Działkowa Czarna Armia. I goście. Do zamknięcia.

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lut 12, 2014 16:59 Re: Działkowa Czarna Armia - a może by dom dla Silvy?

Już mam wyniki Chudego - są ... takie sobie :? Bardziej jednak w kierunku nerek niż cukrzycy, co jest zadziwiające biorąc pod uwagę wygląd i zachowanie kota.

Cukier ma 118, czyli przy stresie w gabinecie wynik oszałamiająco dobry.
Biochemia :
ALT - 51,6, AST - 34,4, mocznik - 80,4 (trochę ponad normę), kreatynina - 2,1 (tez trochę ponad normę), białko całkowite - 10 (dość wyraźnie ponad normę) i fosfor 5,2 (też dość wyraźnie ponad normę).
Morfologię ma w porządku.

Muszę teraz poszperać po necie co mogą oznaczać takie wyniki i czy to na pewno nerki ... I pomyśleć nad dietą dla Chudego :roll:

Radecki bez zmian, gulka na swoim miejscu, rana (po rozkrojeniu ;) ) zaschnięta, humor w normie. To nie jest płyn, raczej gulka z ciała.

Duet B&B ok, Silvy nadal brak, dymka nie spotkałam drugi raz ...
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Śro lut 12, 2014 22:09 Re: Działkowa Czarna Armia - a może by dom dla Silvy?

No to się trochę zmartwiłam :(
Najpierw Maku, teraz coś z Chudym Ptysiem ale wierzę Avianku, że czarnuszek o złotych oczach, będzie zdrów z pomocą Twoją i Twojej wetki.
Bardzo trzymam kciuki :ok: :ok:
Gdy cię znalazłam, nie wiedziałam, co z tobą zrobić.
Dziś nie wiem, co zrobię bez ciebie...
Marcel 7.10.2007 - 26.07.2021

kwinta

Od: Śro maja 21, 2008 20:47

Post » Śro lut 12, 2014 22:16 Re: Działkowa Czarna Armia - a może by dom dla Silvy?

Chudy, zdrowiej. I Ty też, Radku kochany.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Czw lut 13, 2014 13:02 Re: Działkowa Czarna Armia - a może by dom dla Silvy?

Na razie zamówiłam mu trochę lepszych puszeczek, zobaczymy, czy samym jedzeniem da się go ustabilizować. No i koniec ze śmietanką.
Obrazek

Avian

Post » Czw lut 13, 2014 13:15 Re: Działkowa Czarna Armia - a może by dom dla Silvy?

To śmietanka jest zła ?
Ja daję ciepłą, pomieszaną z wodą pół na pół bezdomniakom podbalkonowym przez całą zimę.

Nie dawać ? :-|

kwinta

Post » Czw lut 13, 2014 13:23 Re: Działkowa Czarna Armia - a może by dom dla Silvy?

Dawać, dawać, też daję na rozgrzewkę.
Ale przy chorszych nerkach wolę ograniczyć ... Poza tym, pora zacząć pilnować posiłków Chudego, bo za chwilę dogoni gabarytami Batonika ;)
Obrazek

Avian

Post » Czw lut 13, 2014 13:36 Re: Działkowa Czarna Armia - a może by dom dla Silvy?

Dawno nie pokazywałaś Batonika w pełnej krasie, więc cyknij mu foteczkę, no i Brzydalowi też :ok: :kotek:

Zobaczymy te gabaryty :lol: :lol:

Avianku, a czy można gdzieś poczytać o Mysi-Pysi ? To matka Twoich czarno armistów, czy babka ? :)

kwinta

Post » Czw lut 13, 2014 14:13 Re: Działkowa Czarna Armia - a może by dom dla Silvy?

Pysia-Misia żyła na działkach kilkanaście lat, ja ją poznałam jak miała z 7 lat. Była niesamowita, przymilna, kochana, z lekko płaskim pyszczkiem. Nie ma jej chyba już piąty rok ... nigdy dokładnie nie dowiedziałam sie co się stało, ale niestety podejrzewam, ze biegające czasem po działkach obce psy zrobiły jej krzywdę :( Nigdy jej nie znalazłam :(

Była w pierwszym wątku, gdzieś od 3.strony chyba viewtopic.php?f=46&t=83234&start=15

Obrazek

Myślę, że ona mogła być właśnie protoplastą rodu ;) Miała złote oczy, podobnie jak Cioteczka i Gruby Wuja - trójca, która jako pierwsza zadomowiła się na naszej działce. Cała trójka miała charakterystyczne okrągłe główki, mogli być rodzeństwem. Gruby Wuja odszedł na mocznicę w czasie, gdy pojawił się Brzydal, Cioteczkę podejrzewam o bycie mamą Batonika (choć wątpię, bo bo Baton nie ma złotych oczu) ;) Ona też prawdopodobnie odeszła z powodu nerek - nigdy nie pozwoliła sobie pomóc, była do końca dzikim kotem. To jej dziećmi są Sznycek (u Bolkowej) i Lucek (który też przez jakis czas był u Bolkowej).
Grubego Wuja podejrzewałam o bycie ojcem Czorcika i Pasika - też mieli złote oczy, a ich mama (kotka "w kratkę") nie.
Obrazek

Avian

Post » Czw lut 13, 2014 14:43 Re: Działkowa Czarna Armia - a może by dom dla Silvy?

