Myszak (tetralogia Fallota), Kropka, Dymek i Dev

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 09, 2015 20:21 Re: Myszak (tetralogia Fallota), Kropka, Dymek i Dev

Obrazek

Moja tymczaska Marianna, kotka z raną na karku, wdzięcznie pozuje z albumem "Piękne koty" :)

Powiedziałam jej, żeby się przestała drapać, bo mnie budzi nad ranem tym drapaniem się o kubraczek (po to ma kubraczek, żeby sobie nie rozdrapywała rany).
Pokazałam jej album na zachętę ;) Że też kiedyś będzie pięknym kotem :)
Obrazek
Obrazek

akne

Od: Pon lut 18, 2013 21:06

Post » Sob paź 10, 2015 20:07 Re: Myszak (tetralogia Fallota), Kropka, Dymek i Dev

16 listopada 2012 - jeden z najważniejszych dni w moim życiu - dzień, w którym w moim domu zamieszkał kot z warszawskiego schroniska "Na Paluchu".
Mój pierwszy kot w dorosłym życiu (w dzieciństwie w domu były koty).

Jeden z dni, które wspominam, kiedy mi smutno albo tracę wiarę w ludzi, w pomaganie bezdomnym kotom.

Myszak przykleił się do mnie, bardzo chciał iść do domu.
To on mnie wybrał na swój dom.
Kochany Myszaczek, który lubi prychać i drapać, ale niezmiennie śpi ze mną w łóżku i czeka na głaskanie, kiedy wychodzę rano do pracy.

Obrazek

Myszak ma się dobrze, ma zdiagnozowaną wadę serca, ale wada się nie pogłębia.

Żyj Myszuniu długo, bardzo Cię kocham, ty mój cudzie listopadowy :)
Obrazek
Obrazek

akne

Post » Pt paź 30, 2015 22:13 Re: Myszak (tetralogia Fallota), Kropka, Dymek i Dev

Żyjemy sobie - ja i kotów sześć.
Tak, sześć - bo oprócz czterech rezydentów mam dwa tymczasy: kociaka Mariannę z leczoną raną na karku i kocurka Gucia - wyrzuconego na działki.

Zagęszczenie nieco lżejsze niż w schronisku, każdy kot dostaje swoją porcję czułości, ale marzę o wyadoptowaniu tymczasów ;)
Obrazek
Obrazek

akne

Post » Wto gru 22, 2015 0:36 Re: Myszak (tetralogia Fallota), Kropka, Dymek i Dev

Cześć, mamy kotka prawie 6 miesięcy ma stworzonko. Stwierdzono u niego tetralogie fallota, na niespotykaną skalę. Jest biały, do tego gluchy i niestety od kilku dni pojawiło się wyraźne wodobrzusze. Dostaje prilium, ale nikt nie chce podjąć się leczenia kotka. Lekarze powiedzieli żeby nawet nie robić mu dalszych badań krwi, by go nie męczyć. Jesteśmy z Wrocławia, może wiesz do kogo się jeszcze zwrócić i jak o niego dbać. .. dzięki za pomoc.

Jarjar

Od: Wto gru 22, 2015 0:22

Post » Wto gru 22, 2015 20:11 Re: Myszak (tetralogia Fallota), Kropka, Dymek i Dev

Jarjar pisze:Cześć, mamy kotka prawie 6 miesięcy ma stworzonko. Stwierdzono u niego tetralogie fallota, na niespotykaną skalę. Jest biały, do tego gluchy i niestety od kilku dni pojawiło się wyraźne wodobrzusze. Dostaje prilium, ale nikt nie chce podjąć się leczenia kotka. Lekarze powiedzieli żeby nawet nie robić mu dalszych badań krwi, by go nie męczyć. Jesteśmy z Wrocławia, może wiesz do kogo się jeszcze zwrócić i jak o niego dbać. .. dzięki za pomoc.

Wysłałam Ci prywatną wiadomość z kontaktem do mnie.

Nie znam dobrego weta kardiologa we Wrocławiu, mieszkam w Warszawie.
Wygooglowałam taką lecznicę we Wrocławiu:
http://www.kardiovet.pl/gdzie.php

Tetralogia Fallota powoduje, że krew się zagęszcza, a kot ma duszności i w końcu umiera z niedotlenienia krwi.

Na duszności u kotów z tetralogią Fallota pomaga podawanie leków: Theovent i Atenolol.

Jeśli kot się urodził z poważną tetralogią, to zwykle umiera przed ukończeniem 1. roku życia.
Zwykle, ale nie zawsze. Serce mojego kota "przebudowało się" i jakoś kot żyje prawie 6 lat, ale to zależy od stopnia wady.

Białe koty zwykle są głuche i często mają niebieskie oczy - tak wynika z genów.
Czyli głuchość to jego wada kosmetyczna.
Obrazek
Obrazek

akne

Post » Wto gru 29, 2015 20:34 Re: Myszak (tetralogia Fallota), Kropka, Dymek i Dev

Kropka mi się znowu posypała :(
Rok temu dostała Zylexis i miała sanację paszczy.
Przez rok był spokój.
Teraz ma zapalenie spojówek, a paszcza znowu nadaje się do remontu.
Prawdopodobnie nie była dobrze żywiona we dzieciństwie (adoptowałam ją ze schroniska, jak miała rok i 3 miesiące) i stąd te problemy z zębami.

