Chodzi o całokształt, o konstrukcję, o to jak w tym kraju zbudowana jest działalność gospodarcza, jakie są zasady dla mikro firm. Absurd goni absurd. Np teraz jest nas dwoje na działalności i musimy płacić dwa pełne zusy - czyli ja i mąż, czyli za to że się kochamy i razem mieszkamy i mamy ślub musimy płacić jako gospodarstwo domowe dwa pełne zusy. A jakby to był pracownik to przy obecnej modzie zatrudniłabym go na 1/16 etatu. Zamiast właśnie zrobić tak, że jest jeden zus i tylko składka zdrowotna, a zus uzależniony od dochodu. Wtedy więcej kasy zostawałoby w rękach podatników, tj. jednej rodziny. I wtedy można byłoby rodzić dzieci. I wtedy nie było by niżu demograficznego. I wtedy rozwijałaby się gospodarka. TO w tym kraju nie ma takich opcji, a wręcz przeciwnie ja nawet nie dostanę zasiłku chorobowego jak się 1 dzień spóźnię z przelaniem haraczu na Zus, bo wylatuję z ubezpieczenia. Więc jakbym zaszła w ciążę to jestem bez kasy z zasiłku. ALE to nie przeszkadza Zusowi pobierać ode mnie od 3 lat pieniędzy na ubezpieczenie dobrowolne. Czyli płacę za coś czego nie mam. To jest tylko wierzchołek góry lodowej i nigdy nie powiem, że na obecnych warunkach w tym kraju jest dobrze i mikro firmy mają się świetnie. Nawet duże firmy mają się tragicznie, bo np banki zatrudniają na 1/16 etatu. Podczas kiedy urzędu na cały i jeszcze dają nagrody i premie.
Rozmawiałam z księgową, ona załatwia mi moją sprawę, ale też powiedziała, że miała klientkę, która zaszła w ciążę na niskim zusie i odmówili jej zasiłku macierzyńskiego i jeszcze oskarżyli o wyłudzenie. Księgowa mówi, że ona już takie rzeczy widziała, że głowa mała i mój przypadek to pikuś.
Uwierzyłam kiedyś Tuskowi jak mamił nas wizją drugiej Irlandii i pamiętam co mówił o firmach wtedy i zrobił dokładnie na odwrót i na koniec zwiał.
Jednak pod względem bycia na swoim to też lubię ten rytm - nienormowane godziny pracy i to, że jak lubię to pracuję nocą a nie od 8-16, podczas kiedy te godziny mi totalnie nie leżą ;p
A żeby było dalej wesoło to weszłam na konto swoje w banku i mam ponad -900 zł - i żadnych ujemnych transakcji w historii. Dzwoniłam i pan powiedział, że kasa jest na plus a nie na minus. I mam teraz zrobić zrzut ekranu i wysłać im do celów naprawy w systemie czegoś. Ja chyba przyciągam te absurdalne sytuacje, ktoś chyba na mnie rzucił urok, bo aż sama w to nie wierzę