dziki Patmol

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lis 28, 2014 8:20 Re: zdjęcia Alibaby strona 34 - pilnie szuka Domu

to może mnie , w razie czego, tez się pojawi komunikat 8)

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pt lis 28, 2014 8:27 Re: zdjęcia Alibaby strona 34 - pilnie szuka Domu

Patmol pisze:to może mnie , w razie czego, tez się pojawi komunikat 8)

Na pewno, to był taki ogólny komunikat po odpaleniu fb.

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Pt lis 28, 2014 8:38 Re: zdjęcia Alibaby strona 34 - pilnie szuka Domu

w weekend zrobię sobie zdjęcie
a może TZ się zgodzi, żeby jego zdjęcie wstawić

ja w profilu mam wpisane -mężczyzna :roll:

usunęłam wszystkie takie, ze skończyłam Kocią Akademię Patmola

Patmol

Post » Pt lis 28, 2014 9:41 Re: zdjęcia Alibaby strona 34 - pilnie szuka Domu

A oni jakoś ostrzegają, czy szlus i po koncie? Bo ja nic nie zmieniłam jak dotąd...
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Pt lis 28, 2014 10:08 Re: zdjęcia Alibaby strona 34 - pilnie szuka Domu

A na co takie zmiany ?
Ja nic nie dostałam (ale od lat mam stara fotę i prawdziwe dane), albo nie wiem, że dostałam.
Mam blokadę wyskakujących okienek, to może dlatego :twisted:
W nosie to mam :smokin:
Obrazek

psiama

Od: Czw maja 07, 2009 13:19

Post » Pt lis 28, 2014 11:07 Re: zdjęcia Alibaby strona 34 - pilnie szuka Domu

W odpowiedzi na nową politykę Facebooka informuję, że z dniem dzisiejszym 27.11.2014 wszystkie moje dane personalne i fotografie, filmy itd. są obiektami moich praw autorskich (zgodnie z Konwencją Berneńską). W celu komercyjnego wykorzystania wszystkich, wyżej wymienionych obiektów praw autorskich, w każdym konkretnym przypadku wymagana jest pisemna zgoda!
FB jest teraz firmą publiczną.
Dlatego też, wszystkim użytkownikom tego portalu społecznościowego, zaleca się umieszczenie na swoich stronach podobnych «powiadomień o prywatności», inaczej (jeżeli powiadomienie nie było opublikowane na stronie chociaż raz), automatycznie pozwala się na dowolne wykorzystanie danych z Waszej strony, Waszych zdjęć i informacji, opublikowanych w wiadomościach na profilu Waszej strony.
Każdy, kto czyta ten tekst może skopiować go na swój profil FB. Dzięki temu będzie chroniony ustawą o prawach autorskich.
art. 190a § 2 kodeksu karnego.

Jeden z moich znajmowych zamieścił na fb taki post. Odpowiedzi są, że to nic nie da... , ale że dobrze robić co się da... itd. Mnie się nie chce zagłębiać - tak tylko dla informacji piszę.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Pt lis 28, 2014 11:20 Re: zdjęcia Alibaby strona 34 - pilnie szuka Domu

ja mam od dawna przy zdjęciu profilowym (jak zmieniam zdjęcie, to kopiuje i wklejam w to profilowe) taki tekst
tam jest takie miejsce -na komentarz do zdjęcia

informuję, że wszystkie moje dane personalne, ilustracje, rysunki, artykuły, komiksy, obrazki, fotografie, filmy itd. są obiektami moich praw autorskich (zgodnie z Konwencją Berneńską).

W celu komercyjnego wykorzystania wszystkich wyżej wymienionych obiektów praw autorskich w każdym konkretnym przypadku wymagana jest moja pisemna zgoda!

Patmol

Post » Pt lis 28, 2014 13:47 Re: zdjęcia Alibaby strona 34 - pilnie szuka Domu

Ale właśnie o to chodzi, że w tym jakimś regulaminie jest coś chyba o możliwości wykorzystywanie... ble, ble...- rejestrujesz się , wcześniej czytasz regulamin, i to jest jak zgoda. I to ostrzeżenie to można wsadzić..
To Ty sie znasz na wyszukiwaniu jakichś takich spraw szemranych zdaje się?
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Pt lis 28, 2014 13:52 Re: zdjęcia Alibaby strona 34 - pilnie szuka Domu

znam sie i na przepisach się znam :kotek:
ale dzisiaj nie mam czasu
poszukam w przyszłym tygodniu

kiedyś miałam konto na naszej klasie
ale jak nasza klasa przeszła w nk, to usnęłam konto -bo dziwne rzeczy były w nowym regulaminie

Patmol

Post » Pt lis 28, 2014 15:24 Re: zdjęcia Alibaby strona 34 - pilnie szuka Domu

Bardzo dobrze brzmią te podkładki konwencji Berneńskiej :D :ok:
Tez pamiętam, że Patmol jest 'w tym' dobra :mrgreen:
kciuki !
Obrazek

psiama

Od: Czw maja 07, 2009 13:19

Post » Pt lis 28, 2014 20:30 Re: zdjęcia Alibaby strona 34 - pilnie szuka Domu

Przyszłam zaznaczyć sobie na przyszłość Szapo, ale dodam coś od siebie.

