nigdy po żelazie nie wymiotowała, miała za to zatwardzenie. Lactulose pomagała wtedy bardzo. Jednak podawanie żelaza, dopóki nie zostanie wyleczona jakakolwiek infekcja, nie ma żadnego sensu.

Witamina B12 byłaby konieczna, przydałby się też kwas foliowy, ewentualnie dodatkowo naturalna witamina E.

Nad EPO również bym się intensywnie zastanawiała, bo hematokryt może nawet co tydzień spadać o 2-3 punkty. Porozmawiaj o tym z lekarzem weterynarii. Niech wypisze Ci receptę. Dawkowanie można znaleźć, jeśli wet nie ma doświadczenia, w literaturze fachowej. Chyba nie będzie to dla niego problemem. Dobrze byłoby jednak najpierw sprawdzić retikulocyty. Czasem szpik kostny zaczyna też nadmierną produkcję przy wyniku hematokrytu ok. 20, więc nie jestem pewna, czy przy wyższym wartościach jest już sens podawania erytropoetyny. Musimy jednak wziąć pod uwagę, że skutki terapii EPO są widoczne dopiero po tygodniu lub dwóch, jest to więc często wyścig z czasem.

Myślę o Was i proszę nie poddawajcie się.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pon lip 14, 2008 22:11

Tinka, dzieki ze sie odezwalaś, wiem ze masz duze doswiadczenie .
Czytalam wielokrotnie strone Helen po angielsku, do tej pory anemią sie nie przejmowalam, bo jej nie było nigdy.
Jeszcze wrocę do studiowania od nowa .
Wiesz, Fiona do tej pory czula się niezle na swoje wyniki, obwiniam sie ze rzadko robie badania, bo dla Fionki straszny stres jazda do weta .

Piszesz: Zelazo (II), to taka nazwa farmaceutyczna?
Pozdrawiam Cie serdecznie Tinka!

gisha

Post » Pon lip 14, 2008 22:15

Agn pisze:Soniu, myślę o Was cieplutko.

Jeszcze się uda, zobaczysz. Przytulam.

Agus,dzieki, obys miala rację !

gisha

[poprzednia][następna]