Dokładnie 4 posty wyżej jest wynik badania USG, a może raczej 5 postów wcześniej.
Ja mam tylko durnowaty problem, czy nerka lewa jest patrząc od ogona, czy od głowy.
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Beliowen pisze:No to jak można robić litotrypsję, powinno być nieźle
PcimOlki, odnośnie antybiotyków
niektóre szczepy E.coli na antybiotyki z grupy chinolonów (czyli takie jak ciprofloksacyna) reagują dokładnie odwrotnie, niż się oczekuje
w uproszczeniu - wskutek reakcji antybiotyku z substancjami wytwarzanymi przez te szczepy E.coli dochodzi do uzjadliwienia się bakterii i rozwoju infekcji; efektem jest wówczas zwykle uszkodzenie nerek
niestety, nie ma możliwości wykonania tak dokładnych badań, żeby PRZED zaordynowaniem antybiotyku być pewnym, że wypadki nie potoczą się wg właśnie takiego scenariusza.
Beliowen pisze:Oczywiście to tylko hipoteza, ja nie mam pojęcia, czy akurat tak stało się w przypadku Twojego kota, chciałam tylko napisać o pewnej możliwości.
Warto by ponownie zrobić posiew moczu i tym razem wstrzymać się z antybiotykami do czasu otrzymania wyników antybiogramu
a na podstawie wyników wybrać antybiotyk z innej grupy.
Ponieważ posiew moczu jest badaniem nieinwazyjnym, a jednocześnie nie opóźnia w żaden sposób leczenia objawowego i ewentualnie zabiegowego niedrożnego moczowodu, myślę że warto to zrobić - również ze względu na to, że po udrożnieniu moczowodu kot będzie musiał żyć dalej, najlepiej bez powtórek z rozrywki
.
Beliowen pisze:Co do karmienia
karmienie 2-3 razy dziennie i rezygnacja z wystawiania na stałe suchej karmy wyjdzie Twoim kotom wyłącznie na dobre
fizjologicznie to jest tak, że po pewnym czasie po posiłku pH moczu ulega obniżeniu - dzięki czemu jest on wyjaławiany, a wraz z nim wyjaławiany jest cały układ moczowy
natomiast w przypadku, kiedy kot je często, bo ma wystawioną karmę na stałe, może się zdarzyć - i często tak bywa - że między jednym posiłkiem a kolejnym nie zdąży minąć wystarczająco dużo czasu aby pH moczu spadło
w takim wypadku jest ono zawsze na poziomie 6,5-7, co sprzyja namnażaniu się bakterii (choćby kałowych, taką jest E.coli) w cewce moczowej a potem w całym układzie moczowym, a także - sprzyja rozwojowi kamicy układu moczowego
dlatego - myślę, że warto koty przyzwyczaić do jedzenia posiłków o stałych porach
PcimOlki pisze:Wieprzowine podzieliłem na porcję i wsadziłem do zamrażarki - taka jest procedura bezpieczeństwa dla tego mięsa. Nie wiem tylko ile powinna tam poleżeć, czy do jakij temperatury mam ją doprowadzić.
pixie65 pisze:Obawiam się, że jest akurat dokładnie odwrotnie (zwłaszcza jeśli chodzi o wirusa choroby Aujeszky'ego).
Użytkownicy przeglądający ten dział: Anna2016, Lifter, Marmotka i 47 gości