Ojej, zaczęłam czytać 2008 rok, ale czekam na wieczór, mam lekturę zapewnioną :D .
Przypomniała mi się Skrzecząca i też nie pamiętam co z nią jest ...
Wieczorem cofnę się o 6 lat .... :D :ok:

kwinta

Post » Czw lut 13, 2014 15:28 Re: Działkowa Czarna Armia - a może by dom dla Silvy?

Marutek też ma złote oczy. Skośne. :)
Obrazek Obrazek

Koty roznoszą ludziom po świecie światełka. Małe, grzejące płomyczki. Kiedy gasną, wokół robi się ciemno i zimno...
Czy z kotami się idzie przez życie? Skądże! Z kotami przez życie się tańczy!

Nigdy nie wiesz, kiedy dopadnie Cię nienawiść. Nigdy nie wiesz, kiedy spotka Cię przyjaźń.

Villentretenmerth

Od: Pon sie 27, 2012 17:47

Post » Czw lut 13, 2014 16:58 Re: Działkowa Czarna Armia - a może by dom dla Silvy?

Skrzecząca zginęła tego samego dnia co Pysia ... :(
Najstarsze, wiec najsłabsze i najwolniejsze koteczki ...
Wciąż mi brakuje Pysi-Misi, tak samo jak Czorcika i teraz Pasia :(
Obrazek

Avian

Post » Pt lut 14, 2014 8:05 Re: Działkowa Czarna Armia - a może by dom dla Silvy?

Znalazłam kilka saszetek Renala, wiec od razu zapodałam wczoraj Chudemu. Połknął jak wilk muchę, nawet nie zauważył, że to coś dla innych niejadalnego - i poszedł opróżniać miski reszty 8O
Normalnie worek bez dna ...

Ryjek Radeckiego bez zmian - ani na gorsze, ani na lepsze. Gulka jest wciąż taka sama, nic się nie sączy, raczej nie boli przy dotyku. Dostał antybiotyk i poszedł pilnować swojego posłanka (żeby mu Chudy nie zajął ;) )
Obrazek

Avian

Post » Pt lut 14, 2014 20:57 Re: Działkowa Czarna Armia - a może by dom dla Silvy?

Może warto mu ipakitine dosypywać do jedzonka, tak co drugi trzeci dzień na wzmocnienie nerek?

saggi

Od: Nie wrz 13, 2009 11:55

Post » Pt lut 14, 2014 21:38 Re: Działkowa Czarna Armia - a może by dom dla Silvy?

Bardziej Alusal, ja jestem wrogiem Ipakitine ;)
Przeryłam internet i ten fosfor Chudego wcale nie jest taki zły, wg wiekszosci źródel mieści się jednak w normie. Dzisiaj znów połknął w 5 sekund saszetkę Renala, pół puszki nerkowej Puriny i rzucił się na mieso :lol: Z torbami mnie puści!
Nie, ten kot zdecydowanie nie wygląda na chorego kota! Futro ma tak piękne jak Radek - gęste, lśniące, jak nigdy! Na pewno nie jak nerkowy kot ...

Pychol Radzia jakby trochę lepiej. Jutro zabieram go do domu przed niedzielnym pokazem, będzie okazja go obejrzeć w normalnych warunkach przy dobrym oswietleniu.

Znów sobie Batonik z Brzydalem odetchną w weekend bez Radka ;)
Obrazek

Avian

Post » Pt lut 14, 2014 23:10 Re: Działkowa Czarna Armia - a może by dom dla Silvy?

Czy uwielbiany Radzio to naprawdę taki łobuz Stalin? Bije koty? Czy straszy wyglądem? Wygląda raczej na misia-przytulasa ale duży to on jest. 8O Powiem nawet: "imponujący". Muhamad Ali po prostu. :)
Obrazek Obrazek

Koty roznoszą ludziom po świecie światełka. Małe, grzejące płomyczki. Kiedy gasną, wokół robi się ciemno i zimno...
Czy z kotami się idzie przez życie? Skądże! Z kotami przez życie się tańczy!

Nigdy nie wiesz, kiedy dopadnie Cię nienawiść. Nigdy nie wiesz, kiedy spotka Cię przyjaźń.

Villentretenmerth

Od: Pon sie 27, 2012 17:47

[poprzednia][następna]