Moja biedna kruchutka Kropeczka. W marcu 2016 miną trzy lata, od kiedy jest moim kotem.
Obrazek
Obrazek

akne

Post » Czw gru 31, 2015 19:21 Re: Myszak (tetralogia Fallota), Kropka, Dymek i Dev

Nowy Rok rozpoczynam w szampańskim nastroju :)

Rano odebrałam wyniki badania krwi Myszaka (kota z wadą serca - tetralogią Fallota).
Hematokryt 48,6 !!!!!!!!! :piwa:

Norma to 45, kanał to 60.

Wcześniej bywało u Myszaka nawet 51,7, a dziś świętujemy 48,6 :)

Kropeczka też ładnie reaguje na leczenie antybiotykiem i kroplami do oczu.
Obrazek
Obrazek

akne

Post » Pon sty 18, 2016 20:27 Re: Myszak (tetralogia Fallota), Kropka, Dymek i Dev

Kropka idzie na sanację paszczy w piątek 22.01.2016.
Poprzednią miała w październiku 2014 i znowu zęby do usunięcia.

Biedna Kropeczka.
Prawdopodobnie w dzieciństwie była słabo odżywiana, stąd słabe zęby.
W schronisku przechorowała pół roku, trafiła do niego wychudzona, jak miała 8 miesięcy.

U mnie jest 3 lata, żywiona najlepszymi karmami, a i tak się sypie co jakiś czas.
Obrazek
Obrazek

akne

Post » Pon sty 18, 2016 21:39 Re: Myszak (tetralogia Fallota), Kropka, Dymek i Dev

Dobrze, że trafiła w tak wspaniałe ręce :)

Ty$ka

Od: Nie mar 11, 2012 19:57

Post » Wto sty 19, 2016 10:34 Re: Myszak (tetralogia Fallota), Kropka, Dymek i Dev

Szalony Kot pisze:To moze warto juz usunąć wszystkie do końca..?

Zobaczymy, co ostatecznie weterynarz postanowi.
Moim zdaniem kły ma w dobrym stanie, pozostałe zęby słabo wyglądają.
Rok temu usunięto jej dwa zęby przedtrzonowe.

Na szczęście ona bardziej lubi karmę mokrą, więc nawet nie odczuje różnicy :)
A chrupki i tak daję kotom te mniejsze, bo od kilku miesięcy mam na tymczasie kociaka.
Obrazek
Obrazek

akne

Post » Pt sty 22, 2016 20:57 Re: Myszak (tetralogia Fallota), Kropka, Dymek i Dev

Kropeczka dziś w narkozie pozbyła się dwóch chorych zębów i kamienia.

Pani doktor zaleciła regularne kontrole - lepiej usuwać regularnie kamień niż wyrywać zęby.

Nie ma konieczności usuwania wszystkich zębów. To nie jest plazmocytarne zapalenie jamy ustnej.

Poprzednie usuwanie zębów i kamienia miała w październiku 2014 - wtedy usunięto dwa.
Czyli obecnie, w wieku lat 4 nie ma 4 zębów.
To kiepsko.

Kropka po prostu woli mokrą karmę, od zawsze, gdyby chętniej jadła chrupki, to może by nie miała kamienia.
Zęby może mieć też słabe z powodu słabego odżywiania w dzieciństwie, ona jest drobniutka, w wieku 4 lat wygląda jak 1,5 roczny kociak.
Obrazek
Obrazek

akne

Post » Pt sty 22, 2016 21:18 Re: Myszak (tetralogia Fallota), Kropka, Dymek i Dev

Kropeczko, szanuj swoje ząbki, sucha karma bywa całkiem smaczna. :ok:
Tereska smakoszka
ObrazekObrazek
Obrazek

Batumi [*] 1.06.2009
Padzioch [*] 20.09.2014
Tereska [*] 10.09.2018
Iga [*] 9.10.2019

Kotimont

Od: Sob cze 13, 2015 22:34

Post » Pt sty 22, 2016 21:45 Re: Myszak (tetralogia Fallota), Kropka, Dymek i Dev

Kotimont pisze:Kropeczko, szanuj swoje ząbki, sucha karma bywa całkiem smaczna. :ok:
Tereska smakoszka

Kropeczka ma charakterek :)

Ciężko jej cokolwiek przetłumaczyć, przede wszystkim: "wejdź do transportera, jedziemy leczyć ząbki".

Nie da się jej umieścić w transporterze z wejściem z boku - każda próba kończy się ranami na moim ciele i ogromnym stresem u Kropeczki.

Na szczęście mam też transporter z wejściem od góry - taki plastikowy koszyk z klapką u góry:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/transportery_obroze_kota/transporter_dla_kota/47375

Bardzo polecam ten transporter dla kotów niedużych (tak do 5 kg) i które niełatwo włożyć do zwykłego transportera.
Obrazek
Obrazek

akne

[poprzednia][następna]