Bytomskie Łobuzy :) cz. 4

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro maja 20, 2015 22:29 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 4

Postanowiłam zrobić chillout. Pije sobie szampana z Biedronki za 5 zł i niech się dzieje co chce. Miałam dziś taki dzień, że sama w niego nie wierzę. Czego się nie dotknęłam to się waliło. Ogólnie to mam psm czy jak to się nazywa, nie ważne, ważne, że wiadomo o co chodzi ;)

A zresztą dużo by gadać, prowadzenie działalności w tym kraju to masochizm. Podatnika traktują jak przestępce, który chce oszukać ten kraj. I robią to osoby na urzędniczych etatach. To jest szczyt absurdu.

Ogólnie to dzień do dupy. Pytam m. co by zrobił jakby trafił na żonę, która głosowałaby na Komorowskiego - powiedział, że zasunął by z liścia i po sprawie :mrgreen:

A co koty na to? Koty mają to w dupie!

Aaaa właśnie - płakom :mrgreen:
Obrazek
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Czw maja 21, 2015 14:42 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 4

:lol: l
Hejka Klauduś, oj, to niech się dzień skończy. Dobrze!
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Czw maja 21, 2015 15:36 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 4

[quote="klaudiafj"]Postanowiłam zrobić chillout. Pije sobie szampana z Biedronki za 5 zł i niech się dzieje co chce. Miałam dziś taki dzień, że sama w niego nie wierzę. Czego się nie dotknęłam to się waliło. Ogólnie to mam psm czy jak to się nazywa, nie ważne, ważne, że wiadomo o co chodzi ;)

A zresztą dużo by gadać, prowadzenie działalności w tym kraju to masochizm. Podatnika traktują jak przestępce, który chce oszukać ten kraj. I robią to osoby na urzędniczych etatach. To jest szczyt absurdu.

Ogólnie to dzień do dupy. Pytam m. co by zrobił jakby trafił na żonę, która głosowałaby na Komorowskiego - powiedział, że zasunął by z liścia i po sprawie :mrgreen:

A co koty na to? Koty mają to w dupie!

Klaudia ja prowadzę własna działalność prawie 20 lat, nie jest tak źle jak piszesz. Ma to swoje zalety, po pracuję kiedy chce i nie mam żadnego kierownictwa nad sobą (no prawie :wink: )
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Czw maja 21, 2015 16:04 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 4

Jest źle pod kątem nie samej pracy (bo posiadanie własnej firmy jest świetne pod tym kątem) a tego jak się traktuje tutaj firmy oraz od strony podatkowej, o wciąż podnoszonych kosztach prowadzenia działalności - pod tym kątem jest tragicznie. Jesteśmy sto lat za murzynami i nie rozwija się rynku dla firm (a szczególnie mikro) a wręcz go dusi i tłamsi, a 7 czy 8 lat temu ktoś obiecywał poprawę - zrobił dokładnie na odwrót - podniósł zusy i podatki :/ No, ale zostawmy ten temat.

Jutro zaczyna się Teatromania w Bytomiu :D Za to kocham Bytom - bo tu wciąż coś się dzieje kulturalnego. Jutro przedstawienie o 21.30 a o takiej później godzinie zawsze są jakieś takie widowiskowe przedstawienia plenerowe. Przyjeżdżają do Bytomia teatry z całego świata :) Takich przestawień będzie 5 bezpłatnych i dużo więcej płatnych. Mam nadzieję, że zrobię dobre zdjęcia :)

I cieszę się, bo tapeta w białą cegłę, którą chcę kupić do przedpokoju jest teraz tańsza aż o 20 zł :D Z 50 zł na 30 zł promocja - jak dobrze, że zwlekałam z zakupem. Jutro jadę do budowlanego i zaczynamy remont przedpokoju.

Koty teraz śpią :)

klaudiafj

Post » Czw maja 21, 2015 16:06 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 4

:201461 :201461
Obrazek

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Post » Czw maja 21, 2015 16:09 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 4

[quote="klaudiafj"]Jest źle pod kątem nie samej pracy (bo posiadanie własnej firmy jest świetne pod tym kątem) a tego jak się traktuje tutaj firmy oraz od strony podatkowej, o wciąż podnoszonych kosztach prowadzenia działalności - pod tym kątem jest tragicznie. Jesteśmy sto lat za murzynami i nie rozwija się rynku dla firm (a szczególnie mikro) a wręcz go dusi i tłamsi, a 7 czy 8 lat temu ktoś obiecywał poprawę - zrobił dokładnie na odwrót - podniósł zusy i podatki :/ No, ale zostawmy ten temat.

z kosztami to faktycznie nieraz ciężko, jak dochody nie są regularne :(
Obrazek

mir.ka

Post » Czw maja 21, 2015 16:25 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 4

A to fajnie Ci się udało z tą tapetą :ok: :ok: :ok:
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Czw maja 21, 2015 16:28 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 4