To o konwencji berneńskiej to przecież czysty spam jest. Typowy łańcuszek. Zakładając konto na FB, automatycznie godzicie się na regulamin, z którego wynika to, co wynika. A godzicie się na to, że uwaga - wszystko, co wrzucacie, jest wasze, ale udzielacie FB licencji na korzystanie z tych treści przez okres, w jakim macie na FB konto. Ma to sens, bez licencji FB nie mógłby wyświetlać waszych rzeczy, bo naruszałby prawo. Wyjątek to ta sytuacja, w której usuniecie konto, ale wasze zdjęcia czy posty zostały już dalej udostępnione. Wtedy licencja trwa dalej w odniesieniu do tych rzeczy, które zostały udostępnione przez innych dalej. Zakładając konto, zawieracie umowę z FB o treści jak w regulaminie. Żadne jednostronne oświadczenie tej umowy nie zmieni, bo zmiana umowy wymaga zasadniczo zgody obu jej stron.

Ustawa o prawie autorskim, czyli polska implementacja konwencji berneńskiej, chroni z automatu i żadne oświadczenie nie jest absolutnie potrzebne. Chroni oczywiście, chyba że ktoś wyrazi zgodę na określone działania, np. akceptując regulamin FB. Prawo autorskie (w tym konwencja berneńska tę materię regulująca) nie chroni natomiast danych osobowych. Od tego jest ustawa o ochronie danych osobowych, jak sama nazwa wskazuje.

Ten łańcuszek wraca przy każdej zmianie polityki FB czyli raz, dwa razy do roku. To już nawet nudne być dawno przestało... Uprzedzając - faktycznie FB zmienia znowu politykę. Zmiana wchodzi w życie 1 stycznia 2015 i korzystając z FB od tej daty automatycznie zmianę akceptujemy. To, czy zmiana jest dla mojego dobra i wygody, to akurat dla mnie kwestia dyskusyjna.

A FB blokuje konta, jeżeli łamią regulamin, np zawierają nieprawdziwe dane albo zawierają zdjęcia łamiące cudze prawa, np. gdy przedstawiają inne osoby, ponieważ wtedy istnieje ryzyko, że wrzucający zdjęcia narusza prawo do wizerunku osoby ze zdjęcia.

Laidee

Od: Pt paź 02, 2009 10:07

Post » Pt lis 28, 2014 21:06 Re: zdjęcia Alibaby strona 34 - pilnie szuka Domu

No. Tak właśnie myślałam. Ale dalej nie wiem co zawiera ten nowy regulamin czy zmiany bo mi się czytac nie chce :?

Obrazek

morelowa

Post » Sob lis 29, 2014 0:31 Re: zdjęcia Alibaby strona 34 - pilnie szuka Domu

Nowych zapisów jeszcze nie ma. Były tylko informacje dotyczące kierunku zmian, więc czytać specjalnie nie ma czego.

Laidee

Od: Pt paź 02, 2009 10:07

Post » Pon gru 01, 2014 7:37 Re: zdjęcia Alibaby strona 34 - pilnie szuka Domu

no to będzie trzeba zrezygnować z FB 8)
może sobie bloga założę :mrgreen:

Alibaba strasznie się rządzi -warczy na koty, jak za blisko podchodzą
albo chodzi po pokoju i warczy na wszelki wypadek
albo siedzi pod drzwiami i warczy żeby nie przechodziły

albo siedzi na krześle i kręci głową w lewo i prawo
bo nie nadąża z patrzeniem

i wpycha się na kolana namolnie i mruczy

jak go Sweetie chciała obwąchać, tak po prostu z ciekawości
to zaraz łapami walił ją po pysku

trochę przesadza ten kot :evil:

mnie , z tym oświadczeniem, nie chodziło o FB -
ale o innych użytkowników FB i ewentualne wykorzystanie moich rzeczy do użytku komercyjnego przez innych użytkowników forum

przepisy kodeksu cywilnego tez działają same z siebie
a i tak się je w umowy wpisuje -w sumie z rożnych powodów
a nawet nie wpisane tez przecież sa ważne

pisze taki tekst, żeby zniechęcić potencjalnych chętnych :mrgreen: bo może oni o konwencji nie wiedzą
ignorantia iuris nocet
no ale, łatwiej czasami kogoś uświadamiać wcześniej, niż potem sądownie to załatwiać

Patmol

Post » Pon gru 01, 2014 9:53 Re: zdjęcia Alibaby strona 34 - pilnie szuka Domu

Aha.
Zrezygnować z fb? ale chyba tam jest jednak najlepiej z ogłoszeniami adopcyjnymi ze względu na ilość ludzi? czy nie?
Bloga załóż :mrgreen:

Obrazek

morelowa

[poprzednia][następna]