Mała Księżniczka i Tańcząca z Wilkiem (od str. 40) ;D

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sie 23, 2010 12:02 Re: Mała Księżniczka i Misio-Fenrisio (Czarna Perełka za TM ['])

MariaD pisze:
ewkaa pisze:strasznie ciężko się tą pastą "przebić" do skóry

Bo to się rozdziela futro na ogonie na "przedziałek" i w ten przedziałek ładuje Goopa. I wciera.

ewkaa pisze:mam nadzieję, że mi się dostatecznie dobrze udało

Jak wyschnie - zobacz. Jak nie do końca jest ładnie - popraw jeszcze raz Goop-em.

A i przed Goop-owaniem trzeba dzień wczesniej napudrować "na grubo" ogon. Wtedy pasta lepiej działa. I nie żałować pasty.

:roll: ja przypominam, że to mój pierwszy kot długofutrzasty, mnie instrukcje trzeba krok po kroku, jasno i wyraźnie :oops: dobra następnym razem będzie przedziałek 8) ogon był napudrowany, bo tak próbowałam go wcześniej ratować :) Goop pomógł połowicznie, część strąków (zwłaszcza te na koniuszku ogona :| ) dalej wisi jak na choince - a raczej wisiała, bo wykorzystałam, dzisiejsze poranne rozespanie kotecka, delikatnie je porozdzielałam i nawaliłam tam pudru :twisted: , śmiesznie teraz wygląda czarny czarny grzbiet i siwiuteńki ogonek :lol: teraz ogonek będzie macany i pudrowany, ale pranie już dopiero przed wystawą :wink:

ewkaa

Od: Śro sie 31, 2005 19:02

Post » Pon sie 23, 2010 14:51 Re: Mała Księżniczka i Misio-Fenrisio (Czarna Perełka za TM ['])

ewkaa pisze:ja przypominam, że to mój pierwszy kot długofutrzasty, mnie instrukcje trzeba krok po kroku, jasno i wyraźnie

Dobra. :oops:
Krok po kroku:
1. dzień przed kapielą napudrować ogon "na grubo", rozdzielając włosy pasmo po paśmie i delikatnie wmasować puder (można delikatnie (!) rozczesać pasma rzadką częścią grzebienia),
2. w dzień kapieli:
a) posadzić kota w wannie,
b) na suchy ogona nalożyć pastę Goop, nie żałując jej i rozdzielając pasma włosów "w przedziałek", wmasować staranie od tyłka do czubka ogona, tak by cały ogon i włosy na nim były w paście,
c) potrzymać kota z pastą na ogonie ok. 5 minut,
d) spłukać,
e) sprawdzić włosy na ogonie, jeżeli nadal sa tłuste/tłustawe, powtórzyć operację z nakładaniem pasty, masowaniem i przetrzymaniem kota w wannie z pastą na ogonie,
f) spłukać
g) sprawdzić ogon, jeżeli efekt jest zadowalający, to
h) namoczyć całego kota i prać szamponem "po całości" z ogonem włącznie (na ogon można nałożyć nierozcieńczony szampon),
i) wysuszyć,
j) modlić się by Goop usunął cały tłuszcz ;)
Sprawdzać natłuszczenie ogona. Pudrować ogon regularnie (co najmniej raz w tygodniu). Prać wedle potrzeby jak sie zbytnio przetłuści.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Pon sie 23, 2010 14:55 Re: Mała Księżniczka i Misio-Fenrisio (Czarna Perełka za TM ['])

O matko 8O
To ja już wolę devonom uszy czyścić :lol:
Obrazek "Mój dom murem podzielony..."