Chodzi o całokształt, o konstrukcję, o to jak w tym kraju zbudowana jest działalność gospodarcza, jakie są zasady dla mikro firm. Absurd goni absurd. Np teraz jest nas dwoje na działalności i musimy płacić dwa pełne zusy - czyli ja i mąż, czyli za to że się kochamy i razem mieszkamy i mamy ślub musimy płacić jako gospodarstwo domowe dwa pełne zusy. A jakby to był pracownik to przy obecnej modzie zatrudniłabym go na 1/16 etatu. Zamiast właśnie zrobić tak, że jest jeden zus i tylko składka zdrowotna, a zus uzależniony od dochodu. Wtedy więcej kasy zostawałoby w rękach podatników, tj. jednej rodziny. I wtedy można byłoby rodzić dzieci. I wtedy nie było by niżu demograficznego. I wtedy rozwijałaby się gospodarka. TO w tym kraju nie ma takich opcji, a wręcz przeciwnie ja nawet nie dostanę zasiłku chorobowego jak się 1 dzień spóźnię z przelaniem haraczu na Zus, bo wylatuję z ubezpieczenia. Więc jakbym zaszła w ciążę to jestem bez kasy z zasiłku. ALE to nie przeszkadza Zusowi pobierać ode mnie od 3 lat pieniędzy na ubezpieczenie dobrowolne. Czyli płacę za coś czego nie mam. To jest tylko wierzchołek góry lodowej i nigdy nie powiem, że na obecnych warunkach w tym kraju jest dobrze i mikro firmy mają się świetnie. Nawet duże firmy mają się tragicznie, bo np banki zatrudniają na 1/16 etatu. Podczas kiedy urzędu na cały i jeszcze dają nagrody i premie.
Rozmawiałam z księgową, ona załatwia mi moją sprawę, ale też powiedziała, że miała klientkę, która zaszła w ciążę na niskim zusie i odmówili jej zasiłku macierzyńskiego i jeszcze oskarżyli o wyłudzenie. Księgowa mówi, że ona już takie rzeczy widziała, że głowa mała i mój przypadek to pikuś.
Uwierzyłam kiedyś Tuskowi jak mamił nas wizją drugiej Irlandii i pamiętam co mówił o firmach wtedy i zrobił dokładnie na odwrót i na koniec zwiał.
Jednak pod względem bycia na swoim to też lubię ten rytm - nienormowane godziny pracy i to, że jak lubię to pracuję nocą a nie od 8-16, podczas kiedy te godziny mi totalnie nie leżą ;p
A żeby było dalej wesoło to weszłam na konto swoje w banku i mam ponad -900 zł - i żadnych ujemnych transakcji w historii. Dzwoniłam i pan powiedział, że kasa jest na plus a nie na minus. I mam teraz zrobić zrzut ekranu i wysłać im do celów naprawy w systemie czegoś. Ja chyba przyciągam te absurdalne sytuacje, ktoś chyba na mnie rzucił urok, bo aż sama w to nie wierzę ;)

klaudiafj

Post » Czw maja 21, 2015 16:29 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 4

Tak jest Bożenko :D Teraz bym sobie pluła w twarz jakby ją wtedy kupiła a tak zostanie w kieszeni 140 zł ;)
Tylko czy ten przedpokój będzie się prezentował fajnie czy kiczowato.... Ta cegła pasuje mi do dekupażowych dodatków, które sama zrobię :)

klaudiafj

Post » Czw maja 21, 2015 17:17 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 4

Na pewno będzie się prezentował bardzo bardzo ładnie! :ok: :D
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Czw maja 21, 2015 21:49 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 4

Cześć Klaudus :1luvu: o ja też uwielbiam fordy :D w domu rodzinnym jedzenie mondeo i Focusem :ok: dla mię najlepiej się je prowadzi :D :piwa:
Marysienka, Kitusia :1luvu: :1luvu:
Z tapeta super się udało :piwa:
Obrazek

sistersy25

Od: Wto paź 28, 2014 22:03

Post » Pt maja 22, 2015 9:40 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 4

Cześć Klaudia
Niestety jak ktoś nie ma stałego dochodu, a jego zarobi są chwiejne to raz jest pod gore a raz na szczęście jest sie na szczycie i tych szczytów życzę Wam samych :mrgreen:
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

Post » Pt maja 22, 2015 10:13 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 4

Dokładnie tak, i witajcie kochane piątkowo :D :D
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Pt maja 22, 2015 10:42 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 4

Doberek :)
No, przyznaję, nie jest łatwo prowadzić firmę w naszym kraju. Niestety. A ZUS po prostu powala... :(

Sihaja

Od: Pon sty 03, 2005 22:17

Post » Pt maja 22, 2015 12:05 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 4

Hej Dziewczyny :)

Dziś będę mieć zabiegany dzień - najpierw idziemy ze ZPAFu na reportaż na miasto Katowice (oby mi nie ukradli aparatu :/ ) a potem muszę dojechać na 21.30 do Bytomia, bo jest teatr na rynku - to są takie teatry wypasione - wielkoformatowe - jest ogień i obrazy z rzutnika, ludzie na szczudłach - takie rzeczy, które nie mogą być zrealizowane pod dachem. Liczę dziś również na świetne widowisko i mam nadzieję, że zrobię dobre zdjęcia :) Tu jest jedno z moich ulubionych zdjęć https://www.facebook.com/faferekjaworska/photos/t.100001403433542/808915985827712/?type=3&theater :)
Och, kiedy ja skończę swoją stronę... tam mam teatry i kupę zaległości, których jeszcze nie ma na strone. Na fb prawie nie mam nic, nawet tam nie pisze - muszę to zmienić ;) A teraz czeka nas 5 przedstawień plenerowych :D

Koty dziś szalały cudownie, goniły się i bawiły. Ogólnie było dużo śmiechu :)

klaudiafj

[poprzednia][następna]