MamaMeli pisze:Milenka co to za zupa? Wszystko co ma w soboe ostrą papryczkę jest mile widziane

ja właśnie ogarnęłam zakupy spożywcze i zmierzam do domu jeść bo tu gdzie jestem nie ma nic ciekawego w zakresie knajp. ZNOWU zapomniałam o soli. Kupuję pół kilo raz na pół roku bo bardzo mało używam no ale jednak...

Aaa to taka pyszna, pikantna wersja pomidorówki. Podaję przepis:
Składniki:
5 średnich cebul, 4 ząbki czosnku, łyżka masła, 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie, 2 kostki bulionu wołowego, pół koncentratu pomidorowego, 5 łyżek kaszy manny, posiekana papryczka chilli (albo habanero), pieprz.
W garnku na roztopionym maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę + 2 posiekane ząbki czosnku. Zalać 1,5 litra wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kostki bulionu i zagotować. Pokroić drobno papryczkę chilli (ja zwykle kroję kilka) lub habanero, wrzucić do gotującej się zupy. Pogotować kilka minut. Dodać koncentrat pomidorowy. Kaszę mannę wsypać do małego garnuszka lub szklanki, zalać zimną wodą, wymieszać, dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać jeszcze raz i wlać do gotującej się zupy, ciągle mieszając. Zupa powinna zgęstnieć. Wcisnąć pozostałe 2 ząbki czosnku i gotować jeszcze przez 3-5 minut. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego

P.S. właśnie wykroiłam sukienkę dresową i obszyłam brzegi

niedługo będzie

P.S.2. jutro do pracy