Może coś mi pomożecie bo już nie wiem co robić , próbowalimy z TZem wszystkiego chyba: feliway, RC Calm, Kalm Aid. Teraz bedziemy zamawiać krople Bacha:(
Mamy w domu 3 kotki - dziewczyny, kastrowane. 2 mieszkaly razem (Neska i Banshee) przez prawie3 lata, pozniej wprowadziła się jeszce jedna (Lilith), wszystkie z tego samego rocznika 2009.
Neska wprowadzila sie do mnie we wrzesniu 2009, Banshee w styczniu 2010 a Lilith (kotka mojego TZa) wprowadzila sie z nim w listopadzie 2011.
Banshee do tej pory nie zaakceptowała Lilith - wg mnie boi sie jej, warczy i syczy. Podchodzi czasem do Lil od tyłu i ja wącha poki ta sie nie odwróci - bo wtedy jest wrzask Bashee oczywiście:/ Czasem spia obok siebie, robia noski ale to bardzo rzadkie zjawisko, najczesciej Lilith jak doskakuje do Banszusika ta zaczyna robic dramę i ucieka a do akcji wkracza Neska i pacyfikuje Lilith. Mam wrazenie ze Lil chciala sie bawic ale teraz wydaje mi sie ze ma z tego niezla zabawe. Do spięć dochodzi praktycznie codziennie, ale zeby uscislic do ganiania ze siersc leci co kilka dni, krew sie jeszcze nie lała na szczescie.
Wiekszym problemem jest sikanie Lil u nas w sypialni na koldre lub w inne miekkie miejsca (koce, poduszki, sofa). Lil w zeszlym roku zaczela sikac krwia, okazalo sie ze ma struwity, jest pod kontrola lekarza, wyniki sie unormowaly, dostaje leki.
Problem z sikaniem zaczal sie po jej chorobie- byc moze zobaczyla ze nie bylo zadnej kary jaky jak kot byl chory i usiluje ciagnac "zabawe" dalej

Wydaje sie nam ze teraz jak juz nie jest chora kara nas za to ze np nie chcielismy jej wpuscic do drugiego zamknietego pokoju gdzie stala pod drzwiami i drapala do drzwi a pozniej szla i sikala nam w lozko. W nocy nie wiem czym moze byc spowodowane jej zachowanie - generalnie koty spia czasem u nas w lozku, czasem jest to Neska i Banshee czasem sama Lilith. zaczyna nas denerwowac jej zachowanie bo nie jest fajnie budzic sie w srodku nocy w kaluzy kocich siuskow.
Mają 2 kryte kuwety, zwirek maja silikonowy, regularnie zmieniany i codziennie czyszczone kuwety ( w lazience bez drzwiczek i z niej korzystaja wszystkie koty, w duzym pokoju z drzwiczkami i z tej korzysta tylko Neska i Banshee) .Czasem zdarza sie tak ze wszystkie poluja na kota ktory wychodzi z kuwety z lazienki, celuje w tym niestety Neska w stosunku do Lilith.
Nie wiem czy to istotne, w zeszlym roku mielismy polrocznego kociak na tymczasie przez 2 miesiace, poza tym ze Neska byla zazdrosna i go kilka razy pogonila, koty sie calkiem niezle dogadaly a Lilith miala kolege do zabawy - oczywiscie wtedy kiedy miala ochote sie bawic