Kicorek

Od: Pon sie 30, 2004 9:47

Post » Pon sie 23, 2010 15:00 Re: Mała Księżniczka i Misio-Fenrisio (Czarna Perełka za TM ['])

Kicorek pisze:O matko 8O

Taaak???? A te prania białej offcy w specjalnym szamponie, w mydełku, te przecierania czymś tam specjalnym, te pudry nakładne szczoteczką do zębów gdzies tam na kota, inne nakładane palcem na inne miejsce kota, to dmuchanie w brzuszek, to czyszczenie bródki, uszu, pazurków, konców lapek, końca ogona, końca końców ?????
A? :mrgreen:
Obrazek

MariaD

Post » Pon sie 23, 2010 15:04 Re: Mała Księżniczka i Misio-Fenrisio (Czarna Perełka za TM ['])

:ryk: :ryk: :ryk:

Bo to offca. Biała :mrgreen:

Kicorek

Post » Pon sie 23, 2010 15:11 Re: Mała Księżniczka i Misio-Fenrisio (Czarna Perełka za TM ['])

MariaD pisze:
ewkaa pisze:ja przypominam, że to mój pierwszy kot długofutrzasty, mnie instrukcje trzeba krok po kroku, jasno i wyraźnie

Dobra. :oops:
Krok po kroku:
1. dzień przed kapielą napudrować ogon "na grubo", rozdzielając włosy pasmo po paśmie i delikatnie wmasować puder (można delikatnie (!) rozczesać pasma rzadką częścią grzebienia),
2. w dzień kapieli:
a) posadzić kota w wannie,
b) na suchy ogona nalożyć pastę Goop, nie żałując jej i rozdzielając pasma włosów "w przedziałek", wmasować staranie od tyłka do czubka ogona, tak by cały ogon i włosy na nim były w paście,
c) potrzymać kota z pastą na ogonie ok. 5 minut,
d) spłukać,
e) sprawdzić włosy na ogonie, jeżeli nadal sa tłuste/tłustawe, powtórzyć operację z nakładaniem pasty, masowaniem i przetrzymaniem kota w wannie z pastą na ogonie,
f) spłukać
g) sprawdzić ogon, jeżeli efekt jest zadowalający, to
h) namoczyć całego kota i prać szamponem "po całości" z ogonem włącznie (na ogon można nałożyć nierozcieńczony szampon),
i) wysuszyć,
j) modlić się by Goop usunął cały tłuszcz ;)
Sprawdzać natłuszczenie ogona. Pudrować ogon regularnie (co najmniej raz w tygodniu). Prać wedle potrzeby jak sie zbytnio przetłuści.

:ok: o i to jest instrukcja :mrgreen: mam wątpliwości co do pkt e) bo wczoraj kot z mokrym ogonem wydawał mi się ok, a jak wysechł to się okazało, że owszem u nasady tłusto nie jest, ale w połowie ogona i na końcu dalej wiszą pozlepiane strąki futra :roll: ale pewnie potrzebuję jeszcze trochę wprawy :wink: za to po takiej szkole z Fenrisiem, każdy następny kot to już będzie betka :mrgreen:
Instrukcji nie omieszkam przetestować przed wystawą 8) Dzięki :D
Obrazek

ewkaa

Post » Pon sie 23, 2010 17:08 Re: Mała Księżniczka i Misio-Fenrisio (Czarna Perełka za TM ['])

ewkaa - jeżeli w trakcie nakładania pasty "ginie" ona pod palcami, dokłada się następna porcję. Oznacza to, że tłuszcz emulguje pastę i trzeba więcej. Cały ogon, wszystkie włosy muszą być oblepione pastą.
Obrazek

MariaD

Post » Pon sie 23, 2010 20:08 Re: Mała Księżniczka i Misio-Fenrisio (Czarna Perełka za TM ['])

hmmm no cały ogon niby był oblepiony, ale pewnie nie do końca do środka, zważywszy na to, że strąki zostały :roll: no ale nic będziemy się uczyć dalej i na własnych błędach :wink: wypatrzyłam ma LL Groomer's GOOP Liquid Groomer's Goop liquid to płynna postać Groomer's Goop creme. Można ją dozować bezpośrednio z butelki. piszą, że używa się tak samo jak tę pastę - zastanawiam się czy to nie łatwiej by się nakładało na ten spuszony Fenrisiowy ogon :mrgreen:

ewkaa

Post » Pon sie 23, 2010 22:10 Re: Mała Księżniczka i Misio-Fenrisio (Czarna Perełka za TM ['])

Fairy ultra cytrynowy i naprzód :wink:

Kocurro

Od: Nie sty 11, 2004 20:31

Post » Pon sie 23, 2010 22:13 Re: Mała Księżniczka i Misio-Fenrisio (Czarna Perełka za TM ['])

Kocurro pisze:Fairy ultra cytrynowy i naprzód :wink:

He, he to się pewnie tak też skończy przy najbliższej kąpieli :lol:

ewkaa

Post » Czw sie 26, 2010 0:33 Re: Mała Księżniczka i Misio-Fenrisio (Czarna Perełka za TM ['])

MariaD pisze:
Kicorek pisze:O matko 8O

Taaak???? A te prania białej offcy w specjalnym szamponie, w mydełku, te przecierania czymś tam specjalnym, te pudry nakładne szczoteczką do zębów gdzies tam na kota, inne nakładane palcem na inne miejsce kota, to dmuchanie w brzuszek, to czyszczenie bródki, uszu, pazurków, konców lapek, końca ogona, końca końców ?????
A? :mrgreen:

:ryk: :ryk: :ryk: Dokładnie tak ,pamietam widzialam :mrgreen: :1luvu:
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Pt sie 27, 2010 14:37 Re: Mała Księżniczka i Misio-Fenrisio (Czarna Perełka za TM ['])

Koty dostał dziś nową krytą piaskownicę :mrgreen: narazie przetestowaną tylko jako budka do spania :wink: olbrzymia jest :o , mam tylko zastrzeżenie do niezbyt szczelnej klapki hmmm, a właściwe wcale nie szczelnej :roll: no ale zobaczymy :)
Razem z kuwetą dotarła też nowa fontanna i tu już zachwytom i moim i kotów nie ma końca :1luvu: Fenriś pije sobie z podwyższenia, Fryga ze strumyczka i dolnego zbiorniczka, a ja się ciesze jak głupia, bo fonntanna ma dosłownie dwie :1luvu: :1luvu: :1luvu: części do mycia, żadnego skręcania i rozkręcania :1luvu: , wodę wlewa się bezpośrednio :1luvu: , a nie do jakiejś idiotycznej kopułki :roll: i co mnie zupełnie zaskoczyło (bo nie widziałam tego przy opisach fontanny) kabelek od pompki odłącza się tuż przy fontannie :1luvu: :1luvu: , co oznacza, że nie muszę przy każdym myciu rujnować kuchni, żeby wyciągnąć kabel idący za szafkami do kontaktu, bo inaczej nie dało się ruszyć starej fontanny catit :evil: No po prostu miłość od pierwszego wejrzenia :1luvu: :1luvu: :1luvu:

ewkaa

Post » Pt sie 27, 2010 16:00 Re: Mała Księżniczka i Misio-Fenrisio (Czarna Perełka za TM ['])

Moje kochaja drinkwella i kuwete wielgasna kryta ,ale i odkryta tez lubia-moi chyba nie sa z natury wybredni,byle tylko pancia od razu posprzatala ;) czesto mnie wolaja,jak sie zalatwia ;)

A drinkwella kochaja :mrgreen:
Ostatnio edytowano Pt sie 27, 2010 16:16 przez anulka111, łącznie edytowano 1 raz
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Pt sie 27, 2010 16:14 Re: Mała Księżniczka i Misio-Fenrisio (Czarna Perełka za TM ['])

anulka111 pisze:A drinkwella kochaja :mrgreen:

No ja mam cały czas chrapkę na drinkwella 360 :D , ale narazie musiałam kupić coś mniejszego, żeby się w kuchni zmieściło :wink: o taką dostały http://www.zooplus.pl/shop/koty/automat ... nna/162333 :mrgreen: a kuwetki też mamy jedną krytą, drugą odkrytą 8)

ewkaa

Post » Pt sie 27, 2010 16:45 Re: Mała Księżniczka i Misio-Fenrisio (Czarna Perełka za TM ['])

O, fajna ta fontanna. Chyba dojrzewam do sprawienia i swoim takiej :mrgreen:

A jak z filtrami? Bo widzę, że tam jakieś są.

Kicorek

[poprzednia][